Merknad
Sammendrag
I dokumentet fremmes følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge fram en egen stortingsmelding om styrking av sørsamisk språk, kultur og næring.»
Det sørsamiske området strekker seg fra Saltfjellet i nord til Engerdal i sør på norsk side. Sørsamene har nære forbindelser over riksgrensene.
Det er vanskelig å tallfeste hvor mange sørsamer som bor i området, men sørsamene er en «minoritet i minoriteten», og den sørsamiske kulturen er dermed særlig utsatt. Ifølge Unescos oversikt er sørsamisk «alvorlig truet».
Det gis i dokumentet en omtale av situasjonen og særlige utfordringer når det gjelder sørsamisk språk, næring og kultur.
Det pekes i dokumentet på at arbeidet for å bevare og styrke sørsamisk kultur trenger en helhetlig tilnærming og en sterk, forpliktende strategi.
Forslagsstillerne viser til at sektorprinsippansvaret praktiseres i Norge, og at man har sett at det ofte medfører at de sørsamiske interessene ikke blir godt nok ivaretatt gjennom disse prosessene. Det er derfor behov for å finne nye måter å sikre helhetlig ansvar fra statens side på for å ivareta og finansiere samepolitikken og i særlig grad de tiltakene som må til for å ivareta sørsamisk språk, kultur og næring.
Forslagsstillerne mener situasjonen for sørsamene tilsier at det bør legges fram en egen stortingsmelding om situasjonen for sørsamisk kultur, språk og næringsliv, med konkrete tiltak for oppfølging. Meldingen må utarbeides i samarbeid med Sametinget. Blant de forslagene som bør vurderes konkret, vil forslagsstillerne særlig peke på:
-
Sikre rekruttering av samiske lærere og nok samiske læremidler av tilfredsstillende kvalitet
-
Styrke rammevilkårene for de samiske museene, slik at man kan iverksette tilbakeføringen av samiske kulturgjenstander til de samiske museene (Bååstede-prosjektet)
-
Kompensere kommunene for sine merutgifter til samisk språk og øke tilskuddssatsene som kommunene får for opplæring i samisk
-
Bidra til nødvendig kapasitet og kvalitet ved Nord universitet for å sikre langsiktighet i deres arbeid med sørsamisk og lulesamisk språk.
Det vises til dokumentet for en nærmere beskrivelse av forslaget.