Søk

Sammendrag

Kommunal- og distriktsdepartementet fremmer i proposisjonen et forslag til ny lov om Digitaliseringsdirektoratets tilgang til taushetsbelagte opplysninger i Folkeregisteret.

Forslaget skal sikre Digitaliseringsdirektoratet hjemmelsgrunnlag for å innhente opplysninger fra Folkeregisteret og befolkningsregisteret for Svalbard uten hinder av taushetsplikt.

Det vises i proposisjonen til at Digitaliseringsdirektoratet skal være regjeringens fremste verktøy for en raskere og mer samordnet digitalisering av samfunnet. Direktoratet skal bidra til utvikling og gjennomføring av IKT-politikken. Noen av Digitaliseringsdirektoratets hovedoppgaver er strategisk planlegging og videreutvikling av en helhetlig digital infrastruktur for offentlig sektor, utvikling av digitale tjenester for innbyggere, kommuner og næringsliv og drift og forvaltning av fellesløsninger. Digitaliseringsdirektoratet har staten og kommunene, næringsdrivende, frivillig sektor og innbyggere som målgrupper.

Det pekes i proposisjonen på at Digitaliseringsdirektoratet forvalter viktige fellesløsninger som ID-porten, Altinn og Kontakt- og reservasjonsregisteret. Eksempler på oppgaver der Digitaliseringsdirektoratet har behov for tilgang til taushetsbelagte opplysninger i Folkeregisteret, er tilgangsstyring med Altinn Autorisasjon og utstedelse av MinID.

Lovforslaget, med to forslag til lovtekst, ble sendt på høring 30. juni 2022, med høringsfrist 26. august.

I proposisjonens punkt 3 gis en omtale av forslaget om tilgang for Digitaliseringsdirektoratet til taushetsbelagte opplysninger i Folkeregisteret. I punkt 4 omtales personvernkonsekvenser for de opplysningene gjelder. I punkt 5 omtales økonomiske og administrative konsekvenser.