Vedlegg
Jeg viser til brev av 11. februar med oversendt representantforslag fra Rasmus Hansson der han ber regjeringen ta initiativ til en internasjonal konvensjon som regulerer produksjon, bruk og håndtering av plast, med sikte på å begrense utslipp, ressursbruk, forsøpling og miljøskade på globale økosystemer. Når det gjelder vårt arbeid med mikroplast vil jeg også vise til mitt svar på representantforslag nr. 44 S.
Mikroplast, plastavfall og plastgjenstander som kommer på avveie er et alvorlig miljøproblem, og marin forsøpling er en vesentlig del av dette problemet. Dette er viktige og prioriterte tema for miljømyndighetene og jeg er enig i at det det er behov for handling og konkrete tiltak. Miljødirektoratet utarbeider nå tiltaksanalyser for marin forsøpling og mikroplast. De omfatter både nasjonale og internasjonale tiltak og vil danne grunnlag for å vurdere videre arbeid.
Det er viktig å redusere tilførsler, men opprydding er også nødvendig. Dette er et internasjonalt miljøproblem, og det er nødvendig med enighet om internasjonale tiltak. Det er da også stor oppmerksomhet om dette temaet, og for eksempel EU-kommisjonen varsler i sin handlingsplan for en sirkulær økonomi at de vil utarbeide en strategi om plast, med vekt på materialgjenvinning, biologisk nedbrytbarhet, miljøgiftinnhold og marin forsøpling, i 2017.
Norge fremmet en resolusjon om marint plastsøppel og mikroplast på FNs første miljøforsamling (UNEA) i Nairobi 2014. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt, og Norge tok gjennom dette en lederrolle i det internasjonale arbeidet mot marin forsøpling og mikroplast. En sentral del av vedtaket var at FNs miljøprogram (UNEP) skulle få utarbeidet en bred internasjonal studie av best tilgjengelige kunnskap om effekter, kilder og ikke minst av mulige tiltak for å redusere tilførsler og nivå av plastsøppel og mikroplast i havet. Beste tilgjengelige teknikker og praksiser skulle vurderes, og det skulle gis råd om hvilke tiltak som haster mest. Norge har bidratt med 1 mill. USD til UNEP til oppfølging av vedtaket.
Rapporten med anbefalingene, som utarbeides av en bredt sammensatt internasjonal ekspertgruppe og rådgivende gruppe, skal legges fram på FNs andre miljøforsamling (UNEA -2) i Nairobi 23-27. mai år. For å sikre god framdrift har Norge allerede lagt fram forslag til en tiltaksrettet oppfølgende resolusjon for vedtak på UNEA-2. Blir resolusjonen vedtatt har vi oppnådd en viktig global enighet om en rekke konkrete tiltak for å redusere plastsøppel og mikroplast i havet.
Et sentralt forslag i resolusjonen er at UNEP skal utrede om det relevante internasjonale og regionale miljøregelverk og avtaler er godt nok, og godt nok samordnet, til å bekjempe plastsøppel og mikroplast i havmiljøet. Mulige tiltak for å dekke hull eller styrke synergier skal identifiseres.
Representanten foreslår at regjeringen tar initiativet til en konvensjon som regulerer produksjon, bruk og håndtering av plast. Dette er et svært omfattende tema, og enkelte av problemstillingene dekkes helt eller delvis i eksisterende internasjonalt miljøregelverk og er nasjonalt regulert gjennom kjemikalieregelverk, produktregelverk og forurensnings- og avfallsregelverk.
Regulering og gjennomføring av tiltak varierer mellom landene. En konvensjon vil kunne sikre like krav og gi grunnlag for erfaringsoverføring, kapasitetsbygging og støtte til de landene som trenger det.
Norge har tatt en ledende rolle i arbeidet med å redusere marin forsøpling. Vi vet av erfaring at det er viktig å arbeide systematisk og sikre et godt kunnskapsgrunnlag for å få gode internasjonale prosesser og enighet. Studien Norge foreslår skal legges fram på FNs tredje miljøforsamling, og vil være et viktig bidrag for å vurdere om det er behov for en konvensjon.