Innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i etterlønnsordninger for regjeringens medlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere – BERIKTIGET

Dette dokument

  • Innst. 28 S (2021–2022)
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 1
Søk
Til Stortinget

Innledning

Stortingets presidentskap fremmer i denne innstillingen forslag til endringer i etterlønnsordningen for regjeringens medlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere i departementene og ved Statsministerens kontor.

Bakgrunn

I brev til Stortinget av 19. august 2021 fra statsminister Erna Solberg redegjøres det for Statsministerens kontors gjennomgang av reglene for fratredelsesytelse for politisk ledelse i regjeringsapparatet. Med bakgrunn i denne gjennomgangen ber statsministeren Stortinget vurdere om reglene om fratredelsesytelse bør endres slik at regjeringsmedlemmer med mer enn 12 måneders funksjonstid ikke lenger kan få utbetalt én måneds fratredelsesytelse uavkortet når vedkommende har annen inntekt.

Det følger av Reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse § 14, tidligere § 18, at politisk ledelse har rett til fratredelsesytelse i henhold til det til enhver tid gjeldende stortingsvedtak. Dette følger av stortingsvedtak av 3. november 2005, jf. Innst. S. nr. 6 (2005–2006) vedtak I:

«Medlemmer av regjeringen tilstås etterlønn (regulativmessig lønn) i én måned fra den dag de fratrer, men i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har lønns-/næringsinntekt, pensjon e.l. Dersom funksjonstiden for vedkommende regjeringsmedlem er mindre enn tolv måneder, avgjør Kongen om det skal tilstås etterlønn og i tilfelle med hvilket beløp.

Statssekretærer og politiske rådgivere kan ved fratreden tilstås hel eller delvis lønn i inntil én måned etter avgjørelse av Kongen i hvert enkelt tilfelle, men i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har lønns-/næringsinntekt, pensjon e.l.

[...]

Statsministerens kontor kan fastsette nærmere bestemmelser om bortfall eller avkorting av etterlønn dersom det opptjenes lønns-/næringsinntekt, pensjon eller lignende i etterlønnsperioden.»

Vedtaket ble noe endret ved Stortingets vedtak 8. desember 2011, jf. Innst. 90 S (2011–2012) vedtak II:

«I vedtak 5. november 2005 I om etterlønn til medlemmer av regjeringen, statssekretærer og politiske rådgivere gjøres følgende endringer:

Begrepet ‘etterlønn’ erstattes med ‘fratredelsesytelse’.

Det tilstås ikke fratredelsesytelse til medlem av regjeringen, statssekretær eller politisk rådgiver som er valgt stortingsrepresentant, og som ved uttreden fra regjeringen møter på Stortinget.»

Kongens myndighet i medhold av vedtakene er delegert til statsministeren, jf. kongelig resolusjon 16. oktober 1996.

Som følge av Stortingets vedtak utbetales én måned fratredelsesytelse automatisk til medlemmer av regjeringen som fratrer etter minst 12 måneder funksjonstid, og den avkortes ikke mot annen inntekt denne måneden.

Presidentskapet viser til at formålet med fratredelsesytelsesordningen er å sikre inntekt i en begrenset periode for dem som ikke kan gå direkte over i annet inntektsgivende arbeid eller virksomhet. I brev til Stortinget av 19. august 2021 fra statsminister Erna Solberg er det derfor foreslått å endre regelverket slik at medlemmer av regjeringen, statssekretærer og politiske rådgivere ved fratreden kan tilstås hel eller delvis fratredelsesytelse i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har lønns-/næringsinntekt, pensjon e.l. over et visst nivå. Presidentskapet slutter seg til dette og foreslår derfor å endre vedtaket fra 3. november 2005 i tråd med dette. Det innebærer at heller ikke regjeringsmedlemmer med mer enn 12 måneders funksjonstid automatisk kan få utbetalt én måneds fratredelsesytelse uavkortet når vedkommende har annen inntekt.

Presidentskapet gjør for øvrig oppmerksom på at det også pågår et arbeid med å gjennomgå ordninger med fratredelsesytelse og etterlønn for stortingsrepresentanter.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapets tilråding fremmes av et samlet presidentskap.

Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

Vedtak 3. november 2005, senere endret ved vedtak 8. desember 2011, om etterlønn til medlemmer av regjeringen, statssekretærer og politiske rådgivere endres til:

«Medlemmer av regjeringen, statssekretærer og politiske rådgivere kan ved fratreden tilstås hel eller delvis godtgjørelse (fratredelsesytelse) i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har lønns-/næringsinntekt, pensjon e.l. over et visst nivå, etter avgjørelse av Kongen i hvert enkelt tilfelle.

Statsministerens kontor kan fastsette nærmere bestemmelser om beregning og avkorting av fratredelsesytelsen.

Det tilstås ikke fratredelsesytelse til medlem av regjeringen, statssekretærer eller politiske rådgivere som er valgt stortingsrepresentant, og som ved uttreden fra regjeringen møter på Stortinget.»

II

Endringen trer i kraft straks.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 22. oktober 2021

Eva Kristin Hansen

Svein Harberg

Nils T. Bjørke

Morten Wold

Sverre Myrli

Ingrid Fiskaa