Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om statsrådets protokoller for tidsrommet 1. januar –30. juni 2012
Dette dokument
- Innst. 168 S (2012–2013)
- Dato: 18.12.2012
- Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen
- Sidetall: 4
Tilhører sak
Alt om
Innhold
- Innledning
- Dissenser i regjeringen
- Komiteens gjennomgang av benådningssaker i perioden 1. januar til 30. juni 2012
- Generell merknad
- Komiteens gjennomgang av forskrifter fastsatt og opphevet i statsråd i perioden 1. januar–30. juni 2012
- Komiteens gjennomgang av embetsutnevnelser
- Komiteens tilråding
Til Stortinget
Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i medhold av Stortingets forretningsorden § 14 nr. 9 første ledd bokstav a, jf. Grunnloven § 75 bokstav f, gjennomgått statsrådets protokoller for første halvår 2012.
Det har vært én dissens i regjeringen i perioden 1. januar –30. juni 2012.
Utenriksdepartementet tilrådde i sak nr. 142 i statsråd 9. mars 2012:
«At Deres Majestet godkjenner og skriver under et framlagt forslag til proposisjon til Stortinget om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2008/104/EF om vikararbeid (vikarbyrådirektivet).»
Tilstedeværende statsråder fra Sosialistisk Venstreparti (statsrådene Solheim og Aasland) og tilstedeværende statsråder fra Senterpartiet (statsrådene Navarsete, Meltveit Kleppa, Brekk og Borten Moe) uttalte:
«Etter en samlet vurdering har vi kommet til at vi ikke kan gi vår tilslutning til tilrådningen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2008/104/EF om vikararbeid (vikarbyrådirektivet).
Vi mener at dagens lovverk og regulering av arbeidslivet er svært viktig. Særlig er vi opptatt av å sikre fast ansettelse som hovedregel i norsk arbeidsliv. Vi er bekymret for at innlemmelse av vikarbyrådirektivet vil undergrave disse hensyn.
Vi støtter innføring av tiltak for likebehandling av vikarer og fast ansatte, noe vi mener kan gjøres uten å innlemme vikarbyrådirektivet.»
Hans Majestet bifalt flertallets tilråding.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, og fra Venstre, Trine Skei Grande, merker seg at det har vært én dissens i regjeringen i den aktuelle perioden.
Stortinget har den 7. november 2012 mottatt følgende redegjørelse fra Justis- og beredskapsdepartementet om benådningssøknader innvilget i statsråd i perioden 1. januar til 30. juni 2012:
«Stortingets gjennomgåelse av benådningssaker i tiden fra 1. januar 2012 til 30. juni 2012
Justisdepartementet viser til referatprotokollen for 1. halvår 2012 med benådningsforedrag m.v. og skal få gi en tallmessig oppstilling over benådningssaker for ovennevnte tidsrom.
Vedrørende straff ilagt for forbrytelse og forseelse mot den alminnelige straffelov og en rekke særlover, er det i 1. halvår 2012 i statsråd innvilget 8 søknader om benådning med slik avgjørelse:
A. Frihetsstraff: | |
Benådning uten prøvetid | 0 |
Benådning til betinget straff med prøvetid på 2 år, jf. strl. §§ 52-54 | 4 |
Benådning til løslatelse på prøve hvor soning er påbegynt | 2 |
Benådning til betinget straff med prøvetid + ubetinget bot | 0 |
6 | |
B. Bøter: | |
Hel eller delvis benådning eller betinget benådning | 2 |
8 |
I henhold til kongelig resolusjon av 5. juni 1981 om delegasjon av Kongens myndighet etter Grunnlovens § 20 til å avslå søknader om benådning til Justisdepartementet, har departementet i samme tidsrom avslått 48 søknader om benådning slik:
A. Frihetsstraff: B. Bøter: | 27 21 |
48» |
Komiteen har ingen merknader.
Komiteen vil vise til at det synes å være et økende antall klager på innsynssaker. Særlig gjelder dette klager fra media. Slike saker fremkommer blant annet i Kulturdepartementet, Arbeidsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Komiteen kan ikke se at sakene er behandlet på feil måte, men finner likevel grunn til å henlede oppmerksomheten på forholdet.
Følgende forskrifter er fastsatt, endret eller opphevet i statsråd i perioden 1. januar til 30. juni 2012:
Forskrifter om fastsettelse av avgiftsgrunnlag og avgiftssatser i folketrygden for visse grupper medlemmer for året 2012.
Forskrift om endring i forskrift om beregning av lønnsveksten som skal benyttes ved regulering av grunnbeløpet og alderspensjon i folketrygden.
Forskrift om grunnbeløp, reguleringsfaktorer og satser for minste pensjonsnivå i folketrygden fra 1. mai 2012.
Forskrift om inkorporasjon av trygdeforordningene i EØS-avtalen.
Forskrift om endringer i forskrift 14. november 2008 nr. 1213 om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte.
Forskrift om overgangsregler for lov 11. mai 2012 nr. 25 om endringer i lov om offentlige anskaffelser og i kommuneloven (gjennomføring av EUs håndhevelsesdirektiv i norsk rett).
Forskrift om endringer i forskrift 7. april 2006 nr. 402 om offentlige anskaffelser, forskrift 7. april 2006 nr. 403 om innkjøpsregler i forsyningssektorene (vann- og energiforsyning, transport og posttjenester) og forskrift 15. november 2002 nr. 1288 om klagenemnd for offentlige anskaffelser.
Forskrift om endring av forskrift 15. november 2002 nr. 1288 om klagenemnd for offentlige anskaffelser.
Forskrift om unntak fra konkurranseloven for samarbeid mv. mellom visse grupper privatpraktiserende leger, psykologer og fysioterapeuter.
Forskrift om endring av forskrift 29. juni 2001 nr. 723 om sikkerhetsadministrasjon.
Forskrift om endringer i forskrifter om miljørettet helsevern.
Forskrift om endring av forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Norsk overvåkingssystem for infeksjoner i sykehustjenesten (NOIS-registerforskriften).
Forskrift om endringer i forskrift 21. desember 2001 nr. 1476 om innsamling og behandling av helseopplysninger i Dødsårsaksregisteret.
Forskrift om endringer i forskrift 20. juni 2003 nr. 740 om innsamling og behandling av helseopplysninger i Meldingssystem for smittsomme sykdommer og i Tuberkuloseregisteret og om varsling om smittsomme sykdommer (MSIS- og Tuberkuloseregisterforskriften).
Forskrift om endringer i forskrift 19. desember 2003 nr. 1660 om tap av retten til å føre motorvogn mv. (tapsforskriften).
Forskrift om endring i forskrift 12. august 2011 nr. 835 om fjernmøter og fjernavhør i straffesaker.
Forskrift om behandling av saker om fritaking for militærtjeneste av overbevisningsgrunner etter lov av 19. mars 1965 nr. 3.
Forskrift om endring i forskrift 15. juni 2001 nr. 634 om forenklet forelegg i fritids- og småbåtsaker.
Forskrift om overgangsregler til lov 17. juni 2005 nr. 97 om endringer i åndsverkloven.
Forskrift om fredning av Bygdøy kulturmiljø, Oslo kommune.
Forskrift om vern av Dronningberget naturreservat i Oslo kommune, Oslo fylke.
Forskrift om vern av Hengsåsen naturreservat i Oslo kommune, Oslo fylke.
Forskrift om endring i forskrift om fredning av Masimjelt (Oxytropis deflexa) og Purpurkarse (Braya purpurascens).
Forskrift om vern av Fulufjellet nasjonalpark i Trysil kommune i Hedmark fylke.
Forskrift om vern av Fregn naturreservat i Trysil kommune i Hedmark fylke.
Forskrift om utsetting av utenlandske treslag til skogbruksformål.
Forskrift om bruk av vannscooter og lignende.
Forskrift om endring i offentlegforskrifta.
Forskrift om opphevelse av forskrift 11. desember 1992 nr. 1065 om gjennomføring i norsk rett av EØS-avtalens vedlegg IV punkt 1 (rådsforordning (EØF) nr. 1056/72) om innberetning om planlagte investeringer av interesse for Det europeiske økonomiske samarbeidsområde vedrørende olje, gass- og elektrisitetssektoren.
Komiteen viser til forskriftene som er fastsatt i statsråd i perioden 1. januar til 30. juni 2012 og har ingen merknader.
Komiteen viser videre til oversendte oversikter fra departementene over forskrifter gitt ved delegert fullmakt i første halvår 2012. Komiteen har bedt Stortingets utredningsseksjon foreta en gjennomgang av følgende to forskrifter:
Midlertidig forskrift av 23. mai 2012 nr. 446 om anerkjennelse av farskap for barn født av surrogatmor i utlandet og forskrift av 22. juni 2012 nr. 573 om eksportkredittordningen.
Siktemålet med gjennomgangen har vært å undersøke om forskriftene er utformet i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger.
Utredningsseksjonen har i sine uttalelser konkludert med at begge disse forskriftene er i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger.
Når det gjelder forskriften om anerkjennelse av farskap for barn født av surrogatmor i utlandet, uttaler utredningsseksjonen blant annet at forutsetningen om barnets beste, hvor rett til å ha foreldre og trygge juridiske rammer inngår, er i tråd med Stortingets forutsetninger.
Når det gjelder forskrift om eksportkredittordningen, uttaler utredningsseksjonen blant annet at enkelte bestemmelser er i tråd med det som ble forutsatt da lov 22. juni 2012 nr. 57 om Eksportkreditt Norge AS ble vedtatt. For andre bestemmelser, der det ikke er en slik direkte forbindelse, kan utredningsseksjonen ikke se at departementet har gått utenfor hjemmelslovens bestemmelser.
Komiteen viser til at det fremgår av regjeringsprotokollene at en betydelig andel topplederstillinger i statsadministrasjonen besettes av interne søkere. Komiteen ser grunnlaget for at man lar stillinger gå til søkere med erfaring fra statlig virksomhet, men vil samtidig understreke at eksterne utlysninger skal være reelle. Komiteen mener også at det er grunn til å tro at ansettelse av flere eksterne søkere kunne tilført statsadministrasjonen positive nye impulser.
Komiteen har i den senere tid mottatt en rekke henvendelser som gjelder praktiseringen av bestemmelsene om embetsed. Etter Grunnloven § 21 skal embetsmenn avlegge embetsed eller embetsforsikring.
Det følger av lov om embetsed § 3 at ved utnevnelse i embete må ed eller forsikring etter Grunnloven § 21 være gitt før embetsbrev blir utferdiget og før vedkommende tiltrer embetet. Dersom ed eller forsikring ikke er gitt innen en frist som departementet fastsetter, faller utnevnelsen bort.
Det følger av heftet «Om statsråd» at etter utnevningen i et embete må det enkelte fagdepartement straks innhente embetsed/forsikring. Embetsmannen har ikke anledning til å tiltre stillingen før embetsed er innhentet. Undertegnet embetsed/forsikring sendes Statsministerens kontor så raskt som mulig, slik at vedkommende embetsmann kan få utstedt bestallingsdokument (utnevningsdokument) og gis anledning til å tiltre stillingen.
Det følger videre at i foredraget til embetsutnevninger skal det tas inn en formulering om at utnevningen skjer med forbehold om at søkeren senere undertegner embetsed eller forsikring.
Komiteen har ved sin gjennomgang merket seg at det i enkelte tilfeller ikke er inntatt en slik formulering i statsrådsforedraget.
Komiteen ber Statsministerens kontor sørge for at rutinene blir fulgt opp av departementene.
Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Protokoll for tidsrommet 1. januar–30. juni 2012 vedkommende:
Statsministerens kontor
Arbeidsdepartementet
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Finansdepartementet
Fiskeri- og kystdepartementet
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Forsvarsdepartementet
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Kulturdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Miljøverndepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Olje- og energidepartementet
Samferdselsdepartementet
Utenriksdepartementet og
Utenriksdepartementet – utviklingssaker – vedlegges protokollen.
Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 18. desember 2012
Anders Anundsen leder og ordf. for Statsministerens kontor, Kunnskapsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet |
||
Jette F. Christensen ordf. for Fiskeri- og kystdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet |
Per-Kristian Foss ordf. for Landbruks- og matdepartementet og Olje- og energidepartementet |
Trine Skei Grande ordf. for Kulturdepartementet |
Ulf Erik Knudsen ordf. for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet |
Martin Kolberg ordf. for Finansdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet |
Per Olaf Lundteigen ordf. for Forsvarsdepartementet og Miljøverndepartementet |
Marit Nybakk ordf. for Arbeidsdepartementet og Utenriksdepartementet, utviklingssaker |
Geir Jørgen Bekkevold ordf. for Justis- og beredskapsdepartementet |
Øyvind Vaksdal ordf. for Samferdselsdepartementet og Utenriksdepartementet |