Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag om sikring av lokalt tilstedeværende politi i Oslo
Dette dokument
- Innst. 139 S (2020–2021)
- Kildedok: Dokument 8:128 S (2019–2020)
- Utgiver: justiskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Bakgrunn
I dokumentet fremmes følgende forslag:
-
Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med planarbeidet med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo utarbeides en uavhengig konsekvensanalyse av planene. Konsekvensanalysen må gjennomgå hvordan sammenslåingen vil påvirke tjenestetilbudet, endringer i politiets arbeidsform og metodikk, det kriminalitetsforebyggende arbeidet og endringer i responstid. Analysen må også vurdere hvordan endringene vil påvirke politiets samarbeid med kommunen, barnevern og skole, samt økonomiske konsekvenser.
-
Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med planarbeidet med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo legges til grunn en helhetlig og langsiktig plan for allokering av politiressurser lokalt i Oslo, som innebærer døgnkontinuerlig fysisk tilstedeværelse av politi i de ytre bydeler i Oslo Sør og Oslo Øst.»
Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.
Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kjell-Børge Freiberg, fra Senterpartiet, Jan Bøhler og Jenny Klinge, og fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, viser til at representantforslaget omhandler Oslo politidistrikt og Politidirektoratet (POD) sitt ønske om å slå sammen Manglerud og Stovner politistasjoner i Enhet Øst i Oslo politidistrikt.
Komiteen viser videre til at forslaget innebærer en uavhengig konsekvensanalyse av planene, samt en plan for allokering av politiressurser lokalt i Oslo. Komiteen viser til at Oslo politidistrikt og Politidirektoratet har besluttet en slik sammenslåing, og at forslagsstillerne viser til svar fra justis- og beredskapsministeren av 29. mai 2020 (vedlagt) som bekrefter ønsket fra POD og Oslo politidistrikt. Komiteen merker seg videre at statsråden viser til at byrådslederen i Oslo har stilt seg positiv til sammenslåingen under forutsetning av at ny hovedpolitistasjon blir lokalisert i Enhet Øst, slik at tilgjengeligheten og tilstedeværelsen i bydelene ivaretas.
Komiteen viser videre til at forslagsstillerne stiller seg kritiske til hvordan politiet skal løse utfordringene i Enhet Øst ved ytterligere sammenslåing av polititjenestene. Komiteen merker seg at forslagsstillerne mener at det mangler politisk forankring og en konsekvensanalyse av forslaget til sammenslåing.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo legges til grunn en helhetlig og langsiktig plan som innebærer kontinuerlig tilstedeværelse av politi med utgangspunkt i politistasjoner eller politiposter i de ytre bydeler i Oslo Sør og Oslo Øst.»
«Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med planarbeidet med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo utarbeides en uavhengig konsekvensanalyse av planene. Konsekvensanalysen må gjennomgå hvordan sammenslåingen vil påvirke tjenestetilbudet, endringer i politiets arbeidsform og metodikk, det kriminalitetsforebyggende arbeidet og endringer i responstid. Analysen må også vurdere hvordan endringene vil påvirke politiets samarbeid med kommunen, barnevern og skole, samt økonomiske konsekvenser.»
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at prosessen formelt ble avlyst som følge av en klage på anskaffelsesprosessen. Disse medlemmer viser til at POD sendte ut avlysningsbrev til alle tilbyderne 8. september 2020. Disse medlemmer viser til at ny anbudskonkurranse er igangsatt med sikte på å tildele kontrakt i 2021.
Disse medlemmer legger til grunn og forutsetter at det i forbindelse med anbudsprosessen legges vekt på konsekvensene av sammenslåing, og at det i forbindelse med valg av ny lokasjon tas hensyn til det kriminalitetsforebyggende arbeidet og politiets mulighet for å være synlig og lett tilgjengelig for publikum.
Disse medlemmer viser til at den foreslåtte omorganiseringen i Oslo politidistrikt er initiert av politiet i Oslo selv. Disse medlemmer mener at dersom det er politiets egne velbegrunnede faglige vurdering som ligger til grunn for en omorganisering i strukturen, skal ikke dette være gjenstand for politisk detaljstyring. Disse medlemmer legger til grunn at omorganiseringen foreslås på bakgrunn av at det er til det beste for politiets arbeid med forebygging, synlighet og bekjempelse av kriminalitet.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at samtlige berørte bydelsutvalg, i tillegg til Grünerløkka bydelsutvalg samt en rekke velforeninger i Groruddalen, protesterer på nedleggelsen og sammenslåingen av politiressurser i Enhet øst. Disse medlemmer mener denne beslutningen, som vil berøre polititilbudet til rundt 280 000 innbyggere, er en så omfattende beslutning at den må forankres og behandles politisk. Disse medlemmer mener også at det er en stor svakhet at denne beslutningen er tatt uten at det er foretatt en konsekvensanalyse av planene.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet påpeker at det er viktig med lokalt forankret og tilstedeværende politi, særlig i utsatte områder. Dette er viktig både for å bygge tillit, skape trygghet og forebygge kriminalitet fremfor å innrette politiet til kun å komme etter at noe kriminelt har skjedd. Regjeringens storstilte sentralisering av norsk politi har fått svært negative effekter ikke bare i Oslos bydeler, men også i andre byer med liknende utfordringer.
Komiteens tilråding
Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende
Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo legges til grunn en helhetlig og langsiktig plan som innebærer kontinuerlig tilstedeværelse av politi med utgangspunkt i politistasjoner eller politiposter i de ytre bydeler i Oslo Sør og Oslo Øst.
Stortinget ber regjeringen sikre at det i forbindelse med planarbeidet med strukturelle endringer av politistasjoner i Oslo utarbeides en uavhengig konsekvensanalyse av planene. Konsekvensanalysen må gjennomgå hvordan sammenslåingen vil påvirke tjenestetilbudet, endringer i politiets arbeidsform og metodikk, det kriminalitetsforebyggende arbeidet og endringer i responstid. Analysen må også vurdere hvordan endringene vil påvirke politiets samarbeid med kommunen, barnevern og skole, samt økonomiske konsekvenser.
Lene Vågslid |
leder og ordfører |