4. Statens pensjonsfond Norge: strategi og resultater

4.1 Sammendrag

Det vises til omtale av videreutvikling av strategi og resultater for Statens pensjonsfond Norge i meldingen.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen tar omtalen til orientering.

Komiteen viser til at selv om norske børsnoterte selskaper hadde en god verdiutvikling i 2020, så var avkastningen i det norske aksjemarkedet lavere enn internasjonalt. Det skyldes blant annet at olje- og gassektoren, som er en stor sektor på Oslo Børs, hadde en svak utvikling. Avkastningen av SPN i 2020 var 8,8 pst. målt i norske kroner, mot en gjennomsnittlig årlig avkastning på 7,9 pst. siste 20 år. Markedsverdien ved utgangen av 2020 var 292 mrd. kroner.

Komiteen viser til at avkastningen i forvaltningen av SPN i 2020 var 0,89 prosentenheter høyere enn for referanseindeksen. Gjennomsnittlig årlig bruttoavkastning siden januar 2007 har vært om lag én prosentenhet høyere enn avkastningen av referanseindeksen. Komiteen merker seg at dette er høyere enn Finansdepartementets forventning til meravkastning over tid, og at departementet er tilfreds med dette. Komiteen deler dette synet.

Komiteen viser til at SPN i mars 2020 fikk oppgaven med å forvalte Statens obligasjonsfond. Fondet er etablert som følge av virusutbruddet og har en ramme for kjøp av obligasjoner på inntil 50 mrd. kroner. Komiteen registrerer at Statens obligasjonsfond skal bidra til økt likviditet og kapital til kredittobligasjonsmarkedet og investeres i rentebærende instrumenter fra utstedere med hovedkontor i Norge til markedsmessige vilkår. Komiteen er videre kjent med at det ved utgangen av 2020 var 8,4 mrd. kroner investert gjennom Statens obligasjonsfond.