Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Dokument 8:150 S (2011–2012), representantforslag fra stortingsrepresentantene Trond Helleland, André Oktay Dahl, Michael Tetzschner og Siri A. Meling om tiltak for bedre brannvern i boliger.
Komiteen er enig med forslagsstillerne i at en styrking av brannsikkerheten i boliger er avgjørende for å redusere antallet omkomne i branner, ettersom åtte av ti personer som dør i brann, omkommer i egen bolig. Komiteen har også merket seg at en fersk rapport fra Norsk Brannvernforening viser at nær en tredjedel av landets brannvesen opplyser at én eller flere brannvernutrykninger de siste to årene har vært til utleieboliger der gjestearbeidere bor, og det er eksempler på at branner i slike boenheter har fått dramatiske utfall.
Komiteen viser til justis- og beredskapsministerens brev av 17. oktober 2012 (vedlagt), hvor statsråden redegjør for de tiltak som er iverksatt og det arbeid som pågår på de områder forslagsstillerne retter oppmerksomheten mot. Komiteen viser videre til at målsettingen i brannvernarbeidet er en nullvisjon, altså at ingen skal omkomme i brann. Dette er slått fast i St.meld. nr. 35 (2008–2009) om brannsikkerhet og i Innst. 153 S (2009–2010), som gir et godt grunnlag for brannvernarbeidet nasjonalt og lokalt.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, mener forslagsstillernes intensjoner og forslag er godt ivaretatt gjennom den serien tiltak og det arbeid for bedre brannsikkerhet som statsråden beskriver grundig i sitt brev.
Komiteens medlemmer fra Høyre fremmer følgende forslag:
1. «Stortinget ber regjeringen vurdere hvordan relevant informasjon om branntekniske forhold, rettigheter og plikter mv. kan bli utgitt på flere språk enn norsk, og bli distribuert til arbeidstakere/beboere.
2. Stortinget ber regjeringen vurdere om tilsyn av elektriske anlegg bør gjennomføres oftere enn hvert 20. år. En særlig vurdering bør tas av boliger som enten er ombygd og delt opp i flere seksjoner eller er ment for midlertidig husvære.
3. Stortinget ber regjeringen vurdere om boliger som seksjoneres opp i flere enheter, må kontrolleres og godkjennes ved ferdigstillelse.
4. Stortinget ber regjeringen vurdere mulige ordninger med resertifisering eller fjerning av autorisasjon av elinstallatører og andre med installasjons- eller tilsynsansvar for elektriske anlegg.
5. Stortinget ber regjeringen gjennomføre en uavhengig evaluering av de lokale el-tilsyns kompetanse knyttet til elsikkerhet og brannforebygging, samt styrke kontrollen med elektrobransjens kompetansenivå knyttet til dette.
6. Stortinget ber regjeringen utrede erfaringene med bruk av sanksjoner ved brudd på regelverket, og vurdere behovet for ytterligere sanksjonsmuligheter ved grove overtredelser.»