Søk

Innhold

4. Fagforeningskontingentfradrag

Sammendrag

I punkt 3.1.7 i Prop. 1 LS (2023–2024) foreslår regjeringen å prisjustere maksimalt fradrag for fagforeningskontingent, jf. skatteloven § 6-20.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti, slutter seg til regjeringens lovforslag.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, viser til forslagene fra representantene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om å henholdsvis redusere og fjerne fagforeningsfradraget. Dette flertallet er sterkt uenig i forslagene, og anser dem for å være nok et angrep fra høyresiden på det organiserte arbeidslivet. Dette flertallet viser til at fagorganisering er et bærende element i trepartsmodellen, og til at sterke fagforeninger i samarbeid med en organisert arbeidsgiverside har vært grunnleggende for oppbyggingen av det velferdssamfunnet Norge er i dag. Dette flertallet merker seg at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre nok en gang foreslår å svekke fagforeningenes rolle i det norske samfunnet, og bemerker at disse partiene ikke har tilsvarende forslag om kutt i fradrag for kontingent betalt av bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonene. Dette flertallet mener dette viser tydelig hvilke interesser Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er opptatt av å fremme.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sitt alternative statsbudsjett der maksimalt fradrag for fagforeningskontingent er satt til samme nivå som i regjeringen Solbergs budsjettforslag for 2022.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2024, hvor det foreslås å oppheve fagforeningsfradraget og heller øke personfradraget til 112 000 kroner, noe som kommer alle skattebetalere til gode, med 5 200 kroner for de aller fleste og med en langt bedre sosial profil enn dagens fagforeningsfradrag hvor fradraget i større grad kommer høyinntektsgrupper til gode.

Komiteens medlem fra Venstre viser til Venstres alternative budsjett der det foreslås å redusere fagforeningsfradraget til 4 500 kroner.

Komiteens medlem fra Rødt viser til Rødts alternative statsbudsjett, der det foreslås å gi fullt fradrag for fagforeningskontingent.