Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2015, styrke den økonomiske innsatsen og fremme tiltak som styrker tilbudet innen psykisk helse.»

Forslagsstillerne framholder at psykiske lidelser er en av de store folkesykdommene, og at omtrent halvparten av den norske befolkningen vil bli rammet av en psykisk lidelse i løpet av livet.

Forslagsstillerne understreker at det er et særlig behov for styrking av det forebyggende arbeidet og lavterskeltilbudet i kommunene.

Det vises til at Opptrappingsplanen for psykisk helse ble gjennomført fra 1998 til 2008, og at en evaluering av planen har slått fast at de med milde og moderate psykiske lidelser, de med rusproblemer og eldre med psykiske lidelser ikke har fått tilfredsstillende tilbud gjennom denne perioden.

Forslagsstillerne peker på at det i tillegg til de store belastningene for det enkelte menneske er svært høye samfunnsøkonomiske kostnader grunnet psykiske lidelser, og de mener at et godt utbygd psykisk tjenestetilbud i kommunen vil gi store besparelser for helsevesenet.

Forslagsstillerne viser til at det er estimert et behov for 1 780 nye årsverk i kommunalt psykisk helsearbeid, der 275 av årsverkene ifølge fagpersoner i kommunene bør være psykologer. Forslagsstillerne mener det bør utarbeides konkrete mål og tiltak for å sikre at psykologer rekrutteres til og blir værende i kommunene.

Forslagsstillerne understreker særlig viktigheten av tiltak overfor barn og unge og behovet for tverrfaglig innsats og en god integrering mellom fysisk og psykisk helsehjelp.

Forslagsstillerne mener utfordringene på området er betydelige, og at det vil være behov for tiltak på en rekke områder. Forslagsstillerne vil derfor foreslå følgende tiltak for å styrke tilbudet innen psykisk helse:

  • Plan for rekruttering av psykologer til kommunene

  • Styrking av tilskuddsordningen «Psykologer i kommunehelsetjenesten»

  • Styrking av skolehelsetjenesten og helsestasjonene

  • Utarbeiding av en e-helseplan for ungdom

  • Oppretting av en nasjonal pilotpott for å stimulere til flere lokale prosjekter

  • Utreding av et nytt inntekts- og refusjonssystem for psykisk helsearbeid i kommunene, samt gjennomgang av begrepsbruk og diagnosesystemet i psykisk helsearbeid med tanke på en digital framtid og Internett- og telebaserte tilbud

  • Tilrettelegging for økt informasjon til befolkningen om psykiske helseplager og symptomer og utvikling av selvhjelps- og mestringskurs

  • Tilrettelegging av flere kvelds- og helgeåpne polikliniske tilbud og ambulante team med tilbud rettet særlig mot ungdom

  • Styrking av forskningsinnsatsen innen psykisk helse

  • Oppretting av flere brukerstyrte plasser knyttet til distriktpsykiatriske poliklinikker