Åpen kontrollhøring
Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet i møte 3. mai 2016 å avholde kontrollhøringen 27. mai 2016.
Det fremgår av invitasjonsbrevene til høringen at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende problemstillinger:
1. Hvor aktivt har departementet ved eierskapsavdelingen vært i sin eierdialog med Telenor om Telenors deleierskap i VimpelCom, særlig i tidsrommet fra det ble avdekket korrupsjon i TeliaSonera og frem til nå?
2. I eierskapsmeldingen, Meld. St. 27 (2013–2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap ble forventningene til selskapenes arbeid for å forhindre korrupsjon forsterket. I hvilken grad ble disse forventningene signalisert til Telenor, hvordan ble de mottatt og på hvilken måte ble det rapportert tilbake at forventningene ville bli fulgt opp?
3. Både statsråden og Telenor forsikrer om at man har nulltoleranse for korrupsjon og at arbeidet mot korrupsjon tas på alvor. Samtidig er det nå avdekket at korrupsjon ved ervervelse av telelisenser i Usbekistan har funnet sted. Hvordan henger dette sammen?
4. Hva er statsrådens syn på Telenors forståelse av FCPA-vurderinger?
5. Hva er statsrådens vurdering av at Telenors konsernsjef og styreleder har holdt tilbake opplysninger om mulig korrupsjon for departementet og Stortinget?
6. Hvordan vurderer statsråden påstander om at opplysninger om mistanke om grov korrupsjon ikke skal tilkomme Telenor og departementet fordi de er børssensitive og dermed taushetsbelagte?
7. I forbindelse med kontrollhøringen i januar 2015 mottok departementet flere e-poster fra en anonym varsler. På hvilken måte fulgte departementet opp de beskyldingene mot Telenor det ble varslet om, utover å sende varslene videre til Økokrim?
8. I hvilken grad har Telenor opplyst departementet om eventuelt mislighold i andre land i samme investeringsområder, og i hvilken grad har departementet etterspurt slike opplysninger?
9. Ett av tre selskaper melder ifølge OECDs statistikk selv fra om korrupsjon. Burde Telenor ha varslet eierne da de fikk mistanke om misligheter i VimpelCom?
10. I hvor stor grad etterspør departementets eierskapsavdeling et selskaps vilje til åpenhet om eventuell korrupsjon?
11. På hvilken måte forsikrer Telenors ledelse seg om at varslere tas på alvor? Hvordan følger departementet opp at varslingsrutiner er gode og at varslere tas på alvor i selskaper hvor staten har eierandel?
Følgende ble invitert og møtte til høringen:
Næringsminister Monica Mæland sammen med ekspedisjonssjef i eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet Mette I. Wikborg
Tidligere nærings- og handelsminister Trond Giske
Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted
Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke
Tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser
Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas
Tidligere adm. direktør i VimpelCom, Jo Lunder
Deloitte ved advokat/partner Anne Helsingeng og partner Ingebret G. Hisdal
Transparency International ved generalsekretær Guro Slettemark
Professor Tore Bråthen
Advokat Gudmund Knudsen
Ole Bjørn Sjulstad, Richard Olav Aa og Pål Wien Espen takket nei til å delta i høringen. Deres svarbrev følger som vedlegg 13–15 til innstillingen.
Stenografisk referat fra høringen følger som vedlegg 16 til komiteens innstilling til Stortinget.