Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det er internasjonalt, regionalt og nasjonalt vedtatt reguleringer for å unngå haifinning og for å unngå overfiske av hai. Om lag 100 nasjoner har vedtatt forbud mot haifinning, men det har vært flere smutthull i dagens reguleringer.

Selv med et forbud mot haifinning vil den høye verdien av haifinner fremdeles gjøre det attraktivt å forsøke å omgå reglene og praktisere haifinning. Forslagsstillerne mener det er behov for strengere regulering av import av produkter fra hai for å stanse import av ulovlige haiprodukter til det norske markedet. Det vil også ha en viktig signaleffekt globalt at Norge tar problemstillingen og generelt tap av biologisk mangfold svært alvorlig. Forslagsstillerne mener dette kan oppnås ved at det innføres krav om at haiprodukter som blir importert må ha fullstendig artsinformasjon, noe som vil sikre at truede haiarter ikke når det norske markedet. Haiproduktene som blir importert må også ha fullstendig og etterprøvbar informasjon vedrørende fangstmetode, sted, dato og tidspunkt for fangst.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen sikre at haiprodukter som blir importert har fullstendig og etterprøvbar artsinformasjon.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sikre at haiprodukter som blir importert har fullstendig og etterprøvbar informasjon vedrørende fangstmetode, sted, dato og tidspunkt for fangst.»