Sammendrag
Forslagsstillerne mener et påbud om bruk av redningsvest i åpen båt i fart vil redde liv, og fremmer derfor forslag om en lovendring som innebærer at det innføres et slikt påbud.
Forslagsstillerne viser til at som en følge av mange ulykker i fritidsbåtflåten, ba tidligere nærings- og handelsminister Trond Giske sjøfartsdirektøren om å sette ned en arbeidsgruppe som skulle utrede tiltak for å redusere ulykker i fritidsbåtflåten. Arbeidsgruppen avga rapport i april 2012. Medlemmene i arbeidsgruppen var enige om at dersom man får flere mennesker til å bruke flyteutstyr, er dette det enkelttiltaket som umiddelbart vil gi størst effekt på dødstallene for ulykker med fritidsbåt. Et klart flertall i arbeidsgruppen støttet derfor et forslag om at regjeringen skulle vurdere å innføre et påbud om bruk av flyteutstyr i åpne fritidsbåter og kajakker underveis.
Forslaget ble sendt på høring sammen med de andre forslagene fra arbeidsgruppen, bl.a. spørsmål om skjerping av promillegrensen, styrking av kompetansen hos båtførere, og holdningsskapende arbeid. Høringsrunden viste at det var delte meninger om forslagene, også om hvorvidt det skulle innføres et vestpåbud. Sjøfartsdirektoratet vurderte det imidlertid som «overveiende sannsynlig at et påbud med bruk av flyteutstyr i fritidsbåter er en samfunnsmessig forsvarlig investering med positiv nåverdi». Et påbud ble også støttet av Redningsselskapet, riksadvokaten og direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Allerede i 1995 ble det innført påbud om at det skal være egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord i fritidsbåten. I fjor var det imidlertid rekordmange dødsfall på sjøen, med 34 mennesker som omkom i fritidsbåtulykker. 27 av de omkomne brukte ikke redningsvest. 91 pst. var menn, og 41 pst. var over 60 år. Menn over 40 år er dårligst til å bruke redningsvest, og det gjenspeiles også i ulykkesstatistikken.
All statistikk viser at bruk av flyteutstyr øker sannsynligheten for å overleve ved ulykker i fritidsbåter. Til tross for dette har regjeringen varslet at den ikke vil innføre påbud om bruk av redningsvest om bord i fritidsbåter. Forslagsstillerne fremmer derfor et forslag om lovendring som innebærer at man allerede denne sommeren kan iverksette et påbud om bruk av redningsvest. Dette vil være et viktig tiltak for å forebygge at man får nok en sommer med ulykker på sjøen som resulterer i at mennesker mister livet. Forslagsstillerne foreslår videre at sjøfartsdirektoratets forslag til hvordan et vestpåbud kan innrettes følges opp, og at påbudet skal gjelde for personer utendørs i fritidsbåter opptil åtte meter som er i fart. Idrett/konkurranse kan unntas fra reglene i forskrift. I forskrift skal det tas inn utfyllende opplysninger om hvordan man definerer fart. Forslagsstillerne mener en slik regel vil være enkel å forstå, praktisere og håndheve, og ikke minst er det sannsynlig at et slikt påbud vil redde liv.
Følgende forslag fremmes i dokumentet:
«Vedtak til lov om endring i småbåtloven
I
I lov 26. juni 1998 nr. 47 om lov om fritids- og småbåter (småbåtloven) skal § 23 nytt tredje ledd lyde:
Alle fritidsbåter skal under seilas være utstyrt med egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord. Kongen kan gi forskrifter om rednings- og flyteutstyr og om krav til annet utstyr, herunder om:
1. kommunikasjonsutstyr,
2. brannslokningsutstyr,
3. annet sikkerhetsutstyr.
Ved utendørs bruk av fritidsbåt opptil åtte meter, herunder kajakk, skal slikt rednings- og flyteutstyr som nevnt i første ledd, jf. annet ledd, benyttes av alle personer om bord når båten er i fart. Kongen kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser om påbudet, herunder gi unntak ved bruk av fritidsbåt i konkurranse- og idrettssammenheng.
II
Loven trer i kraft straks.»