Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Lise Christoffersen, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, fra Høyre, Øyvind Halleraker og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, vil understreke viktigheten av å rekruttere kvalifisert arbeidskraft på en rask og effektiv måte. Det er derfor en forutsetning at landet har gode rutiner, enkle regler og rask saksbehandling for arbeidsinnvandrere.
For å opprettholde dagens velferdsnivå og sikre verdiskapning gjennom en levende kunnskapsøkonomi, mener komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, at Norge må føre en politikk som gjør landet i stand til å hevde seg internasjonalt i konkurransen om kompetent arbeidskraft.
Flertallet viser til at norsk arbeids- og næringsliv vil ha behov for spesialkompetanse for å klare konkurransen med internasjonale selskaper, og at det ikke er noen selvfølge at den kompetente arbeidskraften søker seg til Norge. Det er derfor svært viktig at man har raske, klare og forutsigbare regler knyttet til arbeidsinnvandring.
Flertallet viser til at kun 5 pst. av innvandrerne som søker seg til EU-landene, har høyere utdannelse eller er faglærte, mot over 50 pst. av dem som får oppholdstillatelse i USA.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til at flere av forslagene som reises, er identiske med forslag som Stortinget allerede har behandlet i inneværende periode, 10. november 2011 (jf. Dokument 8:150 S (2010–2011), representantforslag fra stortingsrepresentantene Trond Helleland, Michael Tetzschner, Siri A. Meling og Per-Kristian Foss om å sikre vekstfremmende arbeidsinnvandring). Dette flertallet viser i den forbindelse til sine merknader i Innst. 36 S (2011–2012). Det gjelder forslagene om forhåndsgodkjenning av bedrifter mv., at kompetansekrav i større grad kan bestemmes av arbeidsgiverne, om forenklinger av regler og prosedyrer for arbeidsgivere fra ikke-EU-land og om å behandle søknader fra familier under ett, med samtidig utstedelse av personnummer.
I forbindelse med det foreliggende forslaget fra representantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden, viser komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, til statsrådens svarbrev, datert 14. mai 2013 (vedlagt), og gir sin tilslutning til statsrådens vurderinger av hvert enkelt av de 12 forslagene som fremmes i representantforslaget. Det framgår av statsrådens svar at forslagene enten er gjennomført allerede, har vært vurdert tidligere og/eller anses som en mindre effektiv løsning enn de ordningene som gjelder i dag.
Når det gjelder forslag nr. 4 om godkjenningsordningen for utenlandsk utdanning, viser et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, til at dette også var et tema i Meld. St. 6 (2012–2013) En helhetlig integreringspolitikk, som ble behandlet i Stortinget 21. mars 2013. I tilhørende Innst. 248 S (2012–2013) viser en samlet komité til NOU 2011:3 Kompetansearbeidsplasser – drivkraft for vekst i hele landet og til Meld. St. 13 (2012–2013) Ta heile Noreg i bruk. Distrikts- og regionalpolitikken, der en effektiv godkjenningsordning for utdanning fra utlandet ses som vesentlig for at arbeidsgivere skal kunne ta i bruk denne ressursen over hele landet.
Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Dokument 8:150 S (2010–2011) om å sikre vekstfremmende arbeidsinnvandring, og er positive til at mange av forslagene fra Venstre er likelydende eller i tråd med intensjonene i Høyres tidligere foreslåtte politikk i Stortinget.