Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Odd Harald Hovland og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Ivar B. Prestbakmo og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til representantforslaget, hvor det bes om at anmodningsvedtaket om å forby søskenbarnekteskap, som ble fremmet i november 2020 og som senere ble vedtatt av et flertall i Stortinget, gjennomføres. Forslagsstillerne peker på at gjennomføringen trekker ut i tid, og ønsker å sette en tidsfrist for arbeidet. Forslagsstillerne ber Stortinget vedta å be regjeringen fremme forslag til lovendring som forbyr ekteskap mellom søskenbarn, innen 31. desember 2023. Komiteen viser videre til svarbrev fra barne- og familieministeren av 20. februar 2023. Brevet følger vedlagt denne innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, merker seg at det i departementets svarbrev tas sikte på en lovproposisjon med forslag om forbud mot søskenbarnekteskap i ekteskapsloven innen utgangen av 2023. Flertallet viser til viktigheten av at nødvendig forarbeid blir gjort før et lovforslag fremmes for Stortinget.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser videre til at Barne- og familiedepartementet nå er i sluttfasen av arbeidet med et høringsnotat. Dette flertallet viser også til at departementet tar sikte på offentlig høring i vårsesjonen.

Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, viser til at Stortinget 3. november 2020 fattet et anmodningsvedtak hvor regjeringen ble bedt om å legge fram de nødvendige lovendringer for å forby ekteskap mellom søskenbarn. Dette flertallet viser til at vedtaket hadde støtte fra et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser videre til at et skriftlig spørsmål om framdrift ble besvart av Barne- og familiedepartementet allerede for et år siden, med henvisning til det nødvendige arbeidet som må gjøres før et lovforslag kan legges fram.

Disse medlemmer er glade for det brede flertallet for et forbud mot søskenbarnekteskap, men viser samtidig til at det er denne regjeringen som følger opp anmodningsvedtaket.

Komiteens medlemmer fra Høyre er positive til et forbud mot søskenbarnekteskap og ser frem til at regjeringen legger frem et lovforslag for Stortinget innen utgangen av 2023. Disse medlemmer mener et forbud mot søskenbarnekteskap er viktig for å bidra til å forhindre negativ sosial kontroll og tvangsekteskap.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til statsrådens svarbrev av 20. februar 2023, hvor det fremgår at departementet tar sikte på høring i saken i løpet av vårsesjonen. Videre at det planlegges å fremme en lovproposisjon med forslag om forbud mot søskenbarnekteskap, innen utgangen av inneværende år.

Disse medlemmer er positive til de signalene som gis i statsrådens svarbrev. Det vises i forlengelsen av dette til at anmodningsvedtaket ble vedtatt i november 2020. Videre vises det til det som fremgår om besvarelsen av Stortingets skriftlige spørsmål i mars 2022. Disse medlemmer mener det nå er nødvendig å fastsette en tidsfrist for gjennomføringen av vedtaket fra november 2020, og i motsetning til et løst løfte fra regjeringen om gjennomføringstiden vil det da være et stortingsvedtak som kan følges opp og etterspørres.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til lovendring som forbyr ekteskap mellom søskenbarn, innen 31. desember 2023.»

Komiteens medlem fra Venstre viser til at Venstre tidligere har stemt imot et forbud mot søskenbarnekteskap, grunnet behov for mer kunnskap om omfang og helsemessige konsekvenser. Denne kunnskapen foreligger enda ikke. Det er behov for en grundig utredning og vurdering, inkludert en vurdering av de menneskerettslige konsekvensene av et forbud, samt helsemessige konsekvenser og omfang av søskenbarnekteskap.