Sammendrag
Forslagsstillerne fremmer forslag om at beslutning om valg skal holdes over én eller to dager skal kunne treffes av bystyre/kommunestyre som ordinært flertallsvedtak, og ikke som i dag, med tilslutning fra minst 1/3 av medlemmene.
Forslagsstillerne mener et vedtak med ikke ubetydelige økonomiske konsekvenser for en kommune, som andre forpliktelser som pådras kommunekassen, bør treffes som ordinært flertallsvedtak. Det er ikke forslagsstillernes intensjon å hindre de kommuner som ønsker det, å holde to dagers valgting også i fremtiden, men at kommunestyret må avgjøre dette ut fra lokale forhold og med alminnelig flertall.
Forslagsstillerne vil peke på at det også best samsvarer med prinsippet om lokaldemokrati at det er kommunestyrets flertall som kommer til uttrykk i de vedtak som fattes.
En forandring av regelen er lovteknisk enkel ved at det gjøres en strykning av en innskutt setning i valgloven § 9-2 annet ledd, som nå lyder:
«Kommunestyret kan selv, med tilslutning fra minst 1/3 av medlemmene, vedta at det på ett eller flere steder i kommunen skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. Vedtaket må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes.»
I dokumentet fremmes følgende forslag:
«Vedtak til lov
om endring i lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)
I
I lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven) skal § 9-2 annet ledd lyde:
Kommunestyret kan selv vedta at det på ett eller flere steder i kommunen skal holdes valg også søndagen før den offisielle valgdagen. Vedtaket må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes.
II
Loven trer i kraft straks.»