Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet,
Ruth Grung, Ingvild Kjerkol, Tove Karoline Knutsen, Torgeir Micaelsen
og Line Kysnes Vennesland, fra Høyre, Kristin Ørmen Johnsen, Elisabeth
Røbekk Nørve, Sveinung Stensland og Tone Wilhelmsen Trøen, fra Fremskrittspartiet,
Bård Hoksrud, lederen Kari Kjønaas Kjos og Morten Wold, fra Kristelig
Folkeparti, Olaug V. Bollestad, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe,
og fra Venstre, Ketil Kjenseth, viser til at Stortinget ved
behandlingen av folkehelsemeldingen, jf. Innst. 380 S (2014–2015),
sluttet seg til Norges forpliktelse til Verdens helseorganisasjons
mål om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer (NCD) som
hjerte- og karsykdommer, diabetes, kols og kreft med 25 prosent
innen 2025. Blant de globale målene er å stoppe økningen i diabetes
og overvekt, 10 prosent reduksjon av forekomst av utilstrekkelig fysisk
aktivitet, 25 prosent reduksjon av forekomst av forhøyet blodtrykk
og 30 prosent reduksjon i gjennomsnittlig inntak av salt eller natrium. Komiteen viser
til at de nevnte målene kan påvirkes gjennom tidlig innsats knyttet
til kosthold og fysisk aktivitet i skolen. Komiteen har merket seg at
mange land har godt utbygde systemer for kosthold og måltider i skolen.
I Sverige og Finland har alle elever i grunnskolen lovfestet rett
til et gratis skolemåltid daglig. I Norge har det også i perioder
vært bedre utbygde systemer for skolemåltider enn det vi har i dag.
Komiteen deler forslagsstillernes
bekymring over at om lag 10 prosent av sjetteklassingene i Norge
og om lag 25 prosent av elevene på videregående ikke spiser frokost
(Hemil 2016), og at cirka 10 prosent av barn mellom 8 og 11 år ikke
har med seg mat på skolen (Ipsos MMI 2013). I representantforslaget oppgis
det at blant norske 8-åringer har 17 prosent av jentene og 13 prosent
av guttene overvekt (inkludert fedme på henholdsvis 3 og 2,3 prosent).
Det er ikke lenger en økning i tallene for overvekt hos de yngste, noe
som må sies å være en gledelig utvikling. 23 prosent av norske 17-åringer
har overvekt (inkludert fedme) (Barnehelserapporten, Folkehelseinstituttet 2016).
Komiteen viser til at det i
folkehelsemeldingen ble slått fast at det skal bli enklere å velge
sunt, og at hensynet til liv og helse i større grad skal være et
premiss for samfunnsutviklingen. Komiteen understreker at målsettingen
selvsagt også gjelder i barn og unges oppvekst, og at skolen er
en svært viktig arena i den forbindelse.
Komiteen deler forslagsstillernes
syn på at det å sørge for at barn spiser sunn mat i løpet av skoledagen
er noe av det mest effektive man kan gjøre for norsk folkehelse.
Dette understrekes også av statsrådens svarbrev til komiteen 20. desember
2016, der han skriver at det er bred enighet om at mat og måltider
i skolen har stor betydning for elevenes kosthold og matvaner, og
dermed for elevenes helse og trivsel. Helse- og omsorgsministeren
skriver videre at velorganiserte måltider og gode måltidsopplevelser
betyr mye for trivsel og kan bidra til et godt læringsmiljø. Skoleeier
og skolen må derfor legge til rette for gode rammer rundt skolemåltidet
i tråd med Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje for skolemåltidet.
Komiteen mener det er svært
positivt at det er tatt flere lokale initiativ, og at flere skoler
har startet opp ulike former for måltider i skolen, slik statsråden også
oppgir i sitt svarbrev. Komiteen mener
det må etterstrebes å finne ordninger som kan støtte opp om gode
initiativ for tiltak for et sunt kosthold i skolen.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet
og Venstre, mener dette blant annet kan være støtte til investeringer
i forbindelse med ombygginger eller etablering av skolekjøkken, kantine,
spiseområde eller lignende.
Komiteen understreker
at når fellesskapet bidrar til tidlig etablering av sunne levevaner,
gir det en god start på tvers av bakgrunn og familietilhørighet. Komiteen mener
derfor skolen som fellesarena der alle barn og unge møtes, er en
svært viktig arena for forebyggende og helsefremmende folkehelsetiltak.
Komiteen deler forslagsstillernes
bekymring for de sosiale ulikhetene i helse. Komiteen viser til at Folkehelseinstituttet
26. oktober 2016 oppdaterte folkehelserapporten om sosiale ulikheter
i helse og konstaterte at det er store sosiale helseforskjeller
i Norge. Folkehelseinstituttet skriver:
«Det er større sosiale
helseforskjeller i Norge enn i mange andre europeiske land. Kvinner
og menn med lengst utdanning lever seks til sju år lengre og har
bedre helse enn de med kortest utdanning. Forskjellene viser seg
også som forskjeller mellom kommuner og bydeler.»
Komiteen merker seg at Folkehelseinstituttets uttalelse
underbygger at inntekt, utdanning og bosted i stor grad påvirker
helsen, med store forskjeller i sykdom og levealder. Folkehelseinstituttet
oppgir i samme kapittel av folkehelserapporten at innad i Oslo er
levealdersforskjellen nesten ni år mellom bydelene.
Forslagsstillerne
viser til at det er kjent at universelle tiltak – satsinger som
retter seg mot hele befolkningen – virker best for å utjevne forskjeller
i helse (Sosial ulikhet i helse, HIOA, 2014). Komiteen deler forslagsstillernes
syn på at fellesskapet må jobbe for å motvirke forskjellene. Komiteen mener også
at tilrettelegging for godt kosthold og matvaner, helse og trivsel,
har stor betydning for alle elever i skolen, uavhengig av bakgrunn.
Forslagsstillerne viser til at det er dokumentert at sunn mat øker
konsentrasjonen og gir et godt utgangspunkt for læring. Komiteen deler
denne forståelsen og oppfatningen av at måltidets sosiale funksjon
er viktig for det psykososiale miljøet i skolen. Komiteen merker seg at Landsgruppen
av helsesøstre, Norsk Sykepleierforbund (LaH NSF) støtter
representantforslaget og skriver i sitt innspill til komiteen:
«Med økende sosial
ulikhet er det viktig å satse på brede, universelle tiltak som retter
seg mot alle elevene, ikke kun særlig sårbare grupper. Et felles skolemåltid
vil være et godt helsefremmende og forebyggende tiltak som vil favne
hele barnebefolkningen i Norge.»
Forslagsstillerne
mener at en skolematordning som favner alle norske barn, vil ha
stor samfunnsmessig nytte. Komiteen deler forslagsstillernes syn
på at det må være stor grad av frihet for kommunene og skolene til
å innrette et tilbud om skolemat på en måte som passer den enkelte
skole. Komiteen er
også enig i at det kan være ulike behov, og at forholdene kjennes
best lokalt.
Komiteen har merket seg at
bevilgningene til abonnementsordning for skolefrukt er redusert
på grunn av lav oppslutning. Formålet med ordningen har vært å stimulere
til gode kost- og måltidsvaner generelt og økt inntak av frukt og
grønnsaker spesielt hos skoleelever. Komiteen viser til at andelen
som daglig spiste frukt og grønt gikk ned etter at ordningen ble
endret fra å være gratis til å bli en abonnementsordning. I representantforslaget
oppgis det tall for 2014 som viser at en tredjedel av gutter i sjette klasse
rapporterte at de spiser frukt sjeldnere enn fem ganger i uken.
To tredjedeler av guttene i første klasse på videregående skole
gjør det samme. Komiteen mener
det er viktig å finne ordninger som gir en betydelig økning av andelen
skoleelever som daglig spiser frukt og grønt, da Helsedirektoratets
nasjonale kostholdsråd er helt klare på at daglig inntak av frukt
og grønt hører hjemme i et sunt og variert kosthold.
Komiteen viser til at forslagsstillerne
foreslår at regjeringen skal fremme forslag om hvordan man gradvis
kan innføre tilbud om et enkelt skolemåltid for alle alderstrinn,
finansiert over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett og begrunnet
som et folkehelsetiltak. Forslagsstillerne oppgir at det må pekes
på ulike alternativer for finansiering, organisering og innretning
av skolemåltidet. I det andre forslaget foreslås det å igangsette
et prøveprosjekt med 50 kommuner som selv ønsker å prøve ut ulike
former for skolemåltid, fortrinnsvis organisert som et spleiselag
mellom stat og kommune.
Komiteen viser til at helse-
og omsorgsministeren i sitt svarbrev til komiteen skriver at det
i praksis er mange kommuner som allerede er i gang med enten å prøve
ut eller har etablert ulike former for skolemåltid. Og videre:
«Det er derfor ikke
trolig at forslag 2 i representantforslaget vil kunne gi staten
eller kommunene ny kunnskap. Nasjonalt senter for mat, helse og
fysisk aktivitet har allerede som oppgave å innhente kunnskap og
erfaringer fra kommuner som har etablert ulike former for skolemåltid
og gjøre disse erfaringene tilgjengelige for andre kommuner. Representantene
påpeker særlig utfordringene med hensyn til sosial ulikhet. Jeg
er enig i at det å legge til rette for gode måltid i løpe av skoledagen
er viktig. Staten bidrar ovenfor kommunene på en rekke områder allerede
i dag for at kommunene som skoleeier skal kunne gjøre det på en
god måte. Representantforslagets forslag 1 handler om staten skal
ta et direkte ansvar for å delfinansiere et måltid i løpet av skoledagen.
I vurderingen av hvilke tiltak det er nødvendig at staten bidrar
med midler til for å utjevne sosiale helseforskjeller er jeg tvilende
til at dette er det mest effektfulle virkemiddelet. Det er et område
der den enkelte kommune har store muligheter allerede til å gjennomføre
anbefalte tiltak og legge til rette for gode måltid gjennom skoledagen.»
Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet er
opptatt av at barn og unge skal gjøre sunne og gode kostholdsvalg
både i hjemme-, skole- og fritidssituasjoner. Disse medlemmer peker på at
Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for skolemåltidet, som
ble revidert og lansert høsten 2015, er tilpasset de ulike alderstrinn
og gir samtidig praktiske råd til skolene om hvordan man kan forholde
seg til spørsmål knyttet til elevenes skolemåltider.
Disse medlemmer understreker
at de nevnte retningslinjer tar utgangspunkt i at elevene medbringer
egen matpakke, og at skolene har ordninger som gir tilgang til ordninger
med melk og frukt som mange skoler har gode erfaringer med.
Disse medlemmer viser til at
abonnementsordningen for skolefrukt er et tilbud til alle grunnskoler
som driftes av Opplysningskontoret for frukt og grønt gjennom bevilgninger
over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett. Disse medlemmer er kjent med
at hver frukt subsidieres med 1,50 kroner, og at noen kommuner benytter
skolefruktordningen til å tilby elevene gratis frukt, noe som bidro
til at 17 000 elever fikk gratis frukt høsten 2016.
Disse medlemmer peker på at
tradisjonen for å medbringe egen matpakke i skolen er svært utbredt
og solid i Norge, og viser i den forbindelse til Helsedirektoratets
kartlegging av måltider i skolen i 2013. Denne kartleggingen viste
at 98 prosent av elevene på 1.–4. trinn og 95 prosent av elevene
på 5.–7. trinn medbringer egen matpakke. På ungdomsskolen (8.–10.
trinn) hadde 71 prosent med egen matpakke, men disse medlemmer understreker
at kartleggingen viser at 80 prosent av landets ungdomsskoler har
kantine eller matbod, samt at det også ved 15 prosent av ungdomsskolene
og 8 prosent av de kombinerte skolene er tilbud om frokostservering.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, viser
til folkehelsemeldingen (Meld. St. 19 (2014–2015) Mestring og muligheter)
som tydeliggjør betydningen av skolemåltidet for helse, trivsel
og læring, og skolens og sentrale myndigheters ansvar for å støtte
opp om elevene og skolene på dette området, noe som også er i tråd
med folkehelseloven.
Flertallet peker også på at
siden det ser ut til å skje en endring i overgang fra barne- til
ungdomsskole, er det viktig at man fortsatt stimulerer ungdomsskolene
til å lage gode matordninger, enten det dreier seg om abonnementsordning
for frukt eller via tilbud om kantine eller matboder, med fokus
på mer fristende og sunn mat til elevene.
Flertallet viser også til at
en ny handlingsplan om kosthold skal legges frem i mars 2017, samt
at utkastet til ny rammeplan for barnehager, som nå er på høring,
også legger vekt på måltidet i større grad enn før.
Flertallet peker også på viktigheten
av daglig fysisk aktivitet i skolen, noe regjeringen legger til rette
for at skolene kan sikre, kombinert med et sunt og godt kosthold.
Et annet flertall,
medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet
og Venstre, viser til at gevinsten for folkehelsa
og den enkelte ved riktig ernæring er godt dokumentert. Et sunt
og godt kosthold og gode rammer rundt skolemåltidet gir også bedre
læring for elevene og bidrar til å oppfylle skolens allmenndannende
oppdrag.
Komiteens medlemmer
fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremmer på den bakgrunn
følgende forslag:
«Stortinget
ber regjeringen fremme forslag om hvordan man gradvis kan innføre
tilbud om et enkelt skolemåltid for alle alderstrinn, finansiert
over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett og begrunnet som et
folkehelsetiltak. Det må pekes på ulike alternativer for finansiering,
organisering og innretning av skolemåltidet.»
«Stortinget
ber regjeringen igangsette et prosjekt med 50 kommuner som selv
ønsker å prøve ut ulike former for skolemåltid, fortrinnsvis organisert
som et samarbeid mellom stat og kommune.»
Komiteens medlem
fra Senterpartiet viser til Senterpartiets alternative statsbudsjett
og Innst. 11 S (2016–2017) og forslaget om å innføre skolemåltid
på ett trinn fra høsten 2018. Dette medlem mener den gradvise
innfasingen av et skolemåltid kan skje raskere dersom en fullfinansierer innføringen
på ett trinn.
På denne bakgrunn
fremmer dette medlem følgende
forslag:
«Stortinget
ber regjeringen vurdere å innføre et fullfinansiert skolemåltid
i ett klassetrinn i ungdomsskolen ved skolestart 2018.»
Dette medlem viser
til den vedtatte NCD-strategien om forebygging, diagnostisering,
behandling og rehabilitering av fire ikke-smittsomme folkesykdommer:
hjerte- og karsykdommer, diabetes, KOLS og kreft. I strategien er
det nedfelt klare delmål for arbeidet med den overordnede målsettingen om
25 prosent reduksjon i ikke-smittsomme sykdommer innen 2025. Man
skal øke andelen i befolkningen som kjenner og følger de nasjonale kostrådene.
Man skal opprettholde den høye kjennskapen til Nøkkelhullmerket
og øke andelen i befolkningen som vet hva merket stå for. Man skal
gjøre det enklere for alle grupper i befolkningen å velge sunne matvarer.
Man skal redusere saltinntaket i befolkningen, og man skal bidra
til at barn og unge etablerer gode kostholdsvaner. Det foreslås
konkret i strategien å utvide ordningen med gratis frukt
og grønt til alle elever i grunnskolen, og legge til rette for sunne måltider
i barnehager og skoler. Dette medlem mener det haster
med å konkretisere og gjennomføre tiltak som bidrar til at NCD-strategien
blir gjennomført og virker. Dette medlem viser til at
Senterpartiet vil gjøre skolen til forebyggingsarena. Senterpartiet
vil innføre én times fysisk aktivitet hver dag, styrke svømmeundervisningen,
ha satsing på friske skolebygg og gode utearealer, trygge skoleveier,
gjeninnføre ordningen med gratis frukt og grønt og starte arbeidet
med å innføre skolemåltid. Dette medlem viser til at
Senterpartiet i sitt alternative statsbudsjett for 2017 fremmet
forslag og prioriterte midler til arbeidet med å innføre et skolemåltid,
ved å foreslå midler til innføring av skolemåltid på ett klassetrinn
fra høsten 2017. Dette medlem mener
at for eksempel å innføre et gratis skolemåltid for hele åttende
trinn på alle landets skoler ville vært en god start i kostholdssatsingen.
Dessuten ville dette vært en ordning som ville bidra positivt til
læringsmiljøet ved oppstart på ungdomsskolen. Dette medlem vil støtte forslagene
fra Arbeiderpartiet og er opptatt av at lokale initiativ må være
en forutsetning slik at dette ikke blir et tiltak som påtvinges
skoler og kommuner fra stat og storting. Innføring av skolemåltid
trenger etter dette medlems syn,
ikke nødvendigvis være varm mat eller varm mat hver dag. Det kan
det være opp til den lokale skoleeier, rektor, elever og FAU å vurdere. Det
må legges vekt på muligheten for lokale tilpasninger. Dette medlem vil
understreke at uavhengig av en satsing på skolemåltid vil Senterpartiet arbeide
for å gjeninnføre ordningen med gratis frukt og grønt i skolen.