-
Sikre befolkningen
nok, trygg og sunn mat for et kosthold som dekker ernæringsmessige
behov og matpreferanser.
-
Videreføre samarbeidet
med matvarebransjen gjennom fornyet intensjonsavtale som gjelder
til 2025.
-
Legge til rette
for at norsk landbruk og fiskeri, innenfor bærekraftige rammer,
produserer mer av de matvarene vi har forutsetninger for å produsere, og
som forbrukerne etterspør.
-
Fortsette arbeidet
med å målrette og utvikle landbrukspolitikken slik at den bidrar
til matproduksjon med lavt miljø- og klimaavtrykk per produsert enhet
og tilpasning til et klima i endring.
-
Legge vekt på teknologi-
og produktutvikling som grunnlag for bærekraftig matproduksjon og
konkurranseevne i jordbruk, havbruk, fiskeri og matindustri.
-
Legge til rette
for en bærekraftig, mer sirkulær produksjon og verdiskaping i bionæringene.
-
Fortsette arbeidet
for et sunnere kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd og
Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2023).
-
Legge frem reviderte
ernæringsanbefalinger i samarbeid med de andre nordiske landene
i 2022.
-
Redusere feil- og
underernæring hos eldre ved å følge opp Nasjonal strategi for godt
kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester.
-
Styrke klimatilpasning
av matproduksjonen ved å bevare genetisk mangfold, fremme planteforedling og
husdyravl og beskytte matjorda.
-
Styrke arbeidet
med jordkvalitet, jordhelse og bærekraftig bruk av jordbruksarealene.
-
Følge opp nasjonal
jordvernstrategi med mål om at årlig omdisponering av dyrket jord
ikke skal overstige 3 000 dekar innen 2025.
-
Arbeide for å redusere
risiko for negative helse- og miljøeffekter ved bruk av plantevernmidler,
og redusere avhengigheten av kjemiske plantevernmidler.
-
Legge til rette
for bærekraftig reindrift.
-
Sørge for god kunnskap,
god forvaltning og overvåkingsprogrammer for å ivareta matsikkerhet,
sikre verdiskaping og bærekraftig bruk av havets ressurser.
-
Legge frem en havbruksstrategi
for å øke veksten i havbruksnæringen innenfor bærekraftige rammer.
-
Bedre kompetansen
innenfor agronomi- og plantefag og styrke rekrutteringen til mat-
og måltidsbransjen.
-
Styrke det tverrsektorielle
samarbeidet om bærekraftige matsystemer, herunder vurdere en nasjonal plan
for bærekraftige matsystemer.
-
Styrke kunnskap
og tverrsektoriell innsats i kampen mot antibiotikaresistens, og
kunnskapen om den nære sammenhengen mellom plantehelse, dyrehelse,
folkehelse og miljø (Én helse).