Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre Pål Farstad, viser til Representantforslag 57 S (2013–2014) om å redusere bruken av palmeolje i Norge.

Komiteen er kjent med at produksjon av palmeolje bidrar til avskoging i tropiske land, særlig i Sørøst-Asia. Palmeoljeplantasjer forårsaker bl.a. avskoging av naturskog i Indonesia, hvor flatehogst, drenering og brenning av karbonrike torvmyrer for anlegging av plantasjer står for halvparten av klimagassutslippene.

Komiteen viser også til at flere fagmiljøer advarer mot bruk av palmeolje i mat, noe som innebærer at det også ut fra et helseperspektiv kan være viktig at bruk av palmeolje i matvarer begrenses. Det vises i denne forbindelse til at palmeolje finnes i forskjellige former, både som rå olje og som innsatsfaktorer i en rekke varer som er vanlige i norske husholdninger, som margarin, kjeks, såpe, frokostblandinger m.m. Komiteen merker seg at det brukes palmeolje også i dyrefôr og fiskefôr.

Komiteen er også kjent med at palmeolje er en viktig inntektskilde for mange land, som Indonesia og Malaysia. Komiteen merker seg at næringsministeren i sitt brev til komiteen, datert 22. mai 2014 (vedlagt innstillingen), fremholder at det ikke er palmeoljen som produkt som skaper negative miljøeffekter, men hvordan landareal brukes som innsatsfaktor til produksjon. Komiteen merker seg at næringsministeren påpeker at selskaper bør innføre strenge bærekraftskrav for sin palmeolje og ha full sporbarhet. Dette er et syn komiteen deler. Komiteen har merket seg at næringsministeren i brevet viser til at en rekke selskaper nå har forpliktet seg til å legge om driften.

Komiteen har også merket seg at NHO Mat og Drikke i et brev til komiteen datert 29. april 2014 viser til at matindustrien ønsker å bruke bærekraftig palmeolje i sin produksjon.

Komiteen merker seg videre at klima- og miljøministeren i en kronikk i Dagsavisen 26. mai 2014 skriver at palmeolje kan være viktig for å dekke verdens raskt økende matbehov, og at Norge, gjennom sitt klima- og skogprosjekt, kan bidra til å muliggjøre bærekraftig palmeolje.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, deler forslagsstillernes syn om at det må tas grep for å sikre bedre informasjon til forbrukere og for å stimulere til at palmeolje produseres på en bærekraftig måte.

Komiteen mener det også er viktig at næringslivet selv innfører strenge kriterier for bruk av palmeolje. Det er i denne forbindelse også behov for merkeordninger som kan gi informasjon om sporbarhet i verdikjeden, slik at det blir mulig å etterspørre palmeolje som er produsert på en bærekraftig måte, og som ikke bidrar til avskoging.

Etter komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre sitt syn er det behov for å se nærmere på både helsemessige og næringsmessige aspekter ved bruk av palmeolje, herunder hvorvidt det er behov for nytt regelverk. Det kan også være behov for å se nærmere på handelspolitiske aspekter i denne forbindelse, bl.a. knyttet til EU-regelverk og norske investeringer i land med tropisk skog. Disse medlemmer ber derfor regjeringen om å utrede disse aspektene nærmere, og fremme en helhetlig sak for Stortinget om saken.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Regjeringen bes om å gjennomføre en helhetlig utredning av problemstillinger knyttet til bruk av palmeolje, bl.a. næringspolitiske og helsemessige aspekter, og fremme sak om dette for Stortinget.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, viser til statsrådens brev til komiteen der fokuset på bærekraft, sporbarhet og merking er et gjennomgående tema. Der kommer det fram at 50 pst. av det internasjonale palmeoljemarkedet nå er underlagt strenge interne bærekraftskriterier. Flertallet viser også til at palmeolje er et internasjonalt produkt og at regelverket for merking av næringsmidler er EØS-harmonisert. Norge har dermed alt å vinne på å være en del av og støtte opp under internasjonale tiltak for å styrke bærekraften i produksjonen av palmeolje i stedet for å vurdere særnorske regler og tiltak.

Flertallet merker seg også at det nå arbeides med å gjennomføre forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen) i norsk rett. Det tas sikte på at denne skal tre i kraft i Norge samtidig med at dem trer i kraft i EU 13. desember 2014. Dette regelverket skal gjøre det enklere for forbruker å lese og forstå hva matvarene inneholder. Det blir mer informasjon bl.a. om hvilken type vegetabilsk olje eller fett produktet inneholder. Flertallet ser dermed ikke behov for en egen sak til Stortinget om palmeolje så lenge utviklingen går klart i retning av bærekraft, sporbarhet og å sikre forbruker god informasjon om produktenes innhold.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmet fra Venstre, viser til at næringsmiddelindustrien selv har tatt initiativ til bruk av bærekraftig palmeolje i matvarer, gjennom «Initiativ for bruk av bærekraftig palmeolje i Norge», der bedriftene som stiller seg bak initiativet, forplikter seg til kun å benytte bærekraftig produsert palmeolje, eller sertifisert palmeolje ifølge kriteriene til Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), innen utgangen av 2015.

Dette flertallet viser til at hver bedrift som står bak initiativet, forplikter seg til å redegjøre for hvor mye palmeolje den bruker, samt hvor stor andel som er sertifisert i henhold til RSPOs kriterier eller gjennom andre sertifiserings- og kontrollsystemer. Bedriftene skal også rapportere hvor stor andel av palmeoljen som er sporbar.

Dette flertallet stiller seg svært positivt til slike initiativ fra næringen selv.