Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Laila Davidsen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, deler forslagsstillernes intensjoner om å legge til rette for at Norge omstilles til et lavutslippssamfunn på en måte som også fører til nye arbeidsplasser. Forslaget inneholder flere gode tiltak i dette henseende. Komiteen mener likevel at disse forslagene behandles best i forbindelse med andre saker Stortinget har til behandling i denne sesjonen og i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.
Komiteen viser til departementets svarbrev av 4. mai 2017 (vedlagt) og Meld. St. 27 (2016–2017) Industrien – grønnere, smartere og mer nyskapende, som varsler at regjeringen vil legge frem en strategi for grønn konkurransekraft i forbindelse med statsbudsjettet. Komiteen anser det som naturlig at flere av forslagene behandles da.
Komiteen viser videre til behandlingen av Meld. St. 27 (2016–2017) som også omhandler temaet forslagsstillerne tar opp, og viser til at flere av forslagene vil kunne fremmes i behandlingen av denne.
Komiteen viser også til behandlingen av Meld. St. 33 (2016–2017) Nasjonal transportplan 2018–2029, og viser til at flere av forslagene vil kunne fremmes i behandlingen av denne.
Komiteen viser ellers til tabell i vedlagte brev fra Klima- og miljødepartementet av 30. mai 2017, hvor regjeringens syn på videre oppfølging av de enkelte forslagene fremkommer.
Komiteens medlem fra Venstre er enig i at flere av disse forslagene også kan tas opp i andre sammenhenger, men at det likevel er det beste at disse tas i en helhetlig sammenheng, spesielt fordi regjeringen ikke har som plan å komme tilbake til Stortinget med en egen sak basert på ekspertutvalget for grønn konkurransekrafts anbefalinger. Dette medlem viser til at enkelte av forslagene allerede er kvittert ut av regjeringen, f.eks. forslag nr. 5 hvor Venstre får fullt gjennomslag for det samme i Finansmarkedsmeldingen 2016.
Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen vri forskningen fra det fossile til det grønne, slik at klimahensyn ligger til grunn som et eksplisitt kriterium for tildelinger av forsknings- og innovasjonsmidler der dette er relevant.»
«Stortinget ber regjeringen påse at forsknings- og utdanningsinstitusjoner som i hovedsak er finansiert av det offentlige, etablerer strategier for hvordan de skal bidra til grønn konkurransekraft.»
«Stortinget ber regjeringen sørge for at lavutslippsløsninger prioriteres i hele det offentlige virkemiddelapparatet.»
«Stortinget ber regjeringen ta et initiativ overfor øvrige nordiske eiere om å vurdere en mulig sammenslåing mellom den Nordiske Investeringsbanken og Nordic Environment Finance Corporation.»
«Stortinget ber regjeringen støtte opp om en utvikling i retning av mer ensartet og sammenlignbar klimarelatert rapportering på tvers av land, sektorer og foretak gjennom å gå foran, som ved å være først ute med å innføre Financial Stability Board (FSB) sin anbefalingsstandard for rapportering av klimarelatert risiko når den foreligger.»
«Stortinget ber regjeringen benytte offentlig sektors innkjøpsmakt for å akselerere det grønne skiftet og stimulere til innovasjon og teknologiadopsjon gjennom aktivt å fremme innovative og klimavennlige produkter og tjenester, og stimulere til grønn innovasjon gjennom sine innkjøp.»
«Stortinget ber regjeringen på egnet måte, og i samarbeid med de berørte næringer, legge fram en plan for operasjonalisering av de ulike næringers veikart for å nå målene om nullutslipp i 2050.»
«Stortinget ber regjeringen innføre elektronisk veiprising, spesielt for tungtrafikk, som legger til rette for mest mulig rasjonell bruk av kjøretøy og infrastruktur i tråd med Grønn skattekommisjons anbefalinger.»
«Stortinget ber regjeringen sørge for at konsesjoner brukes til å sikre markeder for grønne løsninger og effektiv ressursbruk i tråd med anbefalingene fra ekspertutvalget for grønn konkurransekraft.»
«Stortinget ber regjeringen sikre målrettet teknologiutvikling gjennom å opprette et strategiorgan med ansvar for å følge opp industriens veikart, en Prosess21, tilsvarende OG21 og Energi21.»
«Stortinget ber regjeringen stille krav om utarbeidelse av sensitivitetsanalyser av etterspørsel og karbonpris i forbindelse med planer for utbygging og drift av eventuelle nye felt.»
«Stortinget ber regjeringen innrette virkemidlene i jordbruket slik at klimagassutslippene reduseres og utløser økt etterspørsel etter mer klimavennlige matvarer og produkter, basert på høy kvalitet, unike norske fortrinn og høy utnyttelse av det norske ressursgrunnlaget.»
«Stortinget ber regjeringen påse at det utvikles enklere og mer egnede omforente metoder for livsløpsbetraktninger som fremmer gode forbrukervalg.»
«Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt bruk av tre i bygg, blant annet ved å videreutvikle standarder og styrke samarbeidet mellom treindustrien og FoU-miljøene om forskning, innovasjon og kompetanseutvikling.»
«Stortinget ber regjeringen trappe opp forskningsinnsatsen mot marine næringer.»