Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, fra Høyre, Leif Erik Egaas, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Jon Georg Dale og Terje Halleland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes, viser til de foreslåtte endringene i statsbudsjettet for 2020 under Olje- og energidepartementet.

Komiteen ønsker spesielt å trekke fram at Norge og Sverige i september 2020 signerte en endringsavtale om samarbeid om elsertifikatmarkedet som innebærer at elsertifikatordningen avsluttes 1. januar 2021. Komiteen viser til at Norge og Sverige etablerte elsertifikatordningen i 2012, og at denne skulle bidra til økt lønnsomhet og produksjon av fornybar strøm i begge land, og til at landene skulle nå sine klimaforpliktelser i henhold til EUs fornybardirektiv.

Komiteen vil også trekke fram at Olje- og energidepartementet i april 2020 godkjente endring av prosjekt for utbygging og drift, såkalt PUD, for Snorre- og Gullfaksfeltene for verdens første fornybare kraftkilde for olje- og gassvirksomhet til havs, Hywind Tampen. Komiteen viser til at Hywind Tampen er et flytende vindkraftprosjekt med en kapasitet til å produsere 88 MW og er et viktig teknologiutviklingsprosjekt.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne vil vise til at Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne fremmet forslag om å finansiere Equinors utbygging av offshore havvind på en annen måte enn ved å bruke store deler av Enovas ressurser. Disse medlemmer mener utbyggingen burde blitt finansiert gjennom å opprette et eget fond finansiert av oljeselskapene.