Innstilling fra Stortingets presidentskap om valg av styreleder for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter – Beriktiget

Dette dokument

  • Innst. 153 S (2016–2017)
  • Dato: 17.12.2016
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2
Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) er organisatorisk underlagt Stortinget, og virksomheten er regulert i henhold til lov og instruks om den nasjonale institusjonen. For øvrig utfører institusjonen sine oppgaver selvstendig og uavhengig.

Presidentskapet viser til at ifølge lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM-loven) skal Stortinget velge styre for institusjonen, herunder leder og nestleder. Styret har det overordnete ansvaret for institusjonens faglige virksomhet, økonomi og drift. Den daglige driften ved institusjonen ledes av en direktør oppnevnt av Stortinget.

Stortinget valgte 18. juni 2015, jf. Innst. 397 S (2014–2015), følgende styre: Cecilie Østensen Berglund (leder), Knut Vollebæk (nestleder), Gro Dikkanen, Jan E. Helgesen og Anne-Sofie Syvertsen. Styret er valgt for perioden 1. juli 2015 til og med 30. juni 2019.

Cecilie Østensen Berglund har meddelt presidentskapet at hun ønsker å fratre styreledervervet innen 1. januar 2017, fordi hun er utnevnt til dommer i Høyesterett og tiltrer fra denne dato.

Som ledd i en åpen og inkluderende oppnevningsprosess har allmennheten hatt anledning til å foreslå kandidater til styret. I alt 19 kandidater er foreslått. Navnene er offentliggjort på Stortingets nettside.

Presidentskapet viser til at det i NIM-loven § 5 er fastsatt at styret skal representere ulike fagfelt, herunder juridisk kompetanse om menneskerettigheter og kompetanse om virksomhetsstyring, dessuten bør ett medlem ha særskilt kjennskap til samiske spørsmål.

Forslag til ny styreleder

Presidentskapet viser til at de nevnte kompetansekravene dekkes av det sittende styret. Presidentskapet viser videre til at Nasjonal institusjon for menneskerettigheter fortsatt er i en etableringsfase og at en vesentlig del av institusjonens oppgaver er av juridisk karakter innenfor et komplisert fagfelt. Derfor legger presidentskapet stor vekt på at også den nye styrelederen har god juridisk kompetanse om menneskerettigheter i tillegg til faglig erfaring og personlige egenskaper som er nødvendig for å kunne utøve styreledervervet med tilstrekkelig tyngde. Presidentskapet mener også at det er viktig å innstille en styreleder som kan støttes av et samlet storting.

På denne bakgrunn foreslår presidentskapet at tingrettsdommer Åsne Julsrud, født 1970, velges som ny styreleder for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter for den gjenværende del av valgperioden, fra 1. januar 2017 til og med 30. juni 2019. Julsrud er en av de 19 kandidatene som ble foreslått til styreledervervet.

Av utdannelse er Åsne Julsrud cand.jur. fra Universitetet i Oslo og har en Master of Law fra University of Southampton i fagene Human Rights, Civil liberties og International Law of the Sea. Hennes avsluttende oppgave hadde tittelen «The rights of the Sami people under International and Norwegian Law».

Julsrud har vært tilsatt som tingrettsdommer ved Oslo tingrett siden 2013 og ved Drammen tingrett i perioden 2005–2013, avbrutt av oppdrag som sekretær for 22. juli-kommisjonen i 2011–2012. Julsrud har også vært dommerfullmektig, rådgiver i Kulturdepartementet og Eierskapstilsynet, advokatfullmektig ved Kommuneadvokaten i Oslo og vitenskapelig assistent ved daværende Institutt for menneskerettigheter.

Julsrud er leder av Dommerforeningens permanente utvalg for menneskerettigheter og er medlem i fagutvalg for advokaters og dommeres uavhengighet ICJ-Norge, hvor hun tidligere har vært styremedlem. Hun har blant annet også vært medlem av Juristforeningens fagutvalg for menneskerettigheter.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Åsne Julsrud velges som styreleder for Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter for tidsrommet 1. januar 2017–30. juni 2019.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 17. desember 2016.

Olemic Thommessen

Marit Nybakk

Kenneth Svendsen

Svein Roald Hansen

Ingjerd Schou

Line Henriette Hjemdal