Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Vigdis Giltun om kompensasjon for tapt arbeidsinntekt for frivillige utkalt av myndighetene ved redningsaksjoner
Dette dokument
- Innst. 164 S (2012–2013)
- Kildedok: Dokument 8:131 S (2011–2012)
- Dato: 18.12.2012
- Utgiver: justiskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Vigdis Giltun fremmet 8. juni 2012 følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om mulige ordninger for hvordan man kan kompensere tapt arbeidsinntekt for frivillige som blir utkalt av myndighetene for å delta i frivillig redningsarbeid.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Elizabeth Skogrand, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, mener at de frivillige organisasjonene utgjør en stor og viktig ressurs, og det må være en klar forutsetning at rammene legges best mulig til rette for å delta i søk- og redningsoperasjoner.
Komiteen viser videre til at det grunnleggende og bærende prinsipp for norsk redningstjeneste er samvirkeprinsippet. Samvirkeprinsippet ligger allerede til grunn for organiseringen av norsk redningstjeneste, der tjenesten er organisert som et samvirke mellom en rekke offentlige etater, private og frivillige organisasjoner. Samvirkeprinsippet uttrykker den dugnadsånd som redningstjenesten i Norge bygger på og hvor alle samfunnets ressurser som er egnet for innsats i en redningsaksjon i prinsippet kan benyttes. Komiteen viser videre til Meld. St. 29 (2011–2012) Samfunnssikkerhet som ligger til behandling i Stortinget, der blant annet dette prinsippet blir omtalt.
Komiteen viser til at det er av stor betydning at frivillige redningsmannskaper på forhånd vet om de kan få fri fra sitt arbeid for deltakelse i en eventuell redningsaksjon. Redningsaksjoner iverksettes når som helst på døgnet, og den viktige lokale beredskapen som de frivillige opprettholder er ikke mulig uten velvillighet fra de frivillige redningsmannskapenes arbeidsgivere.
Komiteen viser til regjeringens styrking av tilskuddet til de frivillige organisasjoner de senere år og økning i refusjonssatsene, og ved å tegne yrkesskadeforsikring har det offentlige gitt et klart signal om verdien av det frivillige arbeidet.
Komiteen vil komme tilbake til problemstillingen i forbindelse med behandlingen av Meld. St. 29 (2011–2012).
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om mulige ordninger for hvordan man kan kompensere tapt arbeidsinntekt for frivillige som blir utkalt av myndighetene for å delta i frivillig redningsarbeid.»
Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om mulige ordninger for hvordan man kan kompensere tapt arbeidsinntekt for frivillige som blir utkalt av myndighetene for å delta i frivillig redningsarbeid.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Dokument 8:131 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Vigdis Giltun om kompensasjon for tapt arbeidsinntekt for frivillige utkalt av myndighetene ved redningsaksjoner – vedlegges protokollen.
Oslo, i justiskomiteen, den 18. desember 2012
Per Sandberg |
Anna Ljunggren |
leder |
ordfører |