Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Irene Johansen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Henning Skumsvoll, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til representantforslaget og deler forslagsstillernes syn på de utfordringene som de grenseoverskridende forurensningene fra Norilsk Nickel representerer.

Komiteen ser på dette som en meget vanskelig sak i miljøsamarbeidet med Russland, og som en belastning i det gode naboforholdet mellom Norge og Russland.

Komiteen er kjent med at alle norske regjeringer gjennom mange år har fulgt en klar og konsistent linje basert på bred politisk enighet i denne viktige saken.

Komiteen viser til at utslippene fortsatt er uakseptabelt høye, og at nedfallet av tungmetall på norsk side viser økende verdier siden 2004.

Komiteen har merket seg at regjeringen uttaler skuffelse over at en på russisk side så langt har vist liten vilje til reell handling i en sak som har så stor betydning for befolkningen i grenseområdet.

Komiteen er tilfreds med at regjeringen systematisk har tatt dette opp på en tydelig måte overfor sin russiske motpart, og at saken har vært et fast punkt på dagsordenen i møter på ministernivå og i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen.

Komiteen ser klart at Norge ikke har noen annen mulighet til å få denne saken løst enn gjennom god dialog med russiske myndigheter, og er derfor tilfreds med de klare signalene regjeringen gir om å følge denne saken tett i tiden som kommer.

Komiteen ser også positivt på at Russland er blitt medlem av WTO, og at de kan bli medlem av OECD, og komiteen tror at dette kan bidra til en løsning på dette betydelige forurensningsproblemet.

Komiteen viser ellers til statsrådens brev til komiteen 7. november 2012 (vedlagt), som på en god måte beskriver situasjonen vedrørende forurensningen fra Norilsk Nickel.