Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens hovedprioriteringer

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Christian Tynning Bjørnø, lederen Trond Giske, Martin Henriksen, Tone Merete Sønsterud og Marianne Aasen, fra Høyre, Henrik Asheim, Norunn Tveiten Benestad, Kent Gudmundsen og Kristin Vinje, fra Fremskrittspartiet, Sivert Haugen Bjørnstad og Bente Thorsen, fra Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand, fra Senterpartiet, Anne Tingelstad Wøien, fra Venstre, Iselin Nybø, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, har ved Stortingets vedtak 24. oktober 2013 fått tildelt kapitler under rammeområde 16 kirke, utdanning og forskning, jf. Innst. 18 S (2013–2014). Ved vedtak i Stortinget 26. november 2013 er netto utgiftsramme fastsatt til kr 59 550 729 000, jf. Innst. 2 S (2013–2014).

Komiteen viser til partienes respektive merknader om rammeområde 16 kirke, utdanning og forskning i finansinnstillingen, jf. Innst. 2 S (2013–2014). Innstillingen omfatter forslag til statsbudsjett for 2014 fra regjeringen Stoltenberg II, Prop. 1 S (2013–2014), som ble lagt fram 14. oktober 2013, med de endringer regjeringen Solberg la fram 8. november 2013, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2013–2014).

Partienes primære alternative budsjettforslag fra finansinnstillingen er gjengitt under punkt 2.8 nedenfor.

Punkt 6 oppsummerer hvilke endringsforslag det er flertall for i den foreliggende innstillingen, innenfor den netto utgiftsrammen Stortinget har vedtatt.

Komiteen viser for øvrig til merknadene nedenfor, som angir partienes hovedprioriteringer på rammeområde 16 kirke, utdanning og forskning, og til merknadene under de enkelte kapitler.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til budsjettforliket 15. november 2013 inngått mellom disse fire partiene. Budsjettforliket danner grunnlaget for rammene for budsjettet, og de fire partiene fremmer et felles forslag til vedtak i Stortinget. Flertallet viser for øvrig til merknadene i innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til svarbrev 22. november 2013 fra Finansdepartementet på spørsmål nr. 132 fra Stortingets finanskomité. Det framkommer her at det regjeringen kaller et «taktskifte» innenfor kunnskapspolitikken, i realiteten gir mindre penger til kunnskap enn det regjeringen Stoltenberg IIs forslag ville gjort med budsjetteffekt 2015. Satsing på videreutdanning av lærere og yrkesløft finansieres i realiteten av innsparinger på kulturskoletimer i SFO, frukt og grønt i skolen og studentvelferd. Så langt disse medlemmer kjenner til, er Høyre-Fremskrittspartiet-regjeringen den første regjeringen noen sinne som reduserer timetallet til norske skoleelever.

Disse medlemmer viser til at den rød-grønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 var et budsjett for kunnskap, verdiskaping, velferd og frihet. Disse medlemmer merker seg at regjeringen ikke evnet å prioritere innenfor 1 114 000 000 000 kroner foreslått i Prop. 1 S (2013–2014), men måtte ty til økt oljepengebruk for å dekke inn foreslåtte skattekutt. Økt oljepengebruk for å innfri dyre valgløfter er et høyt spill i en situasjon der norsk næringsliv nyter godt av at kronekursen har falt og rentene er lave. Disse medlemmer går derfor imot regjeringens økte oljepengebruk, med de følgene det også vil ha for rammeområde 16.

Disse medlemmer er glad for at norsk skole er på rett vei, og at elevene lærer mer. Dette bekreftes av internasjonale undersøkelser. PISA-resultatene fra 2009 viser at norske 10.-klassinger har hatt betydelig framgang siden 2006 i både lesing, matematikk og naturfag. Denne nivåøkingen kan man også se i TIMSS- og PIRLS-undersøkelsene fra 2012. Ikke minst er det gledelig at mange svake elever har styrket sitt læringsnivå. De internasjonale undersøkelsene tyder på at det ikke bare er de grunnleggende ferdighetene som har økt, men at også trivselen har økt. Disse medlemmer mener at resultatene av de internasjonale undersøkelsene bekrefter at det har vært riktig å legge vekt på tidlig innsats, tilpasset opplæring og gode læringsmiljøer.

Forskning viser at gode skoleresultater også henger sammen med blant annet aktivitet og ernæring. Regjeringen Stoltenberg IIs satsing på en mer helhetlig skoledag har bidratt til en bedre skolehverdag for elevene: flere timer i norsk, matematikk og engelsk, fysisk aktivitet, gratis leksehjelp, frukt og grønt og en gratis kulturskoletime i uken i forbindelse med SFO/skole.

Disse medlemmer er sterkt imot at regjeringen avvikler frukt- og grønt-ordningen og kulturskoletimen, og mener det vil svekke den helhetlige skolehverdagen.

Regjeringen Stoltenberg II styrket gratisprinsippet i norsk skole. Mens elever i videregående opplæring tidligere hadde store utgifter knyttet til det å gå på videregående opplæring, viser disse medlemmer til at det fra 2007 trinnvis ble innført gratis læremidler i videregående opplæring, med full effekt fra høsten 2009.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Stoltenberg II har lagt opp til de mest omfattende tiltakene for fag- og yrkesopplæringen på mange år, med blant annet økt fleksibilitet, mer yrkesrettet opplæring, tidligere og hyppigere veksling mellom opplæring i skole og opplæring i bedrift, jf. merknader under kapittel 226. Det er skrevet ny samfunnskontrakt med partene i arbeidslivet med mål om å skaffe flere lærlingeplasser, og det er satt i gang Ny GIV, som er en nasjonal dugnad for å øke gjennomføringen i videregående opplæring. Satsing på økt gjennomføring i videregående og en bedre yrkesopplæring står høyt på den utdanningspolitiske dagsordenen for regjeringen Stoltenberg II. Disse medlemmer følger opp denne satsingen med økt lærlingetilskudd og andre tiltak utover forslagene i budsjettet fra regjeringen Stoltenberg II. Disse medlemmer viser til at vi gjennomfører denne satsingen både uten andre kutt i utdanningsbudsjettet eller økt bruk av oljepenger.

Kompetansen til læreren er den enkeltfaktoren som har mest å si for læringen til elevene dersom man ser bort fra sosial bakgrunn. Disse medlemmer viser til at regjeringen Stoltenberg II har økt den statlige satsingen på etter- og videreutdanning for lærere formidabelt fra 2005, da den lå på 20 mill. kroner, til 2013 hvor statlig støtte til kompetanseheving lå på nær 500 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at de rød-grønne partiene gikk til valg på en videre opptrapping av disse midlene i inneværende periode, og legger derfor inn 312,2 mill. kroner i økt satsing til dette formålet utover forslaget fra regjeringen Stoltenberg II. Disse medlemmer viser til at dette gjøres uten å inndekke denne satsingen med kutt i det øvrige tilbudet på utdanningsområdet slik flertallet legger opp til.

Det er skoleeieren som har hovedansvaret for kompetanseutvikling i sektoren. Disse medlemmer mener det likevel er nødvendig at staten tar ansvar, og øker statens økonomiske bidrag til etter- og videreutdanning, jf. merknader under kapittel 226.

Disse medlemmer viser også til at regjeringen Stoltenberg II i 2012 etablerte en egen strategi for videreutdanning av lærere, Kompetanse for kvalitet 2012–2015.

De store utfordringene våre med klima og fattigdom kan bare løses om vi utvikler kunnskap, bruker denne kunnskapen og deler den. Kunnskap er også viktig for å sikre et konkurransedyktig næringsliv. Forskning, kunnskap og vitenskap er nøkkelen til en trygg og bedre framtid. Disse medlemmer er derfor glade for det betydelige forskningsløftet på 32 pst. fra 2005 til 2013, som tilsvarer 6,7 mrd. kroner, inkludert Skattefunn, under regjeringen Stoltenberg II.

Disse medlemmer viser til at tall fra Forskningsbarometeret 2013 viser at Norge i de ti siste årene har hatt solid vekst på sentrale indikatorer for forskning og utviklingsarbeid. Evalueringen av Norges forskningsråd i 2012 tegner et positivt bilde av norsk forskning. Forskningsresultatene holder jevnt over et godt nivå, men det er fortsatt potensial for å øke kvaliteten.

Forutsigbarhet er avgjørende for god kvalitet i forskninger. Disse medlemmer mener det er svært viktig at regjeringen Stoltenberg II sørget for at det nå skal etableres tiårige nasjonale langtidsplaner for forskning og høyere utdanning.

Tall fra Samordna opptak viser til at tallet på søkere til høyere utdanning har steget med om lag 50 pst. fra 2000 til 2013, og disse medlemmer viser til at regjeringen Stoltenberg II i perioden 2006–2019 har finansiert en økning på om lag 24 800 studieplasser, hvor MNT-fag, helse, skole og barnehage har vært prioriterte områder.

Disse medlemmer viser også til at det har i perioden 2006–2014 blitt gitt startbevilgninger til totalt 15 bygge- og rehabiliteringsprosjekter. Disse medlemmer viser til at dette er av avgjørende betydning for god forskningsinfrastruktur og gode lærings- og arbeidsmiljø.

I et stadig mer presset boligmarked er disse medlemmer glad for at regjeringen Stoltenberg II oppfylte lovnadene i Soria Moria 2-plattformen, og ga de siste årene tilsagn om bygging og rehabilitering av om lag 7 800 studentboliger, som utgjør om lag 1 000 boliger i året. I 2013 ble det gitt tilsagn på om lag 1 500 boliger.

Disse medlemmer viser til at studiestøtten er prisjustert årlig siden 2007, og at regjeringen Stoltenberg II har lagt opp til at basisstøtten til studentene skal utbetales over 11 måneder fra studieåret 2014/2015. 11 måneders utbetaling av studiestøtte vil være et viktig bidrag for å øke graden av fullføring på normert tid og redusere det høye frafallet i høyere utdanning.

Disse medlemmer mener det ikke er behov for en ytterligere utredning av studentenes levekår, og synes det er svært beklagelig at regjeringen har avlyst denne viktige satsingen.

Utdanning er et godt virkemiddel mot arbeidsledighet og utstøting fra arbeidslivet, og disse medlemmer er derfor tilfreds med at 36 000 voksne har fått tilbud om opplæring gjennom Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA).

Tros- og livssynsfrihet er en ukrenkelig menneskerett og en grunnleggende demokratisk verdi. Disse medlemmer viser til at trosopplæringsreformen skal stimulere til identitetsbygging og forståelse av egen kultur og tradisjoner, noe som også er viktig i møte med andre livssyn, kulturer og tradisjoner. Disse medlemmer viser til at regjeringen Stoltenberg II sørget for en fullfinansiering av reformen, slik at alle menighetene i 2014 innlemmes i reformen.

Disse medlemmer viser også til at det er satt av midler til flere diakonstillinger og til rentekompensasjonsordningen for istandsetting av kirkebygg.

Disse medlemmer viser for øvrig til merknader innenfor det enkelte kapittel.

Disse medlemmer viser også til Innst. 2 S (2013–2014) og rød-grønt forslag til bevilgning på rammeområde 16. Innenfor denne rammen ville disse medlemmer gjort følgende bevilgninger:

Kap.

Post

Formål

Prop. 1 S

Prop. 1 S med Tillegg 1

A, Sp, SV

(Finansinnst.)

AP, Sp og SV

(Kuf-komité)

Utgifter rammeområde 16

200

Kunnskapsdepartementet

268 196 000

(0)

268 196 000

263 496 000

(-4 700 000)

258 196 000

(-5 300 000)

1

Driftsutgifter

253 967 000

(0)

253 967 000

249 267 000

(-4 700 000)

243 967 000

(-5 300 000)

21

Spesielle driftsutgifter

11 542 000

(0)

11 542 000

11 542 000

(0)

11 542 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

2 687 000

(0)

2 687 000

2 687 000

(0)

2 687 000

220

Utdanningsdirektoratet

465 759 000

(0)

465 759 000

465 759 000

(0)

450 759 000

(-15 000 000)

1

Driftsutgifter

258 822 000

(0)

258 822 000

258 822 000

(0)

248 822 000

(-10 000 000)

21

Spesielle driftsutgifter

153 231 000

(0)

153 231 000

153 231 000

(0)

148 231 000

(-5 000 000)

70

Tilskudd til læremidler mv.

53 706 000

(0)

53 706 000

53 706 000

(0)

53 706 000

221

Foreldreutvalgene for grunnopplæringen og barnehagene

14 548 000

(0)

14 548 000

14 548 000

(0)

14 548 000

1

Driftsutgifter

14 548 000

(0)

14 548 000

14 548 000

(0)

14 548 000

222

Statlige grunn- og videregående skoler og grunnskoleinternat

90 885 000

(+111 000)

90 774 000

90 885 000

(+111 000)

90 885 000

1

Driftsutgifter

89 474 000

(+111 000)

89 363 000

89 474 000

(+111 000)

89 474 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

1 411 000

(0)

1 411 000

1 411 000

(0)

1 411 000

223

Sametinget

39 043 000

(0)

39 043 000

39 043 000

(0)

39 043 000

50

Tilskudd til Sametinget

39 043 000

(0)

39 043 000

39 043 000

(0)

39 043 000

224

Senter for IKT i utdanningen

91 664 000

(0)

91 664 000

91 664 000

(0)

91 664 000

1

Driftsutgifter

58 798 000

(0)

58 798 000

58 798 000

(0)

58 798 000

21

Spesielle driftsutgifter

32 866 000

(0)

32 866 000

32 866 000

(0)

32 866 000

225

Tiltak i grunnopplæringen

1 150 112 000

(-600 994 000)

1 751 106 000

1 172 112 000

(-578 994 000)

1 172 112 000

1

Driftsutgifter

21 382 000

(0)

21 382 000

21 382 000

(0)

21 382 000

21

Spesielle driftsutgifter

89 773 000

(0)

89 773 000

89 773 000

(0)

89 773 000

60

Tilskudd til landslinjer

191 091 000

(0)

191 091 000

191 091 000

(0)

191 091 000

62

Tilskudd til de kommunale sameskolene i Snåsa og Målselv

22 290 000

(0)

22 290 000

22 290 000

(0)

22 290 000

63

Tilskudd til samisk i grunnopplæringen

57 533 000

(0)

57 533 000

57 533 000

(0)

57 533 000

64

Tilskudd til opplæring av unge asylsøkere og barn av asylsøkere

143 848 000

(-11 694 000)

155 542 000

165 848 000

(+10 306 000)

165 848 000

65

Rentekompensasjon for skole- og svømmeanlegg

0

(-579 300 000)

579 300 000

0

(-579 300 000)

0

66

Tilskudd til leirskoleopplæring

45 433 000

(0)

45 433 000

45 433 000

(0)

45 433 000

67

Tilskudd til opplæring i finsk

8 136 000

(0)

8 136 000

8 136 000

(0)

8 136 000

68

Tilskudd til opplæring i kriminalomsorgen

246 870 000

(0)

246 870 000

246 870 000

(0)

246 870 000

69

Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskolereformen

227 538 000

(0)

227 538 000

227 538 000

(0)

227 538 000

70

Tilskudd til opplæring av lærlinger og lærekandidater med spesielle behov

38 798 000

(-10 000 000)

48 798 000

38 798 000

(-10 000 000)

38 798 000

71

Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene

17 876 000

(0)

17 876 000

17 876 000

(0)

17 876 000

72

Tilskudd til internasjonale utdanningsprogram og organisasjoner

5 604 000

(0)

5 604 000

5 604 000

(0)

5 604 000

73

Tilskudd til studieopphold i utlandet

10 726 000

(0)

10 726 000

10 726 000

(0)

10 726 000

74

Tilskudd til organisasjoner

23 214 000

(0)

23 214 000

23 214 000

(0)

23 214 000

226

Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen

1 623 116 000

(-280 194 000)

1 903 310 000

1 883 316 000

(-19 994 000)

1 913 916 000

(+30 600 000)

21

Spesielle driftsutgifter

1 077 129 000

(+295 406 000)

781 723 000

1 332 329 000

(+550 606 000)

1 359 929 000

(+27 600 000)

22

Videreutdanning for ledere og skoleledere

0

(-563 600 000)

563 600 000

0

(-563 600 000)

0

50

Nasjonale sentre i grunnopplæringen

84 559 000

(-9 000 000)

93 559 000

89 559 000

(-4 000 000)

89 559 000

60

Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner

38 432 000

(0)

38 432 000

38 432 000

(0)

38 432 000

62

Tilskudd for økt lærertetthet

372 168 000

(0)

372 168 000

372 168 000

(0)

372 168 000

70

Tilskudd til NAROM

7 668 000

(0)

7 668 000

7 668 000

(0)

7 668 000

71

Tilskudd til vitensentre

41 090 000

(-3 000 000)

44 090 000

41 090 000

(-3 000 000)

44 090 000

(+3 000 000)

72

Tilskudd til utviklingsprosjekter i grunnopplæringen

2 070 000

(0)

2 070 000

2 070 000

(0)

2 070 000

227

Tilskudd til særskilte skoler

125 363 000

(0)

125 363 000

125 363 000

(0)

125 363 000

60

Tilskudd til Moskvaskolen og Murmanskskolen

2 111 000

(0)

2 111 000

2 111 000

(0)

2 111 000

61

Tilskudd til voksenopplæring i Andebu kommune

4 797 000

(0)

4 797 000

4 797 000

(0)

4 797 000

62

Tilskudd til Fjellheimen leirskole

5 716 000

(0)

5 716 000

5 716 000

(0)

5 716 000

70

Tilskudd til Den franske skolen i Oslo

7 121 000

(0)

7 121 000

7 121 000

(0)

7 121 000

71

Tilskudd til internatdriften ved Krokeide videregående skole

24 615 000

(0)

24 615 000

24 615 000

(0)

24 615 000

72

Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College

31 045 000

(0)

31 045 000

31 045 000

(0)

31 045 000

73

Tilskudd til opplæring i Kenya

1 309 000

(0)

1 309 000

1 309 000

(0)

1 309 000

74

Tilskudd til Signo og Briskeby

38 649 000

(0)

38 649 000

38 649 000

(0)

38 649 000

75

Tilskudd til opplæring i rusinstitusjoner

10 000 000

(0)

10 000 000

10 000 000

(0)

10 000 000

228

Tilskudd til private skoler mv.

3 665 800 000

(-155 000)

3 665 955 000

3 665 800 000

(-155 000)

3 664 600 000

(-1 200 000)

70

Private grunnskoler

1 606 363 000

(+4 370 000)

1 601 993 000

1 606 363 000

(+4 370 000)

1 606 363 000

71

Private videregående skoler

1 410 920 000

(0)

1 410 920 000

1 410 920 000

(0)

1 410 920 000

72

Private skoler godkjent etter kap. 4 i voksenopplæringsloven

148 666 000

(0)

148 666 000

148 666 000

(0)

148 666 000

73

Private grunnskoler i utlandet

111 713 000

(+255 000)

111 458 000

111 713 000

(+255 000)

111 713 000

74

Private videregående skoler i utlandet

25 858 000

(0)

25 858 000

25 858 000

(0)

25 858 000

75

Private skoler for funksjonshemmede elever

224 305 000

(0)

224 305 000

224 305 000

(0)

224 305 000

76

Andre private skoler

45 272 000

(0)

45 272 000

45 272 000

(0)

45 272 000

77

Den tyske skolen i Oslo

12 688 000

(0)

12 688 000

12 688 000

(0)

12 688 000

78

Kompletterende undervisning

43 360 000

(0)

43 360 000

43 360 000

(0)

37 360 000

(-6 000 000)

79

Toppidrett

34 184 000

(-4 780 000)

38 964 000

34 184 000

(-4 780 000)

38 984 000

(+4 800 000)

80

Privatskoleorganisasjoner

691 000

(0)

691 000

691 000

(0)

691 000

81

Elevutveksling til utlandet

1 780 000

(0)

1 780 000

1 780 000

(0)

1 780 000

229

Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører

23 874 000

(0)

23 874 000

23 874 000

(0)

23 874 000

1

Driftsutgifter

22 778 000

(0)

22 778 000

22 778 000

(0)

22 778 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

1 096 000

(0)

1 096 000

1 096 000

(0)

1 096 000

230

Statlig spesialpedagogisk støttesystem

690 217 000

(0)

690 217 000

690 217 000

(0)

690 217 000

1

Driftsutgifter

623 407 000

(0)

623 407 000

623 407 000

(0)

623 407 000

21

Spesielle driftsutgifter

58 410 000

(0)

58 410 000

58 410 000

(0)

58 410 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

8 400 000

(0)

8 400 000

8 400 000

(0)

8 400 000

252

EUs utdannings- og ungdomsprogram

290 360 000

(0)

290 360 000

290 360 000

(0)

290 360 000

70

Tilskudd

290 360 000

(0)

290 360 000

290 360 000

(0)

290 360 000

253

Folkehøyskoler

743 343 000

(0)

743 343 000

743 343 000

(0)

743 343 000

70

Tilskudd til folkehøyskoler

737 519 000

(0)

737 519 000

737 519 000

(0)

737 519 000

71

Tilskudd til Folkehøgskolerådet

4 533 000

(0)

4 533 000

4 533 000

(0)

4 533 000

72

Tilskudd til nordiske folkehøyskoler

1 291 000

(0)

1 291 000

1 291 000

(0)

1 291 000

254

Tilskudd til voksenopplæring

229 719 000

(0)

229 719 000

229 719 000

(0)

229 719 000

70

Tilskudd til studieforbund

195 671 000

(0)

195 671 000

195 671 000

(0)

195 671 000

71

Tilskudd til nettskoler

15 700 000

(0)

15 700 000

15 700 000

(0)

15 700 000

72

Tilskudd til studiesentre

6 342 000

(0)

6 342 000

6 342 000

(0)

6 342 000

73

Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner

12 006 000

(0)

12 006 000

12 006 000

(0)

12 006 000

255

Tilskudd til freds- og menneskerettssentre

139 623 000

(0)

139 623 000

139 623 000

(0)

139 623 000

70

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

30 170 000

(0)

30 170 000

30 170 000

(0)

30 170 000

71

Falstadsenteret

17 064 000

(0)

17 064 000

17 064 000

(0)

17 064 000

72

Stiftelsen Arkivet

6 831 000

(0)

6 831 000

6 831 000

(0)

6 831 000

73

Nansen Fredssenter

5 682 000

(0)

5 682 000

5 682 000

(0)

5 682 000

74

Narviksenteret

70 048 000

(0)

70 048 000

70 048 000

(0)

70 048 000

75

Det europeiske Wergelandsenteret

7 623 000

(0)

7 623 000

7 623 000

(0)

7 623 000

76

Raftostiftelsen

2 205 000

(0)

2 205 000

2 205 000

(0)

2 205 000

256

Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk

67 653 000

(0)

67 653 000

67 653 000

(0)

67 653 000

1

Driftsutgifter

51 132 000

(0)

51 132 000

51 132 000

(0)

51 132 000

21

Spesielle driftsutgifter

16 521 000

(0)

16 521 000

16 521 000

(0)

16 521 000

257

Program for basiskompetanse i arbeidslivet

95 104 000

(-45 000 000)

140 104 000

95 104 000

(-45 000 000)

95 104 000

21

Spesielle driftsutgifter

5 511 000

(0)

5 511 000

5 511 000

(0)

5 511 000

70

Tilskudd

89 593 000

(-45 000 000)

134 593 000

89 593 000

(-45 000 000)

89 593 000

258

Tiltak for livslang læring

90 146 000

(-1 000 000)

91 146 000

91 146 000

(0)

91 146 000

1

Driftsutgifter

5 488 000

(0)

5 488 000

5 488 000

(0)

5 488 000

21

Spesielle driftsutgifter

54 658 000

(-1 000 000)

55 658 000

54 658 000

(-1 000 000)

54 658 000

60

Tilskudd til karriereveiledning

30 000 000

(0)

30 000 000

31 000 000

(+1 000 000)

31 000 000

260

Universiteter og høyskoler

29 060 993 000

(-182 424 000)

29 243 417 000

29 111 993 000

(-131 424 000)

29 111 993 000

50

Statlige universiteter og høyskoler

27 921 127 000

(-180 518 000)

28 101 645 000

27 972 127 000

(-129 518 000)

27 972 127 000

70

Private høyskoler

1 139 866 000

(-1 906 000)

1 141 772 000

1 139 866 000

(-1 906 000)

1 139 866 000

270

Internasjonal mobilitet og sosiale formål for studenter

452 591 000

(0)

452 591 000

452 591 000

(0)

452 591 000

71

Tilrettelegging for internasjonal mobilitet

16 174 000

(0)

16 174 000

16 174 000

(0)

16 174 000

74

Tilskudd til velferdsarbeid

77 436 000

(0)

77 436 000

77 436 000

(0)

77 436 000

75

Tilskudd til bygging av studentboliger

358 981 000

(0)

358 981 000

358 981 000

(0)

358 981 000

276

Fagskoleutdanning

73 729 000

(+4 050 000)

69 679 000

73 729 000

(+4 050 000)

69 629 000

(-4 100 000)

72

Annen fagskoleutdanning

73 729 000

(+4 050 000)

69 679 000

73 729 000

(+4 050 000)

69 629 000

(-4 100 000)

280

Felles enheter

455 134 000

(-1 900 000)

457 034 000

455 134 000

(-1 900 000)

455 134 000

1

Driftsutgifter

75 646 000

(0)

75 646 000

75 646 000

(0)

75 646 000

21

Spesielle driftsutgifter

10 000

(0)

10 000

10 000

(0)

10 000

50

Senter for internasjonalisering av utdanning

67 016 000

(0)

67 016 000

67 016 000

(0)

67 016 000

51

Drift av nasjonale fellesoppgaver

144 996 000

(-1 900 000)

146 896 000

144 996 000

(-1 900 000)

144 996 000

71

Tilskudd til UNIS

117 935 000

(0)

117 935 000

117 935 000

(0)

117 935 000

72

Tilskudd til UNINETT

25 626 000

(0)

25 626 000

25 626 000

(0)

25 626 000

73

Tilskudd til NORDUnet

23 905 000

(0)

23 905 000

23 905 000

(0)

23 905 000

281

Felles tiltak for universiteter og høyskoler

351 722 000

(-105 917 000)

457 639 000

351 722 000

(-105 917 000)

351 722 000

1

Driftsutgifter

112 116 000

(-48 100 000)

160 216 000

112 116 000

(-48 100 000)

112 116 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

11 523 000

(-50 000 000)

61 523 000

11 523 000

(-50 000 000)

11 523 000

50

Tilskudd til Norges forskningsråd

94 032 000

(-7 817 000)

101 849 000

94 032 000

(-7 817 000)

94 032 000

70

Andre overføringer

47 236 000

(0)

47 236 000

47 236 000

(0)

47 236 000

73

Tilskudd til internasjonale programmer

71 060 000

(0)

71 060 000

71 060 000

(0)

71 060 000

78

Tilskudd til Universitets- og høgskolerådet

15 755 000

(0)

15 755 000

15 755 000

(0)

15 755 000

283

Meteorologiformål

346 620 000

(0)

346 620 000

346 620 000

(0)

346 620 000

50

Meteorologisk institutt

290 629 000

(0)

290 629 000

290 629 000

(0)

290 629 000

72

Internasjonale samarbeidsprosjekter

55 991 000

(0)

55 991 000

55 991 000

(0)

55 991 000

284

De nasjonale forskningsetiske komiteene

17 236 000

(0)

17 236 000

17 236 000

(0)

17 236 000

1

Driftsutgifter

17 236 000

(0)

17 236 000

17 236 000

(0)

17 236 000

285

Norges forskningsråd

2 951 629 000

(-45 000 000)

2 996 629 000

2 941 629 000

(-55 000 000)

2 941 629 000

52

Forskningsformål

1 394 725 000

(-20 000 000)

1 414 725 000

1 394 725 000

(-20 000 000)

1 394 725 000

53

Overordnede forskningspolitiske prioriteringer

978 605 000

(-25 000 000)

1 003 605 000

978 605 000

(-25 000 000)

978 605 000

54

Forskningsinfrastruktur av nasjonal, strategisk interesse

299 363 000

(0)

299 363 000

299 363 000

(0)

299 363 000

55

Administrasjon

278 936 000

(0)

278 936 000

268 936 000

(-10 000 000)

268 936 000

287

Forskningsinstitutter og andre tiltak

488 440 000

(0)

488 440 000

488 440 000

(0)

488 440 000

21

Spesielle driftsutgifter

10 803 000

(0)

10 803 000

10 803 000

(0)

10 803 000

53

NUPI

4 494 000

(0)

4 494 000

4 494 000

(0)

4 494 000

56

Ludvig Holbergs minnepris

9 729 000

(0)

9 729 000

9 729 000

(0)

9 729 000

57

Basisbevilgning til samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutter

191 478 000

(0)

191 478 000

191 478 000

(0)

191 478 000

60

Regionale forskningsfond, tilskudd til forskning

219 000 000

(0)

219 000 000

219 000 000

(0)

219 000 000

71

Tilskudd til andre private institusjoner

39 268 000

(0)

39 268 000

39 268 000

(0)

39 268 000

73

Niels Henrik Abels matematikkpris

13 668 000

(0)

13 668 000

13 668 000

(0)

13 668 000

288

Internasjonale samarbeidstiltak

1 593 468 000

(0)

1 593 468 000

1 593 468 000

(0)

1 593 468 000

21

Spesielle driftsutgifter

6 707 000

(0)

6 707 000

6 707 000

(0)

6 707 000

72

Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner

206 002 000

(0)

206 002 000

206 002 000

(0)

206 002 000

73

EUs rammeprogram for forskning

1 347 234 000

(0)

1 347 234 000

1 347 234 000

(0)

1 347 234 000

74

Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi

11 511 000

(0)

11 511 000

11 511 000

(0)

11 511 000

75

UNESCO-kontingent

18 909 000

(0)

18 909 000

18 909 000

(0)

18 909 000

76

UNESCO-formål

3 105 000

(0)

3 105 000

3 105 000

(0)

3 105 000

310

Tilskudd til trossamfunn m.m.

278 318 000

(-500 000)

278 818 000

278 318 000

(-500 000)

278 318 000

60

Tilskudd til livssynsnøytrale seremonirom

10 330 000

(0)

10 330 000

10 330 000

(0)

10 330 000

70

Tilskudd til tros- og livssynssamfunn

252 443 000

(-500 000)

252 943 000

252 443 000

(-500 000)

252 443 000

75

Tilskudd til private kirkebygg

9 622 000

(0)

9 622 000

9 622 000

(0)

9 622 000

78

Ymse faste tiltak

5 923 000

(0)

5 923 000

5 923 000

(0)

5 923 000

340

Den norske kirke

0

(-1 710 499 000)

1 710 499 000

0

(-1 710 499 000)

0

1

Driftsutgifter

0

(-1 155 716 000)

1 155 716 000

0

(-1 155 716 000)

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

(-37 069 000)

37 069 000

0

(-37 069 000)

0

71

Tilskudd til kirkelige formål

0

(-82 035 000)

82 035 000

0

(-82 035 000)

0

75

Trosopplæring

0

(-278 479 000)

278 479 000

0

(-278 479 000)

0

77

Tilskudd til virksomhet i Den norske kirke

0

(-152 200 000)

152 200 000

0

(-152 200 000)

0

79

Til disposisjon

0

(-5 000 000)

5 000 000

0

(-5 000 000)

0

342

Kirkebygg og gravplasser

0

(-125 815 000)

125 815 000

0

(-125 815 000)

0

1

Driftsutgifter

0

(-54 750 000)

54 750 000

0

(-54 750 000)

0

60

Rentekompensasjon kirkebygg

0

(-60 400 000)

60 400 000

0

(-60 400 000)

0

70

Tilskudd til sentrale tiltak for kirkebygg og gravplasser

0

(-10 665 000)

10 665 000

0

(-10 665 000)

0

920

Norges forskningsråd

1 452 000 000

(-435 340 000)

1 887 340 000

1 452 000 000

(-435 340 000)

1 452 000 000

50

Tilskudd

1 452 000 000

(-70 000 000)

1 522 000 000

1 452 000 000

(-70 000 000)

1 452 000 000

51

Tilskudd til marin forskning

0

(-238 450 000)

238 450 000

0

(-238 450 000)

0

52

Basisbevilgning primærnæringsinstitutter

0

(-126 890 000)

126 890 000

0

(-126 890 000)

0

925

Havforskningsinstituttet

0

(-666 810 000)

666 810 000

0

(-666 810 000)

0

1

Driftsutgifter

0

(-363 340 000)

363 340 000

0

(-363 340 000)

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

(-297 470 000)

297 470 000

0

(-297 470 000)

0

70

Erstatningsutbetaling

0

(-6 000 000)

6 000 000

0

(-6 000 000)

0

926

Drift av forskningsfartøyene

0

(-509 230 000)

509 230 000

0

(-509 230 000)

0

1

Driftsutgifter

0

(-132 480 000)

132 480 000

0

(-132 480 000)

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

(-76 750 000)

76 750 000

0

(-76 750 000)

0

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

0

(-300 000 000)

300 000 000

0

(-300 000 000)

0

927

NIFES

0

(-164 500 000)

164 500 000

0

(-164 500 000)

0

1

Driftsutgifter

0

(-77 850 000)

77 850 000

0

(-77 850 000)

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

(-86 650 000)

86 650 000

0

(-86 650 000)

0

928

Marin forskning og utvikling

0

(-331 330 000)

331 330 000

0

(-331 330 000)

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

(-151 000 000)

151 000 000

0

(-151 000 000)

0

50

Tilskudd Veterinærinstituttet

0

(-47 130 000)

47 130 000

0

(-47 130 000)

0

70

Tilskudd til sjømat- og rekrutteringstiltak

0

(-10 350 000)

10 350 000

0

(-10 350 000)

0

71

Tilskudd til utviklingstiltak

0

(-6 900 000)

6 900 000

0

(-6 900 000)

0

72

Tilskudd Nofima

0

(-85 090 000)

85 090 000

0

(-85 090 000)

0

74

Tilskudd marin bioteknologi mv.

0

(-27 000 000)

27 000 000

0

(-27 000 000)

0

75

Tilskudd Akvariet i Bergen

0

(-3 860 000)

3 860 000

0

(-3 860 000)

0

1020

Havforskningsinstituttet

661 810 000

661 810 000

661 810 000

1

Driftsutgifter

358 340 000

(+358 340 000)

0

358 340 000

(+358 340 000)

358 340 000

21

Spesielle driftsutgifter

297 470 000

(+297 470 000)

0

297 470 000

(+297 470 000)

297 470 000

70

Erstatningsutbetaling

6 000 000

(+6 000 000)

0

6 000 000

(+6 000 000)

6 000 000

1021

Drift av forskningsfartøyene

509 230 000

509 230 000

509 230 000

1

Driftsutgifter

132 480 000

(+132 480 000)

0

132 480 000

(+132 480 000)

132 480 000

21

Spesielle driftsutgifter

76 750 000

(+76 750 000)

0

76 750 000

(+76 750 000)

76 750 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

300 000 000

(+300 000 000)

0

300 000 000

(+300 000 000)

300 000 000

1022

NIFES

154 500 000

154 500 000

154 500 000

1

Driftsutgifter

67 850 000

(+67 850 000)

0

67 850 000

(+67 850 000)

67 850 000

21

Spesielle driftsutgifter

86 650 000

(+86 650 000)

0

86 650 000

(+86 650 000)

86 650 000

1023

Fiskeri-, havbruks- og transportrettet FoU

707 670 000

707 670 000

702 670 000

(-5 000 000)

21

Spesielle driftsutgifter

151 000 000

(+151 000 000)

0

151 000 000

(+151 000 000)

151 000 000

50

Tilskudd Norges forskningsråd

240 450 000

(+240 450 000)

0

240 450 000

(+240 450 000)

240 450 000

51

Tilskudd Veterinærinstituttet

47 130 000

(+47 130 000)

0

47 130 000

(+47 130 000)

47 130 000

52

Basisbevilgning forskningsinstitutter

126 890 000

(+126 890 000)

0

126 890 000

(+126 890 000)

126 890 000

70

Tilskudd til sjømat- og rekrutteringstiltak

10 350 000

(+10 350 000)

0

10 350 000

(+10 350 000)

10 350 000

71

Tilskudd til utviklingstiltak

5 900 000

(+5 900 000)

0

5 900 000

(+5 900 000)

5 900 000

72

Tilskudd Nofima

95 090 000

(+95 090 000)

0

95 090 000

(+95 090 000)

90 090 000

(-5 000 000)

74

Tilskudd marin bioteknologi mv.

27 000 000

(+27 000 000)

0

27 000 000

(+27 000 000)

27 000 000

75

Tilskudd Akvariet i Bergen

3 860 000

(+3 860 000)

0

3 860 000

(+3 860 000)

3 860 000

1137

Forskning og innovasjon

448 104 000

(+29 000 000)

419 104 000

448 104 000

(+29 000 000)

448 104 000

50

Forskningsaktivitet, Norges forskningsråd

255 951 000

(+13 000 000)

242 951 000

255 951 000

(+13 000 000)

255 951 000

51

Basisbevilgninger m.m., Norges forskningsråd

187 774 000

(+20 000 000)

167 774 000

187 774 000

(+20 000 000)

187 774 000

52

Innovasjonsaktivitet m.m.

0

(-5 000 000)

5 000 000

0

(-5 000 000)

0

53

Omstillingsmidler instituttsektoren mv.

4 379 000

(+1 000 000)

3 379 000

4 379 000

(+1 000 000)

4 379 000

1590

Den norske kirke

1 702 299 000

1 702 299 000

1 702 299 000

1

Driftsutgifter

1 152 516 000

(+1 152 516 000)

0

1 152 516 000

(+1 152 516 000)

1 152 516 000

21

Spesielle driftsutgifter

37 069 000

(+37 069 000)

0

37 069 000

(+37 069 000)

37 069 000

71

Tilskudd til kirkelige formål

82 035 000

(+82 035 000)

0

82 035 000

(+82 035 000)

82 035 000

75

Trosopplæring

278 479 000

(+278 479 000)

0

278 479 000

(+278 479 000)

278 479 000

77

Tilskudd til virksomhet i Den norske kirke

152 200 000

(+152 200 000)

0

152 200 000

(+152 200 000)

152 200 000

1592

Kirkebygg og gravplasser

65 415 000

65 415 000

65 415 000

1

Driftsutgifter

54 750 000

(+54 750 000)

0

54 750 000

(+54 750 000)

54 750 000

70

Tilskudd til sentrale tiltak for kirkebygg og gravplasser

10 665 000

(+10 665 000)

0

10 665 000

(+10 665 000)

10 665 000

2410

Statens lånekasse for utdanning

11 388 296 000

(-59 482 000)

11 447 778 000

11 388 296 000

(-59 482 000)

11 388 296 000

1

Driftsutgifter

334 991 000

(0)

334 991 000

334 991 000

(0)

334 991 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

85 220 000

(0)

85 220 000

85 220 000

(0)

85 220 000

50

Avsetning til utdanningsstipend

5 366 145 000

(-58 175 000)

5 424 320 000

5 366 145 000

(-58 175 000)

5 366 145 000

70

Utdanningsstipend

3 140 390 000

(0)

3 140 390 000

3 140 390 000

(0)

3 140 390 000

71

Andre stipend

745 268 000

(0)

745 268 000

745 268 000

(0)

745 268 000

72

Rentestøtte

960 073 000

(-1 307 000)

961 380 000

960 073 000

(-1 307 000)

960 073 000

73

Avskrivninger

488 349 000

(0)

488 349 000

488 349 000

(0)

488 349 000

74

Tap på utlån

259 000 000

(0)

259 000 000

259 000 000

(0)

259 000 000

76

Startstipend for kvotestudenter

8 860 000

(0)

8 860 000

8 860 000

(0)

8 860 000

Sum utgifter

63 063 729 000

(-1 432 005 000)

64 495 734 000

63 383 229 000

(-1 112 505 000)

63 383 229 000

Kap.

Post

Formål

Prop. 1 S

Prop. 1 S med Tillegg 1

A, Sp, SV

AP, SP og SV (Kuf-komité)

Inntekter rammeområde 16

3220

Utdanningsdirektoratet

4 973 000

(0)

4 973 000

4 973 000

(0)

4 973 000

1

Inntekter ved oppdrag

3 845 000

(0)

3 845 000

3 845 000

(0)

3 845 000

2

Salgsinntekter mv.

1 128 000

(0)

1 128 000

1 128 000

(0)

1 128 000

3222

Statlige grunn- og videregående skoler og grunnskoleinternat

4 898 000

(0)

4 898 000

4 898 000

(0)

4 898 000

2

Salgsinntekter mv.

4 898 000

(0)

4 898 000

4 898 000

(0)

4 898 000

3224

Senter for IKT i utdanningen

1 553 000

(0)

1 553 000

1 553 000

(0)

1 553 000

1

Inntekter fra oppdrag mv.

1 553 000

(0)

1 553 000

1 553 000

(0)

1 553 000

3225

Tiltak i grunnopplæringen

51 929 000

(-21 953 000)

73 882 000

73 929 000

(+47 000)

73 929 000

4

Refusjon av ODA-godkjente utgifter

51 929 000

(-21 953 000)

73 882 000

73 929 000

(+47 000)

73 929 000

3229

Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører

2 706 000

(0)

2 706 000

2 706 000

(0)

2 706 000

2

Salgsinntekter mv.

1 637 000

(0)

1 637 000

1 637 000

(0)

1 637 000

61

Refusjon fra fylkeskommuner

1 069 000

(0)

1 069 000

1 069 000

(0)

1 069 000

3230

Statlig spesialpedagogisk støttesystem

73 051 000

(0)

73 051 000

73 051 000

(0)

73 051 000

1

Inntekter ved oppdrag

58 410 000

(0)

58 410 000

58 410 000

(0)

58 410 000

2

Salgsinntekter mv.

14 641 000

(0)

14 641 000

14 641 000

(0)

14 641 000

3256

Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk

11 027 000

(0)

11 027 000

11 027 000

(0)

11 027 000

1

Inntekter ved oppdrag

10 698 000

(0)

10 698 000

10 698 000

(0)

10 698 000

2

Salgsinntekter mv.

329 000

(0)

329 000

329 000

(0)

329 000

3280

Felles enheter

1 263 000

(0)

1 263 000

1 263 000

(0)

1 263 000

1

Eksterne inntekter NOKUT

10 000

(0)

10 000

10 000

(0)

10 000

2

Salgsinntekter mv.

1 253 000

(0)

1 253 000

1 253 000

(0)

1 253 000

3281

Felles tiltak for universiteter og høyskoler

10 000

(0)

10 000

10 000

(0)

10 000

2

Salgsinntekter mv.

10 000

(0)

10 000

10 000

(0)

10 000

3287

Forskningsinstitutter og andre tiltak

219 000 000

(0)

219 000 000

219 000 000

(0)

219 000 000

87

Avkastning - Regionale forskningsfond

219 000 000

(0)

219 000 000

219 000 000

(0)

219 000 000

3288

Internasjonale samarbeidstiltak

4 684 000

(0)

4 684 000

4 684 000

(0)

4 684 000

4

Refusjon av ODA-godkjente utgifter

4 684 000

(0)

4 684 000

4 684 000

(0)

4 684 000

3340

Den norske kirke

0

(-79 679 000)

79 679 000

0

(-79 679 000)

0

2

Ymse inntekter

0

(-42 610 000)

42 610 000

0

(-42 610 000)

0

3

Inntekter ved oppdrag

0

(-37 069 000)

37 069 000

0

(-37 069 000)

0

3342

Kirkebygg og gravplasser

0

(-20 927 000)

20 927 000

0

(-20 927 000)

0

2

Ymse inntekter

0

(-17 467 000)

17 467 000

0

(-17 467 000)

0

3

Leieinntekter m.m.

0

(-3 460 000)

3 460 000

0

(-3 460 000)

0

3925

Havforskningsinstituttet

0

(-297 470 000)

297 470 000

0

(-297 470 000)

0

3

Oppdragsinntekter

0

(-297 470 000)

297 470 000

0

(-297 470 000)

0

3926

Drift av forskningsfartøyene

0

(-76 750 000)

76 750 000

0

(-76 750 000)

0

1

Oppdragsinntekter

0

(-76 750 000)

76 750 000

0

(-76 750 000)

0

3927

NIFES

0

(-86 650 000)

86 650 000

0

(-86 650 000)

0

1

Oppdragsinntekter

0

(-86 650 000)

86 650 000

0

(-86 650 000)

0

4020

Havforskningsinstituttet

297 470 000

297 470 000

297 470 000

3

Oppdragsinntekter

297 470 000

(+297 470 000)

0

297 470 000

(+297 470 000)

297 470 000

4021

Drift av forskningsfartøyene

76 750 000

76 750 000

76 750 000

1

Oppdragsinntekter

76 750 000

(+76 750 000)

0

76 750 000

(+76 750 000)

76 750 000

4022

NIFES

86 650 000

86 650 000

86 650 000

1

Oppdragsinntekter

86 650 000

(+86 650 000)

0

86 650 000

(+86 650 000)

86 650 000

4590

Den norske kirke

79 679 000

79 679 000

79 679 000

2

Ymse inntekter

42 610 000

(+42 610 000)

0

42 610 000

(+42 610 000)

42 610 000

3

Inntekter ved oppdrag

37 069 000

(+37 069 000)

0

37 069 000

(+37 069 000)

37 069 000

4592

Kirkebygg og gravplasser

20 927 000

20 927 000

20 927 000

2

Ymse inntekter

17 467 000

(+17 467 000)

0

17 467 000

(+17 467 000)

17 467 000

3

Leieinntekter m.m.

3 460 000

(+3 460 000)

0

3 460 000

(+3 460 000)

3 460 000

5310

Statens lånekasse for utdanning

169 120 000

(0)

169 120 000

169 120 000

(0)

169 120 000

4

Refusjon av ODA-godkjente utgifter

21 100 000

(0)

21 100 000

21 100 000

(0)

21 100 000

29

Termingebyr

30 420 000

(0)

30 420 000

30 420 000

(0)

30 420 000

89

Purregebyrer

117 600 000

(0)

117 600 000

117 600 000

(0)

117 600 000

5610

Renter av lån til Nofima AS

904 000

904 000

904 000

80

Renter

904 000

(+904 000)

0

904 000

(+904 000)

904 000

5617

Renter fra Statens lånekasse for utdanning

3 866 755 000

(-1 307 000)

3 868 062 000

3 866 755 000

(-1 307 000)

3 866 755 000

80

Renter

3 866 755 000

(-1 307 000)

3 868 062 000

3 866 755 000

(-1 307 000)

3 866 755 000

Sum inntekter

4 973 349 000

(-22 356 000)

4 995 705 000

4 995 349 000

(-356 000)

4 995 349 000

Sum netto

58 090 380 000

(-1 409 649 000)

59 500 029 000

58 387 880 000

(-1 112 149 000)

58 387 880 000

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at et av Høyre-Fremskrittspartiet-regjeringens hovedprosjekter er å realisere kunnskapssamfunnet. Regjeringen vil gjennomføre en stor satsing på kunnskap. Kunnskap gir fremtidsmuligheter for den enkelte, uansett bakgrunn, og danner grunnlaget for sosial mobilitet i samfunnet. Kunnskap er avgjørende for å styrke norsk konkurransekraft og bygge landet for fremtiden.

Disse medlemmer viser til at regjeringen styrker skolen gjennom å satse på læreren. Ingenting betyr mer for elevenes læring enn læreren. Disse medlemmer viser til regjeringens vilje til å gjennomføre et lærerløft. I regjeringens forslag til endringer i Prop. 1 S (2013–2014) styrkes bevilgningene til etter- og videreutdanning av lærere med over 300 mill. kroner. Antallet lærere som fra høsten 2014 får videreutdanning innenfor strategien Kompetanse for kvalitet økes med totalt 750, til 2 600 lærere. Disse medlemmer merker seg endringene i kostnadsnøkkelen hvor staten påtar seg en større andel av kostnadene, og at satsene for vikarkostnader øker, noe som gjør det lettere for kommunene å prioritere dette. I tillegg etableres det en stipendordning for lærere som tar videreutdanning på eget initiativ. Disse medlemmer viser også til bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren som skal bidra til at utdanningsinstitusjonene har kapasitet til å gjennomføre kompetansetiltakene for lærere i årene fremover.

Disse medlemmer viser til at det er bred oppfatning om at Norge trenger flere dyktige fagfolk for å møte arbeidslivets behov for kompetanse. Norge trenger flere fagarbeidere, både innenfor privat og offentlig sektor. Disse medlemmer viser til regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2014 hvor regjeringen foreslår å bevilge 114 mill. kroner til tiltak som skal styrke fag- og yrkesopplæringen. Dette skal gjennomføres blant annet gjennom å øke lærlingtilskuddet og stimulere flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Regjeringen prioriterer tiltak som fører til at flere fullfører videregående utdanning.

Disse medlemmer mener en stor satsing på høyere utdanning og forskning, gjennom både offentlig og privat sektor, vil legge grunnlaget for fremtidens arbeidsplasser i en globalisert verden. Norge er avhengig av å utvikle et kunnskapsbasert næringsliv for å hevde seg i en globalisert verden der kapital, kunnskap og arbeidsplasser beveger seg stadig raskere over landegrensene. Fundamentet for vår fremtidige verdiskaping og velferd ligger i å realisere kunnskapssamfunnet. I årene som kommer vil universitets- og høyskolesektoren spille en stadig viktigere rolle for å utdanne studenter med høy kompetanse til næringsliv og offentlig sektor. Disse medlemmer viser til regjeringens ambisjon om å utvikle flere verdensledende universitetsmiljøer. Disse medlemmer synes det er svært positivt at regjeringen foreslår å styrke grunnfinansieringen av universitets- og høyskolesektoren gjennom å øke rammen for resultatbasert omfordeling av forskningsmidler (RBO) med 100 mill. kroner. Videre er det svært positivt at bevilgningene til forskning innenfor IKT, bioteknologi og nanoteknologi øker, samt at tiltakene for økt deltakelse i europeisk forskningssamarbeid styrkes.

Disse medlemmer viser videre til regjeringens forslag om å øke studiestøtten med 3,65 pst., eller 3 450 kroner, fra august 2014. Det er den største økningen på over ti år. Dette er en økning utover pris- og kostnadsvekst, og også utover forventet lønnsvekst for 2014 (som er 3,5 pst.). Disse medlemmer påpeker at dette er en tydelig oppfølging av regjeringens politiske plattform. Disse medlemmer vil videre understreke at studenter nå får studielån også for sitt første år som studenter i USA. Det gjør at det nå er mulig å ta en hel bachelorgrad i omtrent alle verdens land med full støtte fra Lånekassen. Videre vil disse medlemmer fremheve rekordsatsingen på studentboliger.

Disse medlemmer viser til regjeringens forslag om å bevilge 50 mill. kroner til modernisering av utstyrsparken i ingeniørutdanningene i 2014. Ingeniørutdanningen er avgjørende for utviklingen av nasjonalt viktige næringer og bidrar til å omsette kunnskap til verdiskaping. Et slikt moderniseringsløft vil sikre at studentene får mulighet til å tilegne seg ferdigheter på utstyr som samsvarer godt med det de vil møte i arbeidslivet.

Disse medlemmer merker seg at regjeringen foreslår 100 mill. kroner til oppgradering og rehabilitering av kjemibygg og laboratorier ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) knyttet til deres ledende miljøer i energi og petroleum, herunder karbonfangst og lagring. Regjeringen ønsker å sikre at universitetet skal beholde sin ledende posisjon og støtte opp om institusjonens rolle i det høyt anerkjente europeiske konsortiet for karbonfangst og lagring, ECCSEL.

Disse medlemmer viser til at regjeringen foreslår å bevilge 27,7 mrd. kroner til forskning og utvikling i 2014. Dette er en realvekst på om lag 3,4 pst. sammenlignet med 2013. Det er også over 320 mill. kroner mer enn det som ble foreslått av den forrige regjeringen. I tillegg kommer effekten av utvidelsen av Skattefunn-ordningen som er anslått til 160 mill. kroner. Den offentlige innsatsen økes dermed med nesten 0,5 mrd. kroner. Disse medlemmer viser til at regjeringen særlig har prioritert å styrke den næringsrelevante forskningen. Disse medlemmer ser det som særdeles positivt at bevilgningene til Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA), som stimulerer til ambisiøse FoU-satsinger i norsk næringsliv, økes med 80 mill. kroner, samt at regjeringen foreslår å bevilge 7,8 mill. kroner til 50 stillinger innenfor nærings-ph.d.-ordningen og en ny ordning med offentlig sektor-ph.d. I tillegg styrkes internasjonalisering av norsk forskning gjennom en ytterligere bevilgning på 20 mill. kroner til tiltak for økt norsk deltakelse i europeisk forskningssamarbeid.

Disse medlemmer mener det er svært viktig å motvirke at folk faller utenfor arbeidslivet på grunn av svake grunnleggende ferdigheter. Derfor er det gledelig at det foreslås å øke bevilgningene til Basiskompetanse i arbeidslivet med 45 mill. kroner. Dette vil blant annet gå til å utvide BKA til også å omfatte grunnleggende ferdigheter i muntlig norsk og utvikle BKA til å omfatte mer omfattende og langvarig opplæring som skal bidra til å løfte voksne som er svake i lesing, skriving og regning.

Disse medlemmer vil understreke at religions- og trosfrihet er en grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for et fritt samfunn. Regjeringens verdiforankring vil ligge i den kristne og humanistiske kulturarv. Regjeringen legger vekt på at Den norske kirke er av stor betydning for mange nordmenn, og vil føre en politikk som sørger for at kirken opprettholder statusen som en folkekirke for alle.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Kristelig Folkeparti vil bygge samfunnet på det verdigrunnlaget som er nedfelt i vår kristne og humanistiske kulturarv. Dette verdigrunnlaget tar utgangspunkt i hvert enkelt menneskes uendelige verdi, i vårt kollektive og personlige ansvar for hverandre, og ønsket om å ta vare på miljø og livsgrunnlag for kommende generasjoner.

Dette medlem viser til den spesielle situasjonen i år med regjeringsskiftet, statsbudsjettet fra den avgåtte regjeringen Stoltenberg II, og fremleggelse av en tilleggsproposisjon fra regjeringen Solberg. Kristelig Folkeparti har i denne situasjonen valgt å ikke legge frem et eget alternativt budsjettforslag.

Dette medlem viser til avtalen mellom samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, hvor det er enighet om en rekke felles politiske prosjekter og satsinger, og hvor de fire partiene er enige om å forvalte det politiske flertallet i fellesskap.

Dette medlem viser til at regjeringens tilleggsproposisjon gir et nødvendig løft på mange områder. Det blir flere sykehjemsplasser, mer midler til videreutdanning for lærere, styrking av politiet og en sterkere prioritering av verdiskaping og samferdsel, både vei og jernbane, sammenliknet med den rød-grønne regjeringens siste budsjettforslag. Dette medlem viser imidlertid til at det var behov for forbedringer også i tilleggsproposisjonen fra regjeringen.

Dette medlem viser til budsjettforliket som Kristelig Folkeparti har inngått sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Forliket gir familiene bedre vilkår og mer valgfrihet. Kontantstøtten økes til 6 000 kroner for ettåringene. Det gir større muligheter for dem som ønsker å være hjemme mens barna er små, mens de som ønsker å ha barna i barnehage får større muligheter til det i og med at etterspørselen etter barnehageplasser vil reduseres noe. Engangsstønaden økes med 1 000 kroner, dvs. en samlet økning på 3 500 kroner sammenliknet med de rød-grønnes budsjettforslag. Det er første gang på flere år at engangsstønaden økes. Økt engangsstønad er avgjørende for å rette opp i den store urettferdigheten mellom studenter og andre unge foreldre og dem som har vært en stund i arbeidslivet og har rett på foreldrepenger.

Dette medlem vil styrke barns livskvalitet og oppvekstvilkår ved å satse på familiene, barnehage, skole og barnevern. Familien må styrkes som barnets grunnleggende og viktigste fellesskap. Skolen skal sammen med hjemmet danne og utdanne elevene og utruste dem for livet. Dette medlem mener at en av de beste investeringene vi kan gjøre er å investere i kunnskap og oppvekst. Norge skal være en ledende kunnskapsnasjon og et godt samfunn. Dette medlem ønsker en annen retning på sentrale områder i oppvekst- og utdanningspolitikken enn det vi har sett de siste årene.

Dette medlem mener regjeringen Stoltenberg II de siste årene har prioritert feil i skolepolitikken ved å satse på flere undervisningstimer for de aller minste, gratis timer i SFO, gratis frukt og grønt i skolen, og innføring av en gratis uketime kulturskole i SFO-tiden. Dette medlem vil ha en ny kurs i skolepolitikken hvor det i stedet satses på å løfte kvaliteten og gjennomstrømmingen i lærerutdanning, økt etter- og videreutdanning av lærere, og kamp mot frafallet i videregående.

Dette medlem mener læreren er skolens viktigste ressurs. Verdien av en god lærer for barns læring, trivsel og utvikling kan knapt overvurderes. Dette medlem er derfor glad for regjeringens satsing på kompetanseutvikling for lærere i tilleggsproposisjonen, hvor det samlet bevilges 312,2 mill. kroner til et lærerløft. Den foreslåtte økningen i bevilgningen til mentorordningen for nyutdannede lærere er også viktig for å kvalifisere lærere til den praktiske skolehverdagen og dempe praksissjokket mange nyutdannede lærere møter første året i læreryrket. Dette medlem ønsker på sikt å etablere en obligatorisk mentorordning for alle nye lærere. Dette medlem er også glad for den økte satsingen på ungdomstrinnet som ligger i tilleggsproposisjonen, med vekt på gjennomføring av skolebasert kompetanseutvikling i klasseledelse, lesing, skriving og regning.

Dette medlem mener det er behov for å styrke satsingen på yrkesfagene for å sikre nok fagarbeidere, motvirke frafall og sikre at flest mulig kommer ut i arbeidslivet. Dette medlem mener regjeringens økte bevilgning til fag- og yrkesopplæringen i tilleggsproposisjonen er en god start på det yrkesfagløftet som trengs i årene fremover. Dette medlem vil spesielt fremheve det økte lærlingtilskuddet som et målrettet tiltak for å sikre at flere fullfører opplæringen og består med fag- eller svennebrev. Forhåpentlig vil det økte tilskuddet til bedrifter som har lærling med 3 500 kroner per lærling, og stimuleringstilskuddet på 50 000 kroner til nye lærebedrifter, gi konkrete resultater i form av flere lærlingplasser.

Dette medlem viser til at mobbing i skolen er et omfattende problem. Etter en midlertidig nedgang i mobbingen på 30 pst. i perioden 2001–2004, hvor mobbing ble løftet høyt på den politiske dagsordenen, er mobbingen tilbake på samme nivå som før 2001. Tall fra elevundersøkelsen viser at 7 pst. av alle barn i norsk skole opplever å bli mobbet. Mobbing er komplisert og følelsesladet, og det er krevende for involverte parter å løse situasjonen. Dette medlem mener foreldre, elever, lærere og skoleledere bør ha et sted å henvende seg for hjelp, rådgivning og veiledning i konkrete mobbesaker. Dette medlem viser til Kristelig Folkepartis politiske program for perioden 2013–2017 hvor det foreslås å opprette et mobbeombud i hvert fylke, slik det er gjort i Buskerud. Mobbeombudene skal både være en ressurs for skolene, og en instans der berørte parter kan få hjelp i konkrete fastlåste saker. Mobbeombudet skal være et felles ombud for alle barn og ungdom under opplæring og utdanning i grunnskole og på videregående nivå. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for en bevilgning på 10 mill. kroner til styrket læringsmiljø i skolen. Dette medlem forutsetter at denne bevilgningen avsettes til en egen pott som skoler, kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte fra til konkrete tiltak for styrket læringsmiljø i skolen, herunder prøveprosjekter med mobbeombud i ett eller flere fylker.

Dette medlem viser til at det i dag ikke gis særskilt tilskudd for friskolers og private høyskolers kapitalkostnader. Dette fører til at rammevilkårene særlig i pressområder står tilbake for tilsvarende vilkår for offentlige skoler. Siden rene kommersielle skoler ikke er tillatt, er de fleste private skolene uten stor kapital i bakhånd. Manglende støtte til husleie og kapitalutgifter har ført til en økonomisk presset situasjon i disse skolene. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for en oppstartsbevilgning til kapitaltilskudd for friskolene på 10 mill. kroner. Dette medlem vil arbeide for gradvis opptrapping av tilskuddet i kommende statsbudsjetter, samt etablering av en tilsvarende ordning med kapitaltilskudd til private høyskoler.

Dette medlem viser til at det siden 2001 har vært tverrpolitisk enighet om et ekstratilskudd til Kongshaug Musikkgymnas til dekning av kostnadene ved instrumentalopplæring. Dette medlem viser til at regjeringen i statsbudsjettet for 2013 foreslo å fjerne tilskuddet midt i skoleåret, men at tilskuddet likevel ble videreført i revidert budsjett for 2013. Dette medlem er tilfreds med at Kongshaug Musikkgymnas i statsbudsjettet for 2014 ligger inne med et ekstra tilskudd på 3,4 mill. kroner.

Dette medlem mener folkehøgskolene er en viktig del av vårt utdanningssystem. Skolene er med på å utvide horisonten, skape nysgjerrighet på nye områder og lærer studentene mye om menneskelige relasjoner. Dette medlem viser til at mange unge er usikre på videre utdannings- og yrkesvalg etter avsluttet videregående opplæring, og at et år på folkehøgskole kan bidra til å modne frem et mer bevisst karrierevalg som kan forebygge frafall og avbrutte studieløp i høyere utdanning. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for en oppstartsbevilgning på 700 000 kroner til opprettelse av en ny folkehøgskole i Kristiansand.

Dette medlem viser til at Kristelig Folkeparti i flere år har etterlyst en sterkere satsing på kunnskap, utdanning og forskning. Den rød-grønne regjeringen har i sine budsjetter nedprioritert universitets- og høyskolesektoren. Dette har skjedd i en tid hvor det har vært en eventyrlig vekst i norsk økonomi. Dette medlem mener det er et stort behov for å styrke utdanningskvaliteten gjennom å øke grunnbevilgningene til utdanningsinstitusjonene. Dette medlem mener det er positivt at regjeringen i tilleggsproposisjonen øker grunnfinansieringen av universiteter og høgskoler, og øker den resultatbaserte andelen av finansieringen av sektoren. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for en bevilgning på 31 mill. kroner til inntil 100 nye stipendiatstillinger. Dette medlem viser til at disse stillingene skal fordeles forholdsmessig mellom offentlige og private institusjoner. De nye universitetene skal hensyntas særskilt i forbindelse med tildeling av rekrutteringsstillinger.

Dette medlem er positiv til regjeringens forslag om å opprette en masterutdanning i karriereveiledning for å styrke kvaliteten i rådgivningstjenestene i skolen. Forslaget om økte bevilgninger til utstyrssatsing i ingeniørutdanningen og oppgradering av infrastruktur, bygg og laboratorier ved NTNU støttes også av dette medlem.

Dette medlem mener det bygges for få studentboliger i forhold til behovet. Det er behov for en kraftig opptrapping i bevilgningene til nye studentboliger i årene fremover dersom en skal sikre alle studenter tak over hodet og lik rett og mulighet til utdanning. Dette medlem viser til Kristelig Folkepartis politiske program for perioden 2013–2017 hvor det understrekes at tilgangen på rimelige studentboliger må økes, og at det er et mål å gi tilskudd til bygging av 3 000 nye studentboliger i året.

Dette medlem viser til planene om å slå sammen dagens høgskoler i Møre og Romsdal til en ny Høgskole for Møre og Romsdal. Dette medlem viser til budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget hvor det ble bevilget 3 mill. kroner til å styrke Høgskolesenteret i Kristiansund i påvente av en sammenslåing av nevnte institusjoner.

Dette medlem viser til budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget hvor det ble enighet om å opprettholde regjeringen Stoltenbergs forslag om å styrke barnevernspedagogutdanningen gjennom en kategoriheving fra F til E i finansieringssystemet for universitet og høgskoler fra høsten 2014, noe som innebærer en økt bevilgning på 12,5 mill. kroner i 2014. Dette som et ledd i arbeidet med å øke kompetansen i barnevernet.

Dette medlem viser til at Stortinget har fastsatt at Trosopplæringsreformen skal være et 5-årig prosjekt løpende fra 1. januar 2004 og at reformen så skulle trappes opp de neste fem årene til 250 mill. kroner i 2003-kroner. Dette medlem viser til at regjeringen Stoltenberg i sitt forslag til statsbudsjett for 2014 slo fast at trosopplæringsreformen var fullfinansiert med en bevilgning på 302 mill. kroner. Dette medlem viser til at det i denne bevilgningen ikke er kompensert for lønnsvekst. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for å øke bevilgningen til trosopplæring med 15 mill. kroner til kompensasjon for lønnsvekst. Dette medlem forutsetter at bevilgningene til trosopplæring justeres for pris og lønnsvekst i kommende budsjetter.

Dette medlem viser til viktigheten av at kirken har tilgang til nye verktøy og virkemidler for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Dette medlem viser til at Kirkerådet og KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) i flere år har forberedt en felles plattform for kirkens digitale kommunikasjon. Dette medlem har merket seg at bevilgningen i statsbudsjettet på 13,3 mill. kroner kun dekker om lag halvparten av kostnadene ved IKT-satsingen. Dette medlem er glad for at det i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget ble funnet rom for å øke bevilgningen til IKT-satsingen i kirken med 9 mill. kroner.

Dette medlem mener kirkepolitikken skal støtte opp under kirkens eget mål om å være en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke. Dette medlem viser til at det er lokalmenighetene som representerer kirken i lokalsamfunnene. Det er nå stor prestemangel i flere deler av landet, og den lave statlige bevilgningen har ført til en kritisk situasjon i mange bispedømmer. Dette medlem er glad for at det i komitebéhandlingen i Stortinget er funnet rom for å øke bevilgningen til nye prestestillinger med 2 mill. kroner. Dette medlem mener det er behov for en betydelig styrking av prestetjenesten i årene fremover.

Dette medlem viser til at Sjømannskirken ved sin tilstedeværelse i mer enn 80 land og på alle kontinent representerer en viktig trygghetsfaktor for både turister og nordmenn bosatt i utlandet. Dette medlem vil understreke betydningen av dette arbeidet og registrerer at antall sosialsaker er økende. Dette medlem har merket seg at det er gap mellom antall årsverk i utearbeidet til Sjømannskirken og det antall som ligger til grunn for tilskuddet over statsbudsjettet. Dette medlem er glad for at det i komitébehandlingen i Stortinget ble funnet rom for å øke bevilgningen til Sjømannskirken med 3 mill. kroner. Dette medlem mener tilskuddet til Sjømannskirken bør styrkes ytterligere i kommende budsjetter.

Dette medlem viser til slutt til at en av folkegruppene som opp gjennom historien har vært mest utsatt for forskjellsbehandling, rasisme og overgrep, er jødene. Dessverre er det godt dokumentert at antisemittisme (rasemessig begrunnet hat mot jøder) ikke er et tilbakelagt kapittel i Norge. Derfor fremmet Kristelig Folkeparti første gang vinteren 2011 forslag i Stortinget om en handlingsplan mot antisemittisme, jf. Dokument 8:95 S (2010–2011). Forslaget innebærer blant annet tiltak innen skolen, og dette medlem er tilfreds med at budsjettforliket innebærer midler til å realisere forslagene.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at Venstre i behandlingen av finansinnstillingen primært foreslo å bevilge 60 834 129 000 kroner under rammeområde 16, noe som er 1 334 100 000 kroner mer enn det som følger av regjeringen Solbergs forslag, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2013–2014).

Dette medlem viser til at Venstres helhetlige alternative statsbudsjett for 2014, slik det fremkommer i finansinnstillingen, tar utgangspunkt i budsjettforslaget fra den avgåtte regjeringen, jf. Prop. 1 S (2013–2014), samt den nye regjeringens tilleggsproposisjon, jf. Prop. 1 S Tillegg 1 (2013–2014).

Dette medlem viser til at Venstres primære forslag til bevilgning på ramme 16 ikke fikk flertall ved behandlingen av finansinnstillingen. Dette medlem viser til at regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Venstre har inngått en avtale om statsbudsjettet for 2014, noe som medfører at Venstre danner flertall med nevnte øvrige partier for rammene på statsbudsjettet for 2014. Venstres primære standpunkt, slik det fremgår av Venstres alternative statsbudsjett, er dog synliggjort i merknader til det enkelte kapittel og i kap. 2.6 i denne innstillingen.

Dette medlem vil påpeke at kunnskap er det viktigste Norge kan satse på i tiden som kommer, og at en slik satsing innebærer en sikring av fremtidig verdiskaping, velferd, demokrati og dannelse. For dette medlem er det et mål at Norge skal være en førsteklasses kunnskapsnasjon. Dette forutsetter at man sikrer gode og stabile rammebetingelser for grunnopplæring, høyere utdanning og forskning.

I tillegg til satsingen på forskning og høyere utdanning, vil dette medlem særlig understreke betydningen av en vedvarende og sterk satsing på grunnopplæringen. Skolen er en av våre viktigste oppdragende og «dannende» samfunnsinstitusjoner. Dette medlem vil understreke at læreren er den aller viktigste innsatsfaktoren for elevenes læring.

Dette medlem er tilfreds med at den nye regjeringen har realiseringen av kunnskapssamfunnet som en av sine hovedprioriteringer i sin regjeringsplattform. Dette medlem viser videre til vektleggingen av å satse på kunnskap i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og Kristelig Folkeparti. Dette medlem imøteser således regjeringens oppfølging av ambisjonene på kunnskapsfeltet gjennom de kommende budsjettbehandlinger.

Dette medlem viser til at det i Venstres alternative statsbudsjett for 2014 samlet foreslås følgende konkrete endringer under rammeområde 16 kirke, utdanning og forskning:

Kap. post

Beskrivelse

Endring i forhold til Stoltenberg II

(Prop. 1 S

(2013–2014)

Gul Bok)

Endring i forhold til Solberg

(Prop. 1 S

Tillegg 1

(2013–2014))

226.21

Pilotprosjekt barn og ungdom med skrivevansker

20,0

20,0

226.22

Kompetansehevingstiltak lærere (inkl. påbegynt satsing på kompetanseheving for ikke-kvalifiserte)

550,0

250,0

226.23

Prøveprosjekter: PhD-lærere/nye karriereveier

50,0

50,0

226.76

(Ny)

Forbedret opplegg for leksehjelp

175,0

175,0

253.70

Folkehøyskoler, inkl. oppstartsbevilgning SKAP (Mandal)

2,5

2,5

254.70

Styrket drift, studieforbundene

5,0

5,0

255.76

Styrket drift, Raftostiftelsen

2,3

2,3

257.70

Styrking av program for basiskompetanse i arbeidslivet

15,0

0,0

260.50

2 000 flere studieplasser

76,0

76,0

260.50

260.70

Økt grunnbevilgning universiteter og høyskoler

185,0

15,0

92,5

7,5

260.50

500 nye stipendiat-stillinger

156,3

156,3

260.50

100 nye postdokstillinger

31,3

31,3

260.50

Ulike pilotprosjekter, 5-årig lærerutdanning

20,0

20,0

260.50

Forbedrede rammevilkår i påvente av sammenslåing av høgskoler, Høgskolesenteret i Kristiansund.

3,0

3,0

260.50

Videreføring av regjeringen Stoltenbergs forslag om endring av finansieringskategori, barnevernspedagogutdanningen

0,0

12,5

270.75

700 nye studentboliger – til sammen 2000 nye boliger i 2014

210,0

210,0

281.45

Utstyrsetterslep

75,0

25,0

281.50

50 nye nærings-PhD

7,8

0,0

285.52

Fri prosjektstøtte, Norges forskningsråd

50,0

50,0

285.53

Forskning klima/fornybar energi

75,0

75,0

287.21

Økte basisbevilgninger til teknisk-industrielle forskningsinstitutter

20,0

20,0

920.50

Diverse virkemidler innen næringsrettet forskning

200,0

125,0

920.51

Økt satsing på ressursforskning havbruk

20,0

0,0

928.72

Styrking av Nofima - Senter for bærekraftig akvakultur

10,0

20,0

324.70

Rehabilitering av Stavanger Domkirke

25,0

25,0

2410.50

2410.72

2 000 flere studieplasser

27,4

0,7

27,4

0,7

222.01

228.71

228.74

228.75

228.76

2410.70

Endre dagens ordning med ikke-behovsprøvd læremiddelstipend til en ordning med behovsprøvd stipend.

-0,2

-9,9

-0,2

-0,3

-0,1

-33,7

-0,2

-9,9

-0,2

-0,3

-0,1

-33,7

228.70

228.73

Avvikling av gratis frukt og grønt i ungdomsskolen

-2,6

-0,2

0,0

0,0

228.70

228.73

571.60

Reversering av lovfestet og -pålagt kommunal leksehjelp (omfordeles til ny leksehjelpsordning)

-5,1

-0,3

-5,1

-0,3

228.70

228.73

571.60

Reversering av timetallsutvidelse, innført 2010

-2,2

-0,1

-2,2

-0,1

228.70

228.73

571.60

Reversering av lovfestet plikt for kommunen å tilby en gratis uke time med kulturskoletilbud i skole/SFO-tiden på barnetrinnet (1.- 4. trinn) 2013

-2,2

-0,1

0,0

0,0

310.70

Tilskudd til tros- og livssynssamfunn

-22,3

-22,8

340.01

340.75

Trosopplæring

-3,0

-65,0

-3,0

-65,0

340.79

Reversering av forslag om ny tilskuddspost «til disp. for uforutsette behov i Den norske kirke

0,0

-5,0

Sum ramme 16: Kirke, utdanning og forskning

1879,8

1334,1

2410.90

2000 flere studieplasser

83,0

83,0

Sum ramme 16: KUF – «under streken»

83,0

83,0

Sum ramme 16: KUF – alle endringer

1 962,8

1 417,1

I tillegg viser dette medlem til en rekke andre forslag i Venstres alternative budsjett som har relevans for utdanningsområdet, men som teknisk sett ligger under andre rammeområder enn rammeområde 16. Dette gjelder blant annet forslaget om å bevilge 125 mill. kroner som et ledd i en fireårig satsing for å øke antallet skolehelsesøstre og spesialpedagoger i norsk skole med 1 000, forslag om økt lærlingtilskudd til 7 500 kroner pr. år pr. kontrakt, samt forslag om å bevilge 225 mill. kroner til en påbegynt opptrapping med sikte på å gjøre alle skolebygg universelt utformet innen 2025.

Oversikt over tall til grunn for alternative primære forslag til netto utgiftsramme i finansinnstillingen. Bare poster med avvik.

(Endring i forhold til regjeringens forslag i parentes)

Kap.

Post

Formål

Prop. 1 S

med Tillegg 1

H, FrP, KrF

A, Sp, SV

V

Utgifter (i hele tusen kroner)

200

Kunnskapsdepartementet

268 196

264 796

(-3 400)

263 496

(-4 700)

268 196

(0)

1

Driftsutgifter

253 967

250 767

(-3 200)

249 267

(-4 700)

253 967

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

11 542

11 342

(-200)

11 542

(0)

11 542

(0)

220

Utdanningsdirektoratet

465 759

465 259

(-500)

465 759

(0)

465 759

(0)

1

Driftsutgifter

258 822

258 322

(-500)

258 822

(0)

258 822

(0)

222

Statlige grunn- og videregående skoler og grunnskoleinternat

90 774

90 774

(0)

90 885

(+111)

90 574

(-200)

1

Driftsutgifter

89 363

89 363

(0)

89 474

(+111)

89 163

(-200)

225

Tiltak i grunnopplæringen

1 751 106

1 705 106

(-46 000)

1 172 112

(-578 994)

1 751 106

(0)

64

Tilskudd til opplæring av unge asylsøkere og barn av asylsøkere

155 542

155 542

(0)

165 848

(+10 306)

155 542

(0)

65

Rentekompensasjon for skole- og svømmeanlegg

579 300

533 300

(-46 000)

0

(-579 300)

579 300

(0)

70

Tilskudd til opplæring av lærlinger og lærekandidater med spesielle behov

48 798

48 798

(0)

38 798

(-10 000)

48 798

(0)

226

Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen

1 903 310

1 916 760

(+13 450)

1 883 316

(-19 994)

2 398 310

(+495 000)

21

Spesielle driftsutgifter

781 723

795 173

(+13 450)

1 332 329

(+550 606)

801 723

(+20 000)

22

Videreutdanning for ledere og skoleledere

563 600

563 600

(0)

0

(-563 600)

813 600

(+250 000)

23

Pilotprodjekter nye karriereveier mv.

0

0

(0)

0

(0)

50 000

(+50 000)

50

Nasjonale sentre i grunnopplæringen

93 559

93 559

(0)

89 559

(-4 000)

93 559

(0)

71

Tilskudd til vitensentre

44 090

44 090

(0)

41 090

(-3 000)

44 090

(0)

76

Tilskudd til leksehjelpsordninger

0

0

(0)

0

(0)

175 000

(+175 000)

228

Tilskudd til private skoler mv.

3 665 955

3 675 955

(+10 000)

3 665 800

(-155)

3 647 755

(-18 200)

70

Private grunnskoler

1 601 993

1 601 993

(0)

1 606 363

(+4 370)

1 594 693

(-7 300)

71

Private videregående skoler

1 410 920

1 410 920

(0)

1 410 920

(0)

1 401 020

(-9 900)

73

Private grunnskoler i utlandet

111 458

111 458

(0)

111 713

(+255)

111 058

(-400)

74

Private videregående skoler i utlandet

25 858

25 858

(0)

25 858

(0)

25 658

(-200)

75

Private skoler for funksjonshemmede elever

224 305

224 305

(0)

224 305

(0)

224 005

(-300)

76

Andre private skoler

45 272

45 272

(0)

45 272

(0)

45 172

(-100)

79

Toppidrett

38 964

38 964

(0)

34 184

(-4 780)

38 964

(0)

82

Kapitaltilskudd til friskoler, kapital- og husleietilskudd

0

10 000

(+10 000)

0

(0)

0

(0)

253

Folkehøyskoler

743 343

744 043

(+700)

743 343

(0)

745 843

(+2 500)

70

Tilskudd til folkehøyskoler

737 519

738 219

(+700)

737 519

(0)

740 019

(+2 500)

254

Tilskudd til voksenopplæring

229 719

230 719

(+1 000)

229 719

(0)

234 719

(+5 000)

70

Tilskudd til studieforbund

195 671

196 671

(+1 000)

195 671

(0)

200 671

(+5 000)

255

Tilskudd til freds- og menneskerettssentre

139 623

140 173

(+550)

139 623

(0)

141 923

(+2 300)

76

Raftostiftelsen

2 205

2 755

(+550)

2 205

(0)

4 505

(+2 300)

257

Program for basiskompetanse i arbeidslivet

140 104

139 604

(-500)

95 104

(-45 000)

140 104

(0)

70

Tilskudd

134 593

134 093

(-500)

89 593

(-45 000)

134 593

(0)

258

Tiltak for livslang læring

91 146

91 146

(0)

91 146

(0)

91 146

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

55 658

55 658

(0)

54 658

(-1 000)

55 658

(0)

60

Tilskudd til karriereveiledning

30 000

30 000

(0)

31 000

(+1 000)

30 000

(0)

260

Universiteter og høyskoler

29 243 417

29 289 917

(+46 500)

29 111 993

(-131 424)

29 642 517

(+399 100)

50

Statlige universiteter og høyskoler

28 101 645

28 148 145

(+46 500)

27 972 127

(-129 518)

28 493 245

(+391 600)

70

Private høyskoler

1 141 772

1 141 772

(0)

1 139 866

(-1 906)

1 149 272

(+7 500)

270

Internasjonal mobilitet og sosiale formål for studenter

452 591

452 591

(0)

452 591

(0)

662 591

(+210 000)

75

Tilskudd til bygging av studentboliger

358 981

358 981

(0)

358 981

(0)

568 981

(+210 000)

276

Fagskoleutdanning

69 679

69 679

(0)

73 729

(+4 050)

69 679

(0)

72

Annen fagskoleutdanning

69 679

69 679

(0)

73 729

(+4 050)

69 679

(0)

280

Felles enheter

457 034

457 034

(0)

455 134

(-1 900)

457 034

(0)

51

Drift av nasjonale fellesoppgaver

146 896

146 896

(0)

144 996

(-1 900)

146 896

(0)

281

Felles tiltak for universiteter og høyskoler

457 639

457 639

(0)

351 722

(-105 917)

482 639

(+25 000)

1

Driftsutgifter

160 216

160 216

(0)

112 116

(-48 100)

160 216

(0)

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

61 523

61 523

(0)

11 523

(-50 000)

86 523

(+25 000)

50

Tilskudd til Norges forskningsråd

101 849

101 849

(0)

94 032

(-7 817)

101 849

(0)

285

Norges forskningsråd

2 996 629

2 986 629

(-10 000)

2 941 629

(-55 000)

3 121 629

(+125 000)

52

Forskningsformål

1 414 725

1 414 725

(0)

1 394 725

(-20 000)

1 464 725

(+50 000)

53

Overordnede forskningspolitiske prioriteringer

1 003 605

1 003 605

(0)

978 605

(-25 000)

1 078 605

(+75 000)

55

Administrasjon

278 936

268 936

(-10 000)

268 936

(-10 000)

278 936

(0)

287

Forskningsinstitutter og andre tiltak

488 440

488 440

(0)

488 440

(0)

508 440

(+20 000)

21

Spesielle driftsutgifter

10 803

10 803

(0)

10 803

(0)

30 803

(+20 000)

310

Tilskudd til trossamfunn m.m.

278 818

281 818

(+3 000)

278 318

(-500)

256 018

(-22 800)

70

Tilskudd til tros- og livssynssamfunn

252 943

255 943

(+3 000)

252 443

(-500)

230 143

(-22 800)

340

Den norske kirke

1 710 499

1 732 499

(+22 000)

0

(-1 710 499)

1 637 499

(-73 000)

1

Driftsutgifter

1 155 716

1 166 716

(+11 000)

0

(-1 155 716)

1 152 716

(-3 000)

21

Spesielle driftsutgifter

37 069

37 069

(0)

0

(-37 069)

37 069

(0)

71

Tilskudd til kirkelige formål

82 035

85 035

(+3 000)

0

(-82 035)

82 035

(0)

75

Trosopplæring

278 479

290 979

(+12 500)

0

(-278 479)

213 479

(-65 000)

77

Tilskudd til virksomhet i Den norske kirke

152 200

152 700

(+500)

0

(-152 200)

152 200

(0)

79

Til disposisjon

5 000

0

(-5 000)

0

(-5 000)

0

(-5 000)

342

Kirkebygg og gravplasser

125 815

121 015

(-4 800)

0

(-125 815)

150 815

(+25 000)

1

Driftsutgifter

54 750

54 750

(0)

0

(-54 750)

54 750

(0)

60

Rentekompensasjon kirkebygg

60 400

55 600

(-4 800)

0

(-60 400)

60 400

(0)

70

Tilskudd til sentrale tiltak for kirkebygg og gravplasser

10 665

10 665

(0)

0

(-10 665)

35 665

(+25 000)

920

Norges forskningsråd

1 887 340

1 887 340

(0)

1 452 000

(-435 340)

2 012 340

(+125 000)

50

Tilskudd

1 522 000

1 522 000

(0)

1 452 000

(-70 000)

1 647 000

(+125 000)

51

Tilskudd til marin forskning

238 450

238 450

(0)

0

(-238 450)

238 450

(0)

52

Basisbevilgning primærnæringsinstitutter

126 890

126 890

(0)

0

(-126 890)

126 890

(0)

925

Havforskningsinstituttet

666 810

666 810

(0)

0

(-666 810)

666 810

(0)

1

Driftsutgifter

363 340

363 340

(0)

0

(-363 340)

363 340

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

297 470

297 470

(0)

0

(-297 470)

297 470

(0)

70

Erstatningsutbetaling

6 000

6 000

(0)

0

(-6 000)

6 000

(0)

926

Drift av forskningsfartøyene

509 230

509 230

(0)

0

(-509 230)

509 230

(0)

1

Driftsutgifter

132 480

132 480

(0)

0

(-132 480)

132 480

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

76 750

76 750

(0)

0

(-76 750)

76 750

(0)

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

300 000

300 000

(0)

0

(-300 000)

300 000

(0)

927

NIFES

164 500

164 500

(0)

0

(-164 500)

164 500

(0)

1

Driftsutgifter

77 850

77 850

(0)

0

(-77 850)

77 850

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

86 650

86 650

(0)

0

(-86 650)

86 650

(0)

928

Marin forskning og utvikling

331 330

331 330

(0)

0

(-331 330)

351 330

(+20 000)

21

Spesielle driftsutgifter

151 000

151 000

(0)

0

(-151 000)

151 000

(0)

50

Tilskudd Veterinærinstituttet

47 130

47 130

(0)

0

(-47 130)

47 130

(0)

70

Tilskudd til sjømat- og rekrutteringstiltak

10 350

10 350

(0)

0

(-10 350)

10 350

(0)

71

Tilskudd til utviklingstiltak

6 900

6 900

(0)

0

(-6 900)

6 900

(0)

72

Tilskudd Nofima

85 090

85 090

(0)

0

(-85 090)

105 090

(+20 000)

74

Tilskudd marin bioteknologi mv.

27 000

27 000

(0)

0

(-27 000)

27 000

(0)

75

Tilskudd Akvariet i Bergen

3 860

3 860

(0)

0

(-3 860)

3 860

(0)

1020

Havforskningsinstituttet

0

661 810

0

1

Driftsutgifter

0

0

(0)

358 340

(+358 340)

0

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

0

0

(0)

297 470

(+297 470)

0

(0)

70

Erstatningsutbetaling

0

0

(0)

6 000

(+6 000)

0

(0)

1021

Drift av forskningsfartøyene

0

509 230

0

1

Driftsutgifter

0

0

(0)

132 480

(+132 480)

0

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

0

0

(0)

76 750

(+76 750)

0

(0)

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold

0

0

(0)

300 000

(+300 000)

0

(0)

1022

NIFES

0

154 500

0

1

Driftsutgifter

0

0

(0)

67 850

(+67 850)

0

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

0

0

(0)

86 650

(+86 650)

0

(0)

1023

Fiskeri-, havbruks- og transportrettet FoU

0

707 670

0

21

Spesielle driftsutgifter

0

0

(0)

151 000

(+151 000)

0

(0)

50

Tilskudd Norges forskningsråd

0

0

(0)

240 450

(+240 450)

0

(0)

51

Tilskudd Veterinærinstituttet

0

0

(0)

47 130

(+47 130)

0

(0)

52

Basisbevilgning forskningsinstitutter

0

0

(0)

126 890

(+126 890)

0

(0)

70

Tilskudd til sjømat- og rekrutteringstiltak

0

0

(0)

10 350

(+10 350)

0

(0)

71

Tilskudd til utviklingstiltak

0

0

(0)

5 900

(+5 900)

0

(0)

72

Tilskudd Nofima

0

0

(0)

95 090

(+95 090)

0

(0)

74

Tilskudd marin bioteknologi mv.

0

0

(0)

27 000

(+27 000)

0

(0)

75

Tilskudd Akvariet i Bergen

0

0

(0)

3 860

(+3 860)

0

(0)

1137

Forskning og innovasjon

419 104

437 804

(+18 700)

448 104

(+29 000)

419 104

(0)

50

Forskningsaktivitet, Norges forskningsråd

242 951

251 651

(+8 700)

255 951

(+13 000)

242 951

(0)

51

Basisbevilgninger m.m., Norges forskningsråd

167 774

177 774

(+10 000)

187 774

(+20 000)

167 774

(0)

52

Innovasjonsaktivitet m.m.

5 000

5 000

(0)

0

(-5 000)

5 000

(0)

53

Omstillingsmidler instituttsektoren mv.

3 379

3 379

(0)

4 379

(+1 000)

3 379

(0)

1590

Den norske kirke

0

1 702 299

0

1

Driftsutgifter

0

0

(0)

1 152 516

(+1 152 516)

0

(0)

21

Spesielle driftsutgifter

0

0

(0)

37 069

(+37 069)

0

(0)

71

Tilskudd til kirkelige formål

0

0

(0)

82 035

(+82 035)

0

(0)

75

Trosopplæring

0

0

(0)

278 479

(+278 479)

0

(0)

77

Tilskudd til virksomhet i Den norske kirke

0

0

(0)

152 200

(+152 200)

0

(0)

1592

Kirkebygg og gravplasser

0

65 415

0

1

Driftsutgifter

0

0

(0)

54 750

(+54 750)

0

(0)

70

Tilskudd til sentrale tiltak for kirkebygg og gravplasser

0

0

(0)

10 665

(+10 665)

0

(0)

2410

Statens lånekasse for utdanning

11 447 778

11 447 778

(0)

11 388 296

(-59 482)

11 442 178

(-5 600)

50

Avsetning til utdanningsstipend

5 424 320

5 424 320

(0)

5 366 145

(-58 175)

5 451 720

(+27 400)

70

Utdanningsstipend

3 140 390

3 140 390

(0)

3 140 390

(0)

3 106 690

(-33 700)

72

Rentestøtte

961 380

961 380

(0)

960 073

(-1 307)

962 080

(+700)

Sum utgifter

64 495 734

64 546 434

(+50 700)

63 383 229

(-1 112 505)

65 829 834

(+1 334 100)

Kap.

Post

Formål

Prop. 1 S med Tillegg 1

H, FrP, KrF

A, Sp, SV

V

Inntekter (i hele tusen kroner)

3225

Tiltak i grunnopplæringen

73 882

73 882

(0)

73 929

(+47)

73 882

(0)

4

Refusjon av ODA-godkjente utgifter

73 882

73 882

(0)

73 929

(+47)

73 882

(0)

3340

Den norske kirke

79 679

79 679

(0)

0

(-79 679)

79 679

(0)

2

Ymse inntekter

42 610

42 610

(0)

0

(-42 610)

42 610

(0)

3

Inntekter ved oppdrag

37 069

37 069

(0)

0

(-37 069)

37 069

(0)

3342

Kirkebygg og gravplasser

20 927

20 927

(0)

0

(-20 927)

20 927

(0)

2

Ymse inntekter

17 467

17 467

(0)

0

(-17 467)

17 467

(0)

3

Leieinntekter m.m.

3 460

3 460

(0)

0

(-3 460)

3 460

(0)

3925

Havforskningsinstituttet

297 470

297 470

(0)

0

(-297 470)

297 470

(0)

3

Oppdragsinntekter

297 470

297 470

(0)

0

(-297 470)

297 470

(0)

3926

Drift av forskningsfartøyene

76 750

76 750

(0)

0

(-76 750)

76 750

(0)

1

Oppdragsinntekter

76 750

76 750

(0)

0

(-76 750)

76 750

(0)

3927

NIFES

86 650

86 650

(0)

0

(-86 650)

86 650

(0)

1

Oppdragsinntekter

86 650

86 650

(0)

0

(-86 650)

86 650

(0)

4020

Havforskningsinstituttet

0

297 470

0

3

Oppdragsinntekter

0

0

(0)

297 470

(+297 470)

0

(0)

4021

Drift av forskningsfartøyene

0

76 750

0

1

Oppdragsinntekter

0

0

(0)

76 750

(+76 750)

0

(0)

4022

NIFES

0

86 650

0

1

Oppdragsinntekter

0

0

(0)

86 650

(+86 650)

0

(0)

4590

Den norske kirke

0

79 679

0

2

Ymse inntekter

0

0

(0)

42 610

(+42 610)

0

(0)

3

Inntekter ved oppdrag

0

0

(0)

37 069

(+37 069)

0

(0)

4592

Kirkebygg og gravplasser

0

20 927

0

2

Ymse inntekter

0

0

(0)

17 467

(+17 467)

0

(0)

3

Leieinntekter m.m.

0

0

(0)

3 460

(+3 460)

0

(0)

5610

Renter av lån til Nofima AS

0

904

0

80

Renter

0

0

(0)

904

(+904)

0

(0)

5617

Renter fra Statens lånekasse for utdanning

3 868 062

3 868 062

(0)

3 866 755

(-1 307)

3 868 062

(0)

80

Renter

3 868 062

3 868 062

(0)

3 866 755

(-1 307)

3 868 062

(0)

Sum inntekter

4 995 705

4 995 705

(0)

4 995 349

(-356)

4 995 705

(0)

Sum netto

59 500 029

59 550 729

(+50 700)

58 387 880

(-1 112 149)

60 834 129

(+1 334 100)