Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ruth Grung, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Ingunn Foss, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Kjell-Børge Freiberg og Morten Ørsal Johansen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, viser til Prop. 30 L (2017–2018), hvor det foreslås en lovendring i lov om dyrevelferd som vil gi Mattilsynet mulighet til å omplassere eller selge dyr som er tatt i midlertidig forvaring, selv om eier ikke gir sitt samtykke. Samtidig foreslås regler om dyreholders ansvar for kostnader til avliving og om utbetaling av salgssum etter fradrag for dekning av kostnader.

Komiteen påpeker den viktige rollen Mattilsynet har for god dyrevelferd i Norge.

Komiteen mener det er positivt at lovverket for omplassering av dyr forsterkes, og at det er utfordrende at manglende samtykke til omplassering fører til at dyr som kan leve godt hos ny eier, likevel blir avlivet.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, ser at det kan oppstå situasjoner der dyreeiers kostnadsdekning ved forlenget midlertidig forvaring som følge av klage kan gå ut over hvor reell klageretten er. Praktiseringen må derfor gjøres forutsigbar for dyreeier og håndteres på en måte som sikrer en reell klagerett for dyreholder.