Sammendrag

Regjeringen v/Kulturdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i statsbudsjettet for 2016. I denne innstillingen tas bare stilling til forslagene under kap. 340 og kap. 341. Forslag under øvrige kapitler behandles av familie- og kulturkomiteen.

Kap. 340 Den norske kirke

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen på posten foreslås økt med 0,5 mill. kroner. Midlene skal dekke utgifter i 2016 til det regjeringsoppnevnte utvalget som utreder spørsmål om søndagsåpne butikker. Økningen foreslås dekket ved tilsvarende innsparing på kap. 341 post 78, jf. omtale nedenfor.

Kap. 341 Tilskudd til trossamfunn m.m.

Post 70 Tilskudd til tros- og livssynssamfunn, overslagsbevilgning

Tilskuddet til tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke er en rettighetsbasert ordning som er hjemlet i lov om trudomssamfunn og ymist anna og lov om tilskott til livssynsamfunn. Formålet med ordningen er å sikre økonomisk likebehandling av Den norske kirke og øvrige tros- og livssynssamfunn.

Tilskuddssatsen per medlem i tros- og livssynssamfunn beregnes ut fra statens bevilgninger og Opplysningsvesenets fonds bidrag til driften av Den norske kirke, delt på antallet medlemmer i Den norske kirke. I 2016 er tilskuddssatsen på 472 kroner.

Gjennomførte kontroller viser at det er om lag 620 000 tilskuddstellende medlemmer i tros- og livssynsamfunnene i 2016. Dette er 49 000 færre enn det som ble lagt til grunn for bevilgningen. Departementet foreslår på denne bakgrunn å redusere bevilgningen på posten med 23,3 mill. kroner.

Post 78 Ymse faste tiltak

Bevilgningen på posten skulle etter forutsetningene bl.a. nyttes til å styrke sekretariatet til Islamsk Råd Norge. Dette har ikke skjedd, og hele bevilgningen vil derfor ikke bli utbetalt i 2016. Med bakgrunn i dette foreslås bevilgningen på posten redusert med 0,5 mill. kroner for å dekke merutgifter på kap. 340 post 1, jf. omtale ovenfor.