Sammendrag

Stortingsrepresentantene Kjersti Toppe, Janne Sjelmo Nordås og Jenny Klinge fremmet 29. november følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette i gang en offentlig granskning av tvangsbruk i norsk psykiatri.»

Gjennom kartlegginger utført av media er det denne høsten påvist omfattende alvorlig og ulovlig tvangsbruk i norsk psykiatri. All bruk av tvang i psykiatrien skal dokumenteres i journalsystemer og fremgå av tvangsprotokollene. Gjennom VGs innsyn i 14 institusjoners tvangsprotokoller, inkludert dato og klokkeslett for beltelegging, er det påvist massiv ulovlig tvangsbruk ved landets sykehus.

Forslagsstillerne peker på at flere juseksperter krever at det settes i gang en gransking om tvangsbruk i norsk helsetjeneste. Både leder for Advokatforeningens menneskerettsutvalg, advokat Mette Yvonne Larsen, og professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, mener at avsløringene i media er så alvorlige at det må settes i gang en gransking som kan komme til bunns i hva tvangsinnlagte pasienter har blitt utsatt for (VG 24. november 2016). Også likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm uttaler at dette er et så alvorlig og omfattende problem at en gransking bør iverksettes (VG 28. november 2016).

Forslagsstillerne slutter seg til at det er nødvendig med en gransking av tvangsbruk i norsk psykiatri – først og fremst for å få kunnskap til å kunne gjøre de rette tiltak for å sikre pasienter gode, verdige og forsvarlige psykiatriske helsetjenester i fremtiden, men også for å påvise urettmessig og eventuell lovstridig tvangsbehandling av pasienter som har vært til behandling i norsk psykiatri. En slik offentlig gransking bør gå minst 5–10 år tilbake i tid.