Søk

Sammendrag

Proposisjonens hovedinnhold

Justis- og beredskapsdepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag til endringer i til sammen 11 lover hvor ordet «sysselmannen» og varianter av det er brukt, som følge av at tittelen «sysselmann» blir endret til det kjønnsnøytrale navnet «sysselmester». Det nye navnet gjelder både for stillingen og virksomheten. De fleste endringene gjøres i lov 17. juli 1925 nr. 11 om Svalbard (Svalbardloven) og lov 15. juni 2001 nr. 79 om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven).

Endringene er av teknisk karakter, og de er en følge av at stillings- og virksomhetsnavnet endres. Det blir ikke gjort noen materielle endringer. Forslaget innebærer at der ordet «sysselmannen» brukes i lovverket, blir dette endret til «sysselmesteren» på bokmål og «sysselmeisteren» på nynorsk. Det foreslås tilsvarende endringer i lovbestemmelser der variantene «sysselmannskontoret» og «sysselmannens» blir brukt. I tillegg foreslås «sysselmannen» med liten forbokstav endret til «Sysselmesteren» med stor forbokstav der det siktes til virksomheten. Der «Sysselmannen» med stor forbokstav brukes i dag, og det siktes til virksomheten, endres dette tilsvarende til «Sysselmesteren». Enkelte steder er det i dag brukt stor forbokstav der det siktes til sysselmannen personlig, og dette foreslås endret til «sysselmesteren» de aktuelle stedene. Departementet foreslår at endringsloven skal gjelde fra 1. juli 2021.

Bakgrunn

Regjeringen har bestemt at kjønnsspesifikke yrkestitler skal endres til kjønnsnøytrale titler i alle statens virksomheter. Derfor må tittelen «sysselmannen» endres til en kjønnsnøytral tittel. På samme måte må også navnet på virksomheten endres.

Forslaget til nytt navn har ikke vært på offentlig høring, da dette er et tiltak som berører få aktører, og hvor det har vært mulig med direkte involvering. Det har likevel vært stor grad av offentlighet rundt navnesaken. Mange har vært engasjert i navnevalget, og departementet har mottatt en rekke forslag og synspunkter.

Forslag til lovendringer

Den mest sentrale loven i denne sammenhengen er Svalbardloven, som fastsetter at det skal være en sysselmann på Svalbard, og hvilke roller og oppgaver Sysselmannen har. Sysselmannen er her omtalt i rollen som tilsynsorgan, godkjenningsorgan, klageorgan og faglig myndighet, blant annet også forskriftsmyndighet. De øvrige lovene hvor sysselmannen er tillagt myndighet og oppgaver, er tobakksskadeloven, ekteskapsloven, politiloven, kystvaktloven, lov om notarius publicus, valgloven, utlendingsloven, vergemålsloven og konfliktrådsloven.

Forslagene i denne proposisjonen har ingen økonomiske følger for andre enn staten. Disse er omtalt i kapittel 4 og blir dekket innenfor gjeldende budsjettrammer. Det må også gjøres endringer i en rekke forskrifter hvor ordet «sysselmannen» er nevnt. Merknader til de enkelte endringene fremgår av kapittel 5 i proposisjonen.