Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

I 2004 ble beredskapslagringen av korn avviklet fordi den nasjonale produksjonen ble ansett å være tilstrekkelig, og verdensmarkedet ble vurdert til å kunne sikre leveranser til Norge.

I dag er den nasjonale kornproduksjonen fallende. Kornarealet i Norge har blitt betydelig mindre siden 1991, og avkastningen per dekar har stagnert. I tillegg har Norge en forventet befolkningsvekst på 20 pst. de neste 20 årene. De norske kornavlingene var høsten 2013 de laveste på 37 år, og resultatet ble en import på nesten 60 pst.

Det har den siste tiden blitt kjent at Cermaq ønsker å selge Stavanger Havnesilo. Anlegget har en lagringskapasitet på 195 000 tonn korn, som tilsvarer den årlige importen av matkorn. Frem til 2004 dekket dette anlegget en stor del av det norske beredskapslageret.

Forslagsstillerne mener at om man kommer i en situasjon hvor man trenger kornlagrene, og må bygge disse opp på nytt, vil prisen bli svært høy. Kostnadsanslagene ligger på 600–800 mill. kroner, i tillegg kommer havn og kai, til sammen over 1 mrd. kroner. Det vil ta lang tid å bygge opp en infrastruktur tilsvarende det man i dag har i Stavanger, mens en kornkrise kan utvikle seg i løpet av måneder.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Stavanger Havnesilo blir opprettholdt som kornlager.»