Dokument 8:18 S 2016-2017 –
Representantforslag om gradvis innføring av tilbud om et enkelt skolemåltid,
finansiert og begrunnet som et folkehelsetiltak
Jeg viser til brev
av 29. november april d.å. fra Stortingets helse- og omsorgskomité,
hvor det bes om min uttalelse til Dokument 8:18 S (2016-2017) Representantforslag
fra stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol, Torgeir Micaelsen,
Ruth Grung, Freddy de Ruiter og Tove Karoline Knutsen om gradvis
innføring av tilbud om et enkelt skolemåltid, finansiert og begrunnet
som et folkehelsetiltak Representantforslaget lyder som følger:
-
1. Stortinget ber regjeringen fremme
forslag om hvordan man gradvis kan innføre tilbud om et enkelt skolemåltid
for alle alderstrinn, finansiert over Helse- og omsorgsdepartementets
budsjett og begrunnet som et folkehelsetiltak. Det må pekes på ulike
alternativer for finansiering, organisering og innretning av skolemåltidet.
-
2. Stortinget ber regjeringen igangsette
et prøveprosjekt med 50 kommuner som selv ønsker å prøve ut ulike
former for skolemåltid, fortrinnsvis organisert som et spleiselag
mellom stat og kommune.
Det er bred enighet
om at mat og måltider i skolen har stor betydning for elevenes kosthold
og matvaner, og dermed for elevenes helse og trivsel. Velorganiserte
måltider og gode måltidsopplevelser betyr mye for trivsel og kan
bidra til et godt læringsmiljø. Skoleeier og skolen bør derfor legge
til rette for gode rammer rundt skolemåltidet i tråd med Helsedirektoratets
nasjonale faglige retningslinje for skolemåltidet. Retningslinjen
ble revidert og lansert høsten 2015, er tilpasset de ulike alderstrinn
og gir praktiske råd til skolene. Det legges særlig vekt på den
sosiale betydningen skolemåltidet har, og at det må gis tilstrekkelig
tid til å spise. Retningslinjen bygger på at elevene har med seg
matpakke, og at skolene har ordninger som sikrer tilgang til melk
og frukt. Videre anbefales det at skolene har ordninger som tilbyr
mat til elever som ikke har med mat selv. Helsedirektoratet har
i samarbeid med Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet
arrangert en rekke regionale konferanser om den nye retningslinjen
for skolemåltidet for å gjøre retningslinjen kjent. Abonnementsordningen
Skolefrukt er et tilbud til alle grunnskoler og driftes av Opplysningskontoret
for frukt og grønt gjennom bevilgninger over Helse- og omsorgsdepartementets
budsjett. Hver frukt subsidieres med kr 1,50. Noen kommuner velger
å benytte skolefruktordningen til å tilby elevene gratis
frukt og høsten 2016 får 17000 elever gratis frukt på denne måten
Representantene
viser til data fra Ipsos MMI fra 2013 om at ca 10 pst av barn mellom
8 og 11 år ikke har med seg mat på skolen. Helsedirektoratets kartlegging
av måltider i skolen i 2013 viste at majoriteten av elevene på 1.-4.
trinn (98 %) og 5.-7. trinn (95 %) hadde med matpakke på undersøkelsesdagen, mens
blant elevene på 8.-10. trinn hadde 71 % medbrakt matpakke. Kartleggingen
viste videre at 80 % av landets ungdomsskoler og nesten halvparten
av kombinerte skoler har kantine eller matbod og at rundt 15 % av
ungdomsskolene og 8 % av de kombinerte skolene hadde tilbud om frokostservering.
Mange kommuner har
som skoleeiere sett betydningen av å legge til rette for gode rammer
rundt skolemåltidet i samråd med foreldre, elever og eventuelt andre
samarbeidsaktører. Folkehelsemeldingen Meld St 19 (2014-2015) Mestring
og muligheter tydeliggjør betydningen av skolemåltidet for helse,
trivsel og læring, skolenes ansvar og sentrale myndigheters ansvar
for å støtte opp om skoleeier og skolene på dette området. Dette
er også i tråd med Folkehelseloven.
Med bakgrunn i at
det ser ut til å skje en endring i overgang barneskole til ungdomsskole
har det i 2016 vært gjort en innsats gjennom alternativ bruk av skolefruktmidler
som varslet i folkehelsemeldingen for å stimulere særlig ungdomsskolene
til gode matordninger. Det er utviklet et kursopplegg i samarbeid
med opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd som skal
inspirere de som jobber i og med kantine eller matbod i ungdomsskolen
til å lage mer fristende og sunn mat til elevene. Helhetsperspektiv
i måltider skal ivaretas, og særlig fremheves den viktige rollen
kantineansatte har i det sosiale arbeidet på skolen. Det er også
samarbeidet om kommunikasjonstiltak blant annet gjennom sosiale
medier for å nå elever, skoler og foreldre om betydningen av og
tips til sunn skolemat. Konkurransen NM i skolelunsj som arrangeres
i høst viser at det er mye kreativitet og engasjement ute blant
elevene. Det er i 2016 også gitt tilskudd til 24 kommuner/skoleeiere til
lokalt samarbeid om organisering av matordninger i skolen.
Trøndelag Forskning
og Utvikling gjennomførte i 2013 et prosjekt med støtte fra Gjensidigstiftelsen og
fylkesmannen i Nord-Trøndelag om utprøving av ulike modeller for
måltider i skolen, der det er utgitt egen rapport. Kommuner som
ser behov for å etablere egne matordninger finner med bakgrunn i
andres erfaringer og egne initiativ fram til ordninger og finansieringsmåter
som er lokalt tilpasset.
Det betyr i praksis
at det er mange kommuner som allerede er i gang med enten å prøve
ut eller har etablert ulike former for skolemåltid. Det er derfor ikke
trolig at forslag 2 i representantforslaget vil kunne gi staten
eller kommunene ny kunnskap. Nasjonalt senter for mat, helse og
fysisk aktivitet har allerede som oppgave å innhente kunnskap og
erfaringer fra kommuner som har etablert ulike former for skolemåltid
og gjøre disse erfaringene tilgjengelige for andre kommuner.
Representantene
påpeker særlig utfordringene med hensyn til sosial ulikhet. Jeg
er enig i at det å legge til rette for gode måltid i løpe av skoledagen
er viktig. Staten bidrar ovenfor kommunene på en rekke områder allerede
i dag for at kommunene som skoleeier skal kunne gjøre det på en
god måte. Representantforslagets forslag 1 handler om staten skal
ta et direkte ansvar for å delfinansiere et måltid i løpet av skoledagen.
I vurderingen av hvilke tiltak det er nødvendig at staten bidrar
med midler til for å utjevne sosiale helseforskjeller er jeg tvilende
til at dette er det mest effektfulle virkemiddelet. Det er et område
der den enkelte kommune har store muligheter allerede til å gjennomføre
anbefalte tiltak og legge til rette for gode måltid gjennom skoledagen.
Regjeringen vil
prioritere tidlig innsats i skolen, økt kompetanse hos lærerne og
økt gjennomføringsgrad i skolen. Utdanning og arbeid har stor betydning for
å utjevne sosial ulikhet i helse. Der må staten bruke sterke økonomiske
virkemidler for å oppnå resultater i skolen. Samtidig kan vi bidra
med mange ulike virkemidler for å også bedre elevenes kosthold og matvaner
slik jeg har beskrevet.
Ny handlingsplan
om kosthold legges fram i mars 2017 og understreker at gode kostvaner
dannes tidlig og at tiltak må ta høyde for det. Helsestasjons- og
skolehelsetjenesten har et ansvar for å formidle kostråd til foreldre,
barn og unge, og som kjent er denne tjenesten styrket de senere
år. Utkast til ny rammeplan for barnehager som nå er på høring legger
vekt på måltidet i større grad enn før.
For å møte utfordringene
representantene påpeker om overvekt og fedme, er det behov for tiltak
på mange områder, herunder tilrettelegging for og stimulering til
økt fysisk aktivitet og å gjøre sunne matvalg enkle.
På kostholdsområdet
har jeg særlig vært opptatt av at matvarebransjen tar samfunnsansvar
og tilbyr mat med mindre salt, sukker og fett, og fremmer sunne
produkter. Det vil være strukturelle ordninger som når alle og også
vil kunne bidra til å redusere sosiale forskjeller i kosthold.
Når det gjelder
fysisk aktivitet vil regjeringen legge til rette for at skolene
sikrer daglig fysisk aktivitet for elevene. Mange skoler lykkes
godt – særlig på barne- og mellomtrinnet. Nasjonalt senter for mat, helse
og fysisk aktivitet har i oppdrag å samle og systematisere erfaringer
og gode eksempler slik at de kommer elever i hele landet til nytte.
Hovedutfordringen
er imidlertid ungdomstrinnet – og dette gjelder både behovet for
mer fysisk aktivitet og behovet for mer kunnskap om hvordan vi kan få
det til. Derfor gjennomføres fra skoleåret 2016-2017 forsøk med
utprøving og evaluering av modeller for med ekstra tid til fysisk
aktivitet og kroppsøving på ungdomstrinnet, med en randomisert
kontrollert studie fra skoleåret 2017-2018. Vi vil ha svar på hvordan
vi best mulig treffer denne elevgruppen og hvordan virkningen av
økt fysisk aktivitet er på elevenes fysiske og psykiske helse, på
læringsmiljø og læring. Denne regjeringen opptatt av å skape et mer
solid kunnskapsgrunnlag for framtidig arbeid med fysisk aktivitet
i skolen.