Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen umiddelbart følge Helsedirektoratets ekspertgruppes innstilling om å ta i bruk nye kreftlegemidler for pasienter med kreftsykdom.»

Forslagsstillerne viser til at det i lang tid har pågått en debatt om hvilke nye kreftmedisiner som det offentlige skal tilby pasienter som har ulike former for kreftsykdom. Som eksempel vises til Yervoy (ipilimumab) som er et legemiddel mot føflekkreft. Forslagsstillerne påpeker at dette legemidlet er i bruk i Sverige, Danmark, Hellas og Spania, men ikke i Norge.

Forslagsstillerne påpeker at Helsedirektoratets ekspertgruppe i januar 2013 anbefalte bruk av legemidlet, men at Helsedirektoratet i mars 2013 avviste dette med begrunnelse at effekten av bruk ikke er god nok sammenlignet med prisen for behandlingen.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å avgrense Helsedirektoratets og Helse- og omsorgsdepartementets adgang til å se bort fra en faglig anbefaling fra ekspertgruppen, når dette åpenbart er basert på et kostnadsspørsmål. Forslagsstillerne mener tvert imot at Norge har unike muligheter til å bidra med å finne fram til nye medisiner og behandling av kreftsykdommer i framtiden.