2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Lene Vågslid og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss, Peter Frølich og Frida Melvær, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen og Kari Kjønaas Kjos, fra Senterpartiet, Jan Bøhler, Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl, fra Sosialistisk Venstreparti, Petter Eide, og fra Venstre, Solveig Schytz, viser til Prop. 7 L (2020–2021) Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv.
Komiteen viser til at midlertidig lov 26. mai 2020 nr. 47 om tilpasninger i prosessregelverket som følge av utbruddet av covid-19 mv. opphører å gjelde 31. oktober 2020. Departementet foreslår å forlenge lovens varighet fram til 1. juni 2021. Spørsmålet om forlengelse av den midlertidige loven om tilpasninger i prosessregelverket har vært sendt på høring. Et klart flertall av høringsinstansene er positive til en forlengelse av loven.
Komiteen viser til departementets vurdering av at det fortsatt er nødvendig med tilpasninger som legger til rette for en effektiv saksavvikling, samtidig som smitteverntiltak, anbefalinger og påbud ivaretas.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at Norsk Redaktørforening i sin høringsuttalelse uttrykker bekymringer knyttet til offentlighet ved bruk av fjernmøter og fjernavhør etter § 3. Disse medlemmer viser også til at offentlighetsprinsippet ble fremhevet i Prop. 94 L (2019–2020), og at disse medlemmer i likhet med departementet vil understreke at den midlertidige loven § 3 om fjernmøter og fjernavhør må tolkes i lys av offentlighetsprinsippet i Grunnloven § 100 femte ledd og Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 6 nr. 1. Offentlighetsprinsippet stiller absolutte krav til gjennomføringen av rettsmøter, og det vil inngå som en del av vurderingen av om det er «nødvendig og ubetenkelig» at et rettsmøte helt eller delvis holdes som fjernmøte, eller at et avhør gjennomføres som fjernavhør.
Disse medlemmer legger til grunn at den midlertidige loven ikke skal gis lengre varighet enn behovet tilsier.