Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Fredric Holen Bjørdal, Lise Christoffersen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Stefan Heggelund, lederen Arve Kambe, Bente Stein Mathisen og Bengt Morten Wenstøb, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø, samtykker til godkjenning av avgjørelse i EØS- komiteen nr. 188/2014 om innlemming i EØS- avtalen av direktiv 2014/50/EU om minstekrav med hensyn til styrking av arbeidstakermobiliteten mellom medlemsstatene gjennom bedring av opptjeningen og videreføringen av retten til supplerende pensjon.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Senterpartiet, mener det er viktig å ivareta arbeidstakeres mulighet til å søke arbeid i andre europeiske land.

Flertallet mener derfor at hindringer i retten til fri bevegelse og mobilitet for arbeidstakere bør reduseres.

Flertallet støtter formålet med direktivet som er å gjøre det lettere for arbeidstakere å benytte retten til fri bevegelse og medvirke til mobilitet for arbeidstakere, ved å redusere hindringene som oppstår som følge av visse regler om supplerende pensjonsrettigheter knyttet til et arbeidsforhold. På pensjonsområdet blir den sosiale tryggheten til arbeidstakere sikret gjennom lovfestede trygdeordninger sammen med supplerende pensjonsordninger knyttet til arbeidsavtaler, noe som er stadig mer vanlig i de europeiske landene.

Flertallet støtter at direktivet bare skal gjelde de arbeidstakere som bytter jobb på tvers av landegrensene, og ikke ved jobbbytte innenfor samme medlemsstat.

Flertallet understreker at direktivet ikke påvirker eksisterende nasjonal lovgivning og nasjonale regler for supplerende pensjonsordninger.

Medlemen i komiteen frå Senterpartiet viser til at direktiv 2014/50/EU er eit såkalla minimumsdirektiv. Føremålet med direktivet er å gjere det lettare for arbeidstakarar å nytte retten til fri rørsle og medverke til mobilitet for arbeidstakarar, ved å redusere hindringane som oppstår som følgje av visse reglar om supplerande pensjonsrettar knytte til eit arbeidstilhøve. Denne medlemen sluttar seg ikkje til føremålet om å gjera det lettare for arbeidstakarar å nytte retten til fri rørsle og medverke til endå større mobilitet for arbeidstakarar på tvers av landegrenser i Europa.

Denne medlemen er derimot positiv til at direktivet inneheld reglar om minimumsvilkår for opptening og sikring av pensjonsrettar, i tillegg til nærmare reglar om informasjon til arbeidstakarane.

Denne medlemen merkar seg at direktivet berre gjeld dersom arbeidstakarar skiftar jobb på tvers av landegrensene, og gjeld altså ikkje ved jobbskifte innanfor same medlemsstat. Vidare merker denne medlemen seg at direktivet ikkje skal påverka eksisterande nasjonal lovgjeving og nasjonale reglar for supplerande pensjonsordningar. Dette er avgjerande for at denne medlemen skal kunne støtta direktivet.