Søk

Sammendrag

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i proposisjonen endringer i helsepersonelloven som skal forenkle helsepersonells tilgang til opplysninger for kvalitetssikring av helsehjelp eller for egen læring. Helsepersonell som tidligere har tatt del i undersøkelse eller behandling av en pasient, kan, for egen læring eller kvalitetssikring av helsehjelpen, ha behov for å gjøre seg kjent med hvordan det har gått med pasienten. Dette vil typisk gjelde der helsepersonellet ønsker å få avklart om de vurderingene og tiltakene som ble gjort, var riktige. Det er et gode for pasientene at helsepersonell stadig lærer og kvalitetssikrer sine vurderinger.

Taushetsbelagte opplysninger kan i dag etter særskilt anmodning gjøres tilgjengelige for helsepersonell som tidligere har ytt helsehjelp til pasienten i et konkret behandlingsforløp, jf. helsepersonelloven § 29 c. Formålet må være kvalitetssikring av helsehjelpen eller egen læring.

Departementet foreslår å fjerne kravet om at helsepersonell må særskilt anmode om å få opplysninger om en pasient vedkommende tidligere har ytt helsehjelp til. Helsepersonell skal dermed kunne gjøre direkte oppslag i tidligere pasienters journal, for kvalitetssikring av helsehjelpen eller for egen læring. Dette skal også gjelde journaler i annen virksomhet. Forutsetningen er at helsepersonellet har de nødvendige tilganger til journalsystemet. Helsepersonell skal også fortsatt kunne anmode annet helsepersonell om å få utlevert eller på annen måte tilgjengeliggjort opplysningene.

Departementet foreslår også å erstatte siste punktum om krav til dokumentasjon, med en mer pedagogisk oversikt over hvilken informasjon som må dokumenteres når helseopplysninger tilgjengeliggjøres for helsepersonellets læring og kvalitetssikring. Informasjonen kan dokumenteres i logg eller journal.

I tillegg foreslår departementet at tilgangen til opplysninger om tidligere pasienter skal begrenses til å gjelde for helsepersonell med autorisasjon etter helsepersonelloven § 48 eller lisens etter § 49.

Saken har vært på høring, og departementet har mottatt 75 høringssvar med merknader. Flertallet av disse var positive til forslaget.

I proposisjonen foreslår departementet også å rette opp feil lovhenvisninger i pasient- og brukerrettighetsloven, bioteknologiloven, pasientskadeloven og spesialisthelsetjenesteloven. Endringene er av teknisk karakter.