Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Per Rune Henriksen, Anna Ljunggren, Audun Otterstad og Terje Aasland, fra Høyre, Tina Bru, Odd Henriksen, Eirik Milde og Torhild Aarbergsbotten, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Øyvind Korsberg, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Olivia Corso Salles og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til at det i Prop. 89 L (2015–2016) foreslås å definere og klargjøre sentrale begreper i avfallslovgivningen som «avfall» og «gjenvinning», og dermed bringe norsk avfallsterminologi nærmere EU-rettslig begrepsbruk. Komiteen støtter at endringene vil gjøre det enklere for avfallsaktørene og andre å orientere seg i avfallsregelverket.

Komiteen viser til at EUs rammedirektiv om avfall angir kriterier for hva som kan regnes som biprodukter og ikke avfall, og betingelser for når avfall opphører å være avfall. Dette er praktisk viktige avgrensninger, som regjeringen anbefaler å lovfeste. Det er i tillegg behov for en forskriftshjemmel.

Komiteen vil presisere at en produsent av næringsavfall ikke vil ha oppfylt sine plikter etter loven kun ved å levere avfallet til en transportør eller avfallsmegler som ikke selv har et lovlig avfallsanlegg – avfallet må bringes til et lovlig avfallsanlegg eller gjenvinningen må fullføres ved at avfallet i praksis erstatter materialer som ellers ville blitt brukt.

Komiteen mener at presiseringen av definisjonen ikke innebærer endring i gjeldende rett.

Komiteen har merket seg at Miljødirektoratet har konkludert med at det bør kreves samtykke fra kommunen for å drive utleie av avfallscontainere. Komiteen viser til at det vil føre til økt byråkrati og et dårligere og dyrere tjenestetilbud for privatpersoner/husholdninger.

Komiteen mener at regjeringen bør vurdere å innføre en forskrift som bestemmer at kommunens samtykke ikke er nødvendig ved utleie av avfallscontainere til boligeiere, borettslag, sameier, jf. loven § 30 tredje ledd. Dette vil kunne sørge for at dagens fungerende tjenestetilbud rettet mot privatkunder med behov for å leie containere for å frakte vekk grovavfall ved opprydninger, dugnader osv. videreføres.

Komiteen har merket seg at regjeringens forslag til endringer innebærer få reelle endringer sammenlignet med dagens lov. Komiteen støtter at Norge legger seg opp mot begrepsbruken på avfallsområdet som benyttes i EU. Premissene for avfalls- og gjenvinningsbransjen legges i økende grad gjennom europeisk lovgivning. Samordning av definisjonene mht. avfall og gjenvinning i EØS-området er derfor nødvendig.