Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øyvind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde om statlig bistand til etablering av nytt Munch-museum
Dette dokument
- Innst. 107 S (2012–2013)
- Kildedok: Dokument 8:140 S (2011–2012)
- Dato: 29.11.2012
- Utgiver: familie- og kulturkomiteen
- Sidetall: 4
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Forslagsstillerne viser til at Oslo kommune har sagt nei til å sette i gang med prosjektet «Lambda», som skulle huse det nye Munch-museet i Bjørvika i Oslo. Forslagsstillerne mener det er synd at landets fremste billedkunstner ikke har avklarte, permanente utstillingslokaler for fremtiden.
Forslagsstillerne synes det er leit å se at fremtiden for verkene til en av verdens fremste billedkunstnere er uviss som følge av politiske uenigheter i Oslo kommune. Det kan ifølge forslagsstillerne synes som om at det trengs støtte fra staten for å legge til rette for at planer om fremtidig Munch-lokalisering kan realiseres, det være seg økonomisk støtte eller ved for eksempel å stille lokaler til disposisjon.
Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Olov Grøtting, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til at Munch-museets samlinger i Oslo er Oslo kommunes eiendom, og at forvaltningen av disse således tilligger Oslo kommune. Komiteen viser videre til at det pågår en politisk prosess i Oslo kommune med sikte på å finne frem til en fremtidig lokalisering av et nytt museumsbygg for samlingene. Av respekt for lokaldemokratiet i Oslo finner komiteen at det ikke ville være riktig av staten aktivt å involvere seg i denne prosessen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti legger imidlertid til grunn at staten vil innta en konstruktiv rolle dersom det på et senere tidspunkt, eventuelt senere stadium i planene om et nytt museum, skulle bli tatt initiativ fra Oslo kommune om eventuell bistand i denne saken.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti mener det er en viktig nasjonal og statlig oppgave å bidra til at Munchs kunst forvaltes slik at disse unike kunstskattene bevares for ettertiden. Det påligger staten et stort ansvar for å sørge for at Munchs kunst bevares og gjøres tilgjengelig for allmennheten på en verdig og riktig måte. Edvard Munch representerer et vesentlig kapittel i norsk kulturhistorie, og Munch-maleriene har stor kunst- og kulturhistorisk betydning nasjonalt og internasjonalt. Disse medlemmer mener det må erkjennes at Norge ikke i tilstrekkelig grad har anerkjent og innsett rekkevidden av Munchs kunst internasjonalt. Disse medlemmer viser til at det nå pågår en prosess i Oslo kommune for å finne frem til løsninger for et nytt Munch-museum. Disse medlemmer vil anmode statsråden om å vurdere på hvilken måte hun kan bidra i denne prosessen samtidig som respekten for lokaldemokratiet ivaretas på beste måte.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum.»
Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum.
Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.
Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument 8:140 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øyvind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde om statlig bistand til etablering av nytt Munch-museum – bifalles ikke.
I brev av 12. oktober 2012 fra Familie- og kulturkomiteen bes departementet vurdere representantforslaget fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen, Øivind Korsberg og Christian Tybring-Gjedde om statlig bistand til å etablere nytt Munch-museum.
I Dokument 8: 140 S fremmes følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at staten bistår Oslo kommune i arbeidet med å etablere et nytt Munch-museum».
I saksframstillingen hevdes det at byrådet i Oslo ikke greier å finne en løsning for nytt Munch-museum som kan samle et flertall av partiene i Oslo bystyre. Representantene sier derfor:
«Det kan synes som om at det trengs støtte fra staten for å legge til rette for at planer om fremtidig Munch-lokalisering kan realiseres, det være seg økonomisk støtte eller ved for eksempel å stille lokaler til disposisjon.»
I den sammenheng viser representantene til at det skal reises nybygg på Vestbanen for institusjonen Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Representantene skriver da at Nasjonalgalleriet vil bli stående tomt etter at Nasjonalmuseet har flyttet sin virksomhet til Vestbanen, og peker på den bygningen som mulig lokalisering for nytt Munch-museum.
Munch-museet er et kommunalt ansvar. Jeg konstaterer at representantene forskutterer resultatet av den pågående prosessen i Oslo kommune, dvs. at kommunens besluttende organer ikke vil komme fram til en flertallsbeslutning i saken om lokalisering av et nytt Munch-museum. I respekt for Oslo kommunes selvstendige ansvar og for en prosess som ennå ikke er avsluttet, vil det være feil fra statlig side å gi noen former for signaler som kan undergrave kommunens entydige plikt og rett til å finne en løsning.
Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 29. november 2012
Gunn Karin Gjul |
Olemic Thommessen |
leder |
ordfører |