Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli–31. desember 2012

Dette dokument

  • Innst. 415 S (2012–2013)
  • Dato: 04.06.2013
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 4
  • PDF

Innhold

Til Stortinget

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i medhold av Stortingets forretningsorden § 14 nr. 9 første ledd bokstav a, jf. Grunnloven § 75 bokstav f, gjennomgått statsrådets protokoller for annet halvår 2012.

Det har ikke vært noen dissenser i regjeringen i perioden 1. juli–31. desember 2012.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Per Rune Henriksen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, og fra Venstre, Trine Skei Grande, merker seg at det ikke har vært noen dissenser i den aktuelle perioden.

Stortinget har den 16. mai 2013 mottatt følgende redegjørelse fra Justis- og beredskapsdepartementet om benådningssøknader innvilget i statsråd i perioden 1. juli til 31. desember 2012:

«Stortingets gjennomgåelse av benådningssaker i tiden fra 1. juli 2012 til 31. desember 2012

Justisdepartementet viser til referatprotokollen for 2. halvår 2012 med benådningsforedrag m.v. og skal få gi en tallmessig oppstilling over benådningssaker for ovennevnte tidsrom.

Vedrørende straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 2. halvår 2012 i statsråd innvilget 9 søknader om benådning med slik avgjørelse:

A. Frihetsstraff:

Benådning uten prøvetid

0

Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år, jf. strl. §§ 52-54

7

Benådning til løslatelse på prøve hvor soning er påbegynt

0

Benådning til betinget straff med prøvetid + ubetinget bot

0

7

B. Bøter:

Hel eller delvis benådning eller betinget benådning

2

9

I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet

etter Grunnlovens § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 61 søknader om benådning slik:

A. Frihetsstraff:

B. Bøter:

15

46

61»

Komiteen har ingen merknader.

Komiteen viser til at departementenes avslag på innsynsbegjæringer kan påklages til Kongen i statsråd, jf. offentleglova § 32. Det foreligger 10 slike klager i denne protokollperioden.

Komiteen har i sin gjennomgang funnet ett eksempel på en kongelig resolusjon som ikke på en tilfredsstillende måte opplyser om hva dokumentet det er nektet innsyn i gjelder. Komiteen vil bemerke at departementene må sørge for at den kongelige resolusjonen har en slik form at det er mulig for statsrådet å vurdere klagen.

Følgende forskrifter er fastsatt, endret eller opphevet i statsråd i perioden 1. juli til 31. desember 2012:

Forskrift om medlemspremie i pensjonstrygden for fiskere for 2013.

Forskrift om endring av forskrift 4. mars 2005 nr. 193 om strukturkvoteordning mv. for havfiskeflåten § 12 annet og tredje ledd.

Forskrift om ervervstillatelse, registrering og merking av fiskefartøy mv. (ervervstillatelseforskriften).

Forskrift om endring av forskrift 4. mars 2005 nr. 193 om strukturkvoteordning mv. for havfiskeflåten § 15 om slumpfiskeordningen.

Forskrift om endring av forskrift 17. juni 2005 nr. 657 til sameloven (lov 12. juni 1987 nr. 56) om forvaltningsområdet for samisk språk.

Forskrift om endring i forskrift 7. april 2006 nr. 402 om offentlige anskaffelser og forskrift 7. april 2006 nr. 403 om innkjøpsregler i forsyningssektorene (vann- og energiforsyning, transport og posttjenester).

Forskrift om endringer i forskrift 25. juni 2004 nr. 988 om elektronisk kommunikasjon med og i forvaltningen (eForvaltningsforskriften).

Forskrift om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser.

Forskrift om endring i forskrift om unntak fra konkurranseloven § 10 for samarbeid ved omsetning av bøker.

Forskrift om endringer i forskrift om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte.

Forskrift om endring av forskrift 4. februar 2005 nr. 80 om tapping, testing, prosessering, oppbevaring, distribusjon og utlevering av humant blod og blodkomponenter og behandling av helseopplysninger i blodgiverregistre (blodforskriften).

Forskrift om endringer i forskrift 16. desember 2011 nr. 1258 om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern m.m. (psykisk helsevernforskriften).

Forskrift om virksomhetsovergripende pasientjournal i formalisert arbeidsfellesskap.

Forskrift til arrestordreloven (arrestordreforskrifta).

Forskrift om internasjonalt samarbeid i straffesaker.

Forskrift om endringer i forskrift 7. mai 1951 nr. 3 om registrering og merking av fartøyer i vassdrag som danner riksgrense mellom Norge og Sovjet-Samveldet.

Forskrift om endring i forskrift 5. august 2005 nr. 582 Instruks om samarbeid om grenseoppsynet på landegrensen mellom Norge og Russland.

Forskrift om endringar i forskrift 7. mai 2010 nr. 654 om kredittavtaler mv. (gjennomføring av direktiv 2011/90/EU).

Forskrift om endringer i forskrift 28. februar 1997 nr. 153 om kringkasting.

Forskrift om delvis innlemming av Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) under lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler.

Forskrift om regnskapsplikt for ikke-kommunale barnehager (økonomiforskrift til barnehageloven).

Forskrift om endring i forskrift 25. mai 2012 nr. 460 om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål.

Forskrift om endring i forskrift 20. august 1976 nr. 3002 om fisket i den norske del av Grense-Jakobselv, Finnmark.

Forskrift om endring i forskrift 20. august 1976 nr. 8 om fisket i den norske del av Pasvikelva.

Forskrift om opphevelse av forskrift 30. desember 1992 nr. 1229 om regulering av barns fiske og forskrift 18. desember 1992 nr. 1177 om lakselovens virkeområde.

Forskrifter om vern av Ilene naturreservat i Tønsberg kommune i Vestfold fylke.

Forskrifter om vern av Presterødkilen naturreservat i Tønsberg kommune i Vestfold fylke.

Forskrift om vern av Làhku nasjonalpark i Gildeskål, Meløy og Breiarn kommune i Nordland fylke.

Forskrift om endringer i forskrift om forbud mot omsetning i Norge av bestemte genmodifiserte produkter.

Forskrift om endring av forskrift 25. juni 2010 nr. 975 om tap av retten til å føre båtførerbevispliktig fritidsbåt.

Forskrift om oppheving av forskrift av 29. juni 1984 nr. 1319 om kontroll med skip som fører passasjerer i farvann ved Svalbard.

Forskrift om undersøkelse av sjøulykke.

Forskrift om opphevelse av sikkerhetsbestemmelser for kraftforsyningen.

Forskrift om endringer i forskrift 17. september 1993 nr. 855 om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen.

Forskrift om endring av forskrift 21. mars 1986 nr. 747 om kjørende og gående trafikk (trafikkregler).

Stortingets utredningsseksjon har på oppdrag fra komiteen gjennomgått forskrift om internasjonalt samarbeid i straffesaker (FOR 2012-12-14-1227). Forskriften er fastsatt av Justis- og beredskapsdepartementet ved kgl.res. 14. desember 2012. Siktemålet med gjennomgangen har vært å undersøke om forskriften er utformet i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Stortingets utredningsseksjon har i sin uttalelse av 27. mai 2013 konkludert med at forskriften ikke strider mot noen føringer eller forutsetninger gitt av Stortinget. Det fremgår av sammendraget:

«Utredningsseksjonen finner at Stortinget i egenskap av lovgiver har uttrykt én forutsetning. Forutsetningen går ut på at det i forskrift skal fastsettes regler som i tilstrekkelig grad ivaretar personvernhensyn ved mottak av rettsanmodninger fra utlandet til Norge, og for oversendelse av rettsanmodninger fra Norge til utlandet. Personvernhensyn er ivaretatt ved at det er regulert i forskrift om internasjonalt samarbeid i straffesaker. Dette er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger.

Utredningsseksjoner finner ellers at forskriften er dekket av norsk rett og anses ikke å ligge utenfor hjemmelsbestemmelsene.»

Forskrifter fastsatt av Kongen i statsråd inngår som en del av komiteens halvårlige gjennomgang av statsrådets protokoller. Komiteen ber i tillegg departementene oversende oversikt over forskrifter gitt ved delegert fullmakt. Komiteen har på denne bakgrunn bedt utredningsseksjonen gjennomgå forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen (FOR 2012-08-29-843) fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Det fremgår av uttalelse avgitt 27. mai 2013 at Utredningsseksjonen ikke kan se at Stortinget i egenskap av lovgiver har uttrykt noen klar forutsetning som kan relateres til pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen i forbindelse med vedtaket av hjemmelen i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1c fjerde ledd. Utredningsseksjonen har vurdert om forskriften er i samsvar med hjemmelsbestemmelsen og uttaler følgende:

«Til § 2 reiser vi spørsmål om formuleringen «nærmere bestemmelser om gjennomføring og utfylling» i pasbrul § 2-1c fjerde ledd kan tolkes som hjemmel for å fastsette nye materielle bestemmelser. Den gruppen som det her er tale om, innbyggere som er strøket fra en fastlegeliste på grunn av truende eller voldelig atferd, er ikke regulert i pasbrul. Spørsmålet er om det rettslig sett er holdbart å fastsette regler for denne gruppen i forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen med en jevnførende henvisning til forskrift om fastlegeordning i kommunene §§ 5 og 15.

Utredningsseksjonen mener at for å avskjære tvil om rekkevidden av hjemmelen, burde forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen vært hjemlet i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 tredje ledd i tillegg til pasbrul § 2-1c fjerde ledd.

Til § 6 gjør vi oppmerksom på at det er feil henvisning i § 6 første ledd annet punktum.

Utredningsseksjonen vil bemerke at den korrekte henvisningen skal være forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen § 2 sjette ledd som gjelder innbyggere som er strøket fra en fastlegeliste på grunn av truende eller voldelig atferd».

Komiteen viser til uttalelsen fra Stortingets utredningsseksjon og ber departementet vurdere hvordan dette eventuelt kan følges opp.

Komiteen viser for øvrig til forskriftene som er fastsatt i statsråd i perioden 1. juli til 31. desember 2012 og har ingen ytterligere merknader.

Komiteenviser til sin merknad i Innst. 443 S (2010–2011) og tidligere merknader om at departementene rutinemessig skal oversende utvidede søkerlister, der det gis opplysninger om samtlige søkere, inkludert de som har fått sitt navn unntatt offentlighet. Komiteenkonstaterer at departementene har oversendt nødvendig dokumentasjon og har ingen merknader.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Statsrådets protokoller for tidsrommet 1. juli–31. desember 2012 vedkommende:

Statsministerens kontor

Arbeidsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Finansdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Forsvarsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet

Kulturdepartementet

Kunnskapsdepartementet

Landbruks- og matdepartementet

Miljøverndepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Olje- og energidepartementet

Samferdselsdepartementet

Utenriksdepartementet og

Utenriksdepartementet – utviklingssaker – vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 4. juni 2013

Anders Anundsen

leder og ordf. for Statsministerens kontor, Kunnskapsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet

Per Rune Henriksen

ordf. for Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet

Per-Kristian Foss

ordf. for Landbruks- og matdepartementet og Olje- og energidepartementet

Trine Skei Grande

ordf. for Kulturdepartementet

Ulf Erik Knudsen

ordf. for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Martin Kolberg

ordf. for Finansdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet

Per Olaf Lundteigen

ordf. for Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet

Marit Nybakk

ordf. for Arbeidsdepartementet og Utenriksdepartementet, utviklingssaker

Geir Jørgen Bekkevold

ordf. for Justis- og beredskapsdepartementet

Øyvind Vaksdal

ordf. for Samferdselsdepartementet og Utenriksdepartementet