Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innhold
Vedlegg - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 16. februar 2017

Vedlegg - Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråd Bent Høie til helse- og omsorgskomiteen, datert 16. februar 2017

Vedlegg
Dokument 8:29 S 2016-2017 - Representantforslag om lavterskel psykisk helsetilbud i alle kommuner - Jorad Holstad Nordmelan, Hadia Tajik, Ingvild Kjerkol, Torgeir Micaelsen, Ruth Grung, Freddy de Ruiter og Tover Karoline Knutsen

Det vises til Dokument 8:29 S (2016–2017) oversendt fra Stortinget 17. januar 2016. Stortinget ber om uttalelse til følgende representantforslag:

"Stortinget ber regjeringen sørge for at det etableres lavterskel psykisk helsetilbud til barn, unge og familier i alle kommuner. Tiltakene kan realiseres gjennom etablering av Familiens hus og/eller andre lett tilgjengelige tjenester. Tjenestene må være flerfaglige og tverretatlige, slik at man sikrer barn, unge og familier gode og helhetlige tjenester."

Til forslaget: Representantene tar opp flere viktige forhold i forslaget og bakgrunnen for forslaget. Som helse- og omsorgsminister er jeg opptatt av tidlig innsats. Det gjelder både å komme tidlig inn i forhold til når et problem oppstår, og i forhold til tidlig i livet til utsatte barn og unge. Da må hjelpen være lett tilgjengelig og til nytte for dem det gjelder.

Det foreligger tre anmodningsvedtak som er relevante for dette forslaget.

Vedtak nr. 838 (2015-2016), 9 juni 2016: Stortinget ber regjeringen vurdere et krav om at kommunene skal definere hvem som har det overordnede ansvar for hjelpetjenestene til barn og unge.

Vedtak 840 (2015-2016), 9. juni 2016: Stortinget ber regjeringen innen juni 2017 legge frem en helhetlig tverrsektoriell strategi for barn og unges psykiske helse som omfatter individ og samfunn, og som inneholder både helsefremmende, sykdomsforebyggende og kurative initiativ. I utformingen av strategien skal barn og unges erfaringer og råd inkluderes.

Vedtak 108.54 (2015-2016), 5. des. 2016: Stortinget ber regjeringen innen juni 2017 om å legge frem en helhetlig tverrsektoriell strategi for psykisk helse, som et forarbeid til en økonomisk forpliktende opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse.

På bakgrunn av de to sistnevnte vedtakene arbeider Regjeringen nå med en strategi for psykisk helse. Strategien vil dekke både folkehelseperspektivet og tjenesteperspektivet for barn og unge. I prosessen med å utvikle strategien inngår også andre departementer som har barn og unge som sitt ansvarsområde. I arbeidet vil problemstillingen som dette representantforslaget tar opp inngå.