1. Sammendrag

1.1 Innledning

Komiteen vedtok i møte 17. november 2022 å åpne sak om regjeringens håndtering av krigen i Ukraina, jf. Stortingets forretningsorden § 15 første ledd annet punktum.

Bakgrunnen var opplysninger som er innhentet gjennom en omfattende korrespondanse med regjeringen. Komiteen etterspurte blant annet en oversikt over alle bistandsanmodninger mottatt etter 24. februar 2022, herunder hva det ble anmodet om, og hvilken statsråd som har hatt ansvaret for behandlingen. Det ble videre bedt om å få opplyst tidspunkter for mottaket av anmodninger. Komiteen ba særskilt om en liste over alle anmodninger om evakuering av sårede ukrainske soldater og regjeringens respons på disse.

Komiteen har blant annet mottatt dokumentasjon på anmodninger fra FN-systemet, Røde Kors-bevegelsen og internasjonale humanitære organisasjoner og utbetaling av støtte til disse.

Per 16. desember 2022 hadde Norge støttet eller vedtatt å støtte Ukraina med om lag 8,3 mrd. kroner i sivil og humanitær støtte.

Det har blitt utbetalt støtte til følgende norske humanitære organisasjoner:

Norges Røde Kors, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Caritas Norge, Norsk Folkehjelp, Redd Barna Norge og NORCAP.

Norge deltar i EUs mekanisme for sivil beredskap (Union Civil Protection Mechanism, UCPM). Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er norsk kontaktpunkt. Anmodninger som er mottatt fra Ukraina gjennom UCPM, er fortløpende håndtert i et tverrdepartementalt samarbeid.

Utenriksdepartementet har et hovedansvar for sivil og humanitær bistand, mens Forsvarsdepartementet er hovedansvarlig for militær støtte. Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for blant annet håndteringen av mottak av fordrevne personer fra Ukraina, mens Helse- og omsorgsdepartementet er ansvarlig for medisinsk oppfølging og behandling av ukrainske pasienter i Norge, både sivile og militært personell.

Regjeringen besluttet 14. mars 2022 at Norge skulle bidra med medisinsk evakuering av pasienter fra Ukraina. Den 17. mars besluttet regjeringen å ta imot opptil 550 pasienter gjennom Medevac-ordningen.

Anmodninger om medisinsk evakuering har blitt videresendt fra DSB til Nasjonalt koordineringssenter for medisinsk evakuering fra Ukraina (NKS) ved Oslo universitetssykehus. Utgangspunktet er at NKS gir tilbud om sykehusbehandling til pasienter fra Ukraina, både sivile og militære, basert på en medisinskfaglig vurdering og tilgjengelig kapasitet i spesialisthelsetjenesten.

Per 15. desember 2022 hadde Norge tatt imot 138 pasienter til behandling i Norge, av 1 644 pasienter som totalt var evakuert gjennom UCPM. I tillegg hadde Norge bidratt med transport av 583 pasienter og deres pårørende til andre land.

Norge mottok 23. april 2022 en anmodning fra ukrainske myndigheter om å bistå med evakuering av sårede soldater. Frem til dette tidspunktet hadde Norge kun evakuert sivile pasienter fra Ukraina.

Norge hadde ikke tidligere erfaring med medisinsk evakuering av utenlandske sårede soldater i en pågående konflikt. Forsvarsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet hadde derfor behov for nødvendige avklaringer. Det ble foretatt en vurdering av forholdet til folkeretten, inkludert den internasjonale humanitærretten. Det var også behov for å foreta sikkerhetsvurderinger. Den 31. mai 2022 ble det besluttet og kommunisert ut at Norge skulle ta imot sårede ukrainske soldater.

DSB formidlet 5. juli 2022 nye krav fra Ukraina til mottakerland i forbindelse med medisinsk evakuering av sårede soldater. Det ble blant annet stilt krav om at det skulle gis informasjon om behandlingssted og pasientopplysninger, og det ble bedt om en garanti for at all helsebehandling skulle være gratis for soldatene. I tillegg ble det fra Ukrainas side presisert at militære pasienter ikke hadde anledning til å søke asyl i forbindelse med helsebehandling i et annet land. I påvente av at saken skulle avklares, la ikke NKS inn nye tilbud til sårede soldater etter 5. juli, men det ble gitt tilbud om behandling for øvrige pasientgrupper.

Det fremgår av svarbrev at regjeringen har erkjent at saken om Ukrainas nye krav ikke ble godt nok håndtert i departementet, og at saksbehandlingstiden for avklaring av helsehjelp til sårede ukrainske soldater etter 5. juli 2022 var for lang.

1.2 Komiteens behandling

Korrespondanse vedrørende regjeringens håndtering av anmodninger i forbindelse med krigen i Ukraina

Komiteen sendte 7. juni 2022 brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt, der komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre blant annet ba om en oversikt over alle bistandsanmodningene regjeringen hadde mottatt i forbindelse med krigen i Ukraina, og en redegjørelse for når hver enkelt anmodning ble mottatt. Det fremgikk at anmodninger om våpenbistand skulle holdes utenfor komiteens undersøkelser.

Utenriksministeren svarte i brev av 24. juni 2022. I svarbrevet ble det både gjort rede for anmodninger om norsk støtte fra 2014 og frem til 24. februar 2022 og for hovedinnretningen på norsk bistand etter Russlands invasjon 24. februar 2022.

Den 18. oktober 2022 sendte en samlet komité et nytt brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt. Utenriksdepartementet ble bedt om å gi en oversikt over alle bistandsanmodninger mottatt etter 24. februar 2022, enten gjennom EUs ordning for sivil beredskap eller gjennom andre kanaler. Komiteen ønsket videre opplyst hvilke statsråder som hadde ansvaret for behandlingen av de ulike anmodningene. Komiteen sendte samme dag brev også til justis- og beredskapsminister Emilie Mehl og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Helse- og omsorgsministeren svarte i brev av 27. oktober 2022, mens justis- og beredskapsministeren og utenriksministeren svarte i brev av 28. oktober 2022.

Den 8. november 2022 sendte komiteen brev til utenriksministeren med spørsmål om hvorfor enkelte vedlegg til svarbrevet av 28. oktober var unntatt offentlig innsyn, jf. offentleglova § 20 første ledd bokstav b. Utenriksministeren besvarte brevet 14. november 2022. Det fremgikk av svarbrevet at å gi innsyn i opplysningene i strid med fast praksis ville kunne skade Norges utenrikspolitiske interesser og svekke Norges verdi som samtale- og samarbeidspartner, særlig i sensitive saker.

Etter at komiteen åpnet sak om regjeringens håndtering av krigen i Ukaina, ble det 6. desember 2022, på bakgrunn av innspill fra komiteens medlemmer fra Høyre, sendt brev både til statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt, justis- og beredskapsminister Emilie Mehl, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Både statsministeren, utenriksministeren, helse- og omsorgsministeren og klima- og miljøministeren svarte i brev av 16. desember 2022, mens justis- og beredskapsministeren svarte i brev av 19. desember 2022.

Korrespondansen følger som vedlegg 1 til 20 til innstillingen.

Korrespondanse vedrørende russiske fiskefartøyer

Komiteen sendte 9. september 2022 brev til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran vedr. russiske fiskefartøyer. Komiteen viste til flere artikler i Dagens Næringsliv der det fremkom en del opplysninger om når regjeringen angivelig skal ha tatt beslutningen om å unnta russiske fiskefartøyer fra havneforbudet, og hvilket beslutningsgrunnlag regjeringen hadde da avgjørelsen ble tatt. I denne forbindelse ønsket komiteen å få ytterligere informasjon om – og oversikt over – departementets og regjeringens saksbehandling og ansvarsfordeling knyttet til denne avgjørelsen. Komiteen ba statsråden redegjøre for regjeringens håndtering av EUs sanksjonspakke som omhandlet havner, og gi en tidslinje for når beslutninger ble tatt og Stortinget informert.

Brevet ble besvart av utenriksminister Anniken Huitfeldt 16. september 2022 på vegne av regjeringen.

I brev av 18. oktober 2022 sendte komiteen oppfølgende spørsmål til utenriksministeren. Spørsmålene relaterte seg til tolkningen og rekkevidden av EUs havneforbud og informasjonsutveksling mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet, herunder korrepondanse med Sjøfartsdirektoratet. Spørsmålene ble besvart i brev av 9. november 2022.

Korrespondansen følger som vedlegg 21 til 24 til innstillingen.