Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innhold
Komiteens merknader

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Marianne Marthinsen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Morten Wold, fra Senterpartiet, Emilie Enger Mehl og Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, ønsker å understreke betydningen av nordisk samarbeid for Norge. Norden utgjør vårt viktigste geografiske, historiske, språklige, kulturelle og verdimessige nærområde. Flere tiår med institusjonalisert samarbeid har bygget en nærhet og tillit mellom landene i Norden som gir gjensidig forståelse og et sterkt samhold på tvers av landegrensene. Komiteen mener dette har vært spesielt viktig under den pågående pandemien, og merker seg at ulike erfaringer gjennom denne krisen ikke har kunnet rokke ved nærheten mellom våre naboland.

Komiteen deler regjeringens ambisjon om å utvikle og forsterke samarbeidet ytterligere, også i den gradvise gjenoppbyggingen av samhandling etter pandemien. Det er, slik komiteen ser det, grunn til å ønske økt oppmerksomhet omkring dette samarbeidet fremover. I en tid med økt global usikkerhet er det nødvendig med felles forståelse av utfordringene som ligger foran oss mellom de nordiske land. Komiteen mener et felles verdigrunnlag gjør det mulig å enes om viktige virkelighetsforståelser og prioriteringer innad i vårt nordiske kulturfellesskap.

Komiteen viser til at 2020 var et svært utfordrende år for internasjonalt samarbeid, også det nordiske. I en slik situasjon er det spesielt viktig at alle nordiske lands folkevalgte slutter opp om Visjon 2030, som ble vedtatt av de nordiske statsministrene i 2019, og som sier at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. Komiteen viser til at Nordisk ministerråd har erklært at de skal arbeide for et grønt, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig Norden med FNs bærekraftsmål og Parisavtalen som rettesnor.

Komiteen viser til at meldingen fremhever flere områder der de nordiske landene har mestret samarbeid for bekjempelse av pandemien. Fra norsk side har regjeringen bistått Sverige med smittevernutstyr og avløst Sverige i europeisk brannskadeberedskap. Sverige påtok seg på sin side å formidle vaksiner fra EU til Island og Norge. Et annet eksempel fra meldingen er de nordiske møtene i justisministerkretsen. Det samme gjelder samarbeid om retur av nordiske borgere til sine hjemland som på ulike tidspunkter under pandemien har funnet seg strandet i utlendighet. Komiteen ønsker å uttrykke sin særskilte takknemlighet for at Sverige stilte med spesialiserte mannskaper for søk og redning under det tragiske kvikkleireskredet i Gjerdrum 30. desember 2020.

Komiteen er overbevist om at det tette nordiske samarbeidet har blitt bekreftet av pandemien, og at det vil være avgjørende for at alle landene gjør nødvendige forberedelser for å avverge en lignende krise i fremtiden.