Søk

Bakgrunn

Stortingets forretningsorden § 75 har regler om taushetsplikt og konfidensialitet for stortingsrepresentantene. Representantene (og vararepresentanter) gjøres kjent med reglene ved å undertegne en taushetserklæring første gang de møter på Stortinget. Bestemmelsen lyder:

«Representantene har taushetsplikt om alle saker som behandles for lukkete dører i Stortinget. Taushetsplikten gjelder også for behandlingen av slike saker i komiteene.

Representantene har videre taushetsplikt om det som de under utøvelsen av stortingsvervet får kjennskap til om:

  • a. informasjon som er gradert i henhold til sikkerhetsloven eller beskyttelsesinstruksen, og

  • b. forhold av den art som er omhandlet i forvaltningsloven § 13 (noens personlige forhold, eller tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår). Reglene i forvaltningsloven § 13 a til § 13 f gjelder tilsvarende så langt de passer.

Første gang en representant møter, skal vedkommende gi taushetserklæring etter et formular som presidentskapet har fastsatt.»

Stortinget har vedtatt en ordning med økonomisk tilskudd til partienes grupper på Stortinget. Formålet med ordningen er at gruppene skal kunne drive sin virksomhet slik at stortingsrepresentantene kan utøve sitt stortingsverv. I sitt verv som stortingsrepresentanter bistås stortingsrepresentantene således av ansatte i partigruppenes sekretariater, for eksempel med å skrive merknader til komitéinnstillinger. I denne forbindelse vil de ansatte i gruppesekretariatene kunne få tilgang til informasjon som er unntatt offentlighet eller underlagt taushetsplikt etter Stortingets forretningsorden.

For ansatte i gruppesekretariatene er det i tillegg til § 75 om taushetsplikt først og fremst forbudet i forretningsordenen § 31 sjuende ledd mot å offentliggjøre en komitéinnstilling som har praktisk betydning, ettersom de regelmessig vil kunne ha tilgang til utkast til innstillinger i forbindelse med utarbeidelsen av disse.

I denne innstillingen foreslår Stortingets presidentskap en ny § 75 b som gir en samlet regulering av taushetsplikt og tilgang til gradert informasjon for de ansatte i gruppesekretariatene.

Som følge av endringen foreslås også noen justeringer i reglementet for kontrollhøringer, som blant annet viser til forretningsordenens regler om taushetsplikt.