2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, fung. leder Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og Afshan Rafiq, fra Sosialistisk Venstreparti, Snorre Serigstad Valen, fra Senterpartiet, Lars Peder Brekk og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, slutter seg til den fremlagte endringen i regulativ for tillegg mv. til utskrivne vernepliktige mannskap. Komiteen mener at en regulering på 4,6 prosent er rimelig sett i lys av lønnsoppgjøret.
Komiteen vil likevel påpeke det faktum at færre og færre gjennomfører førstegangstjenesten på grunn av endringer i Forsvarets behov. Komiteen registrerer at nedgangen i antall som har fullført førstegangstjenesten er vesentlig, da det i 2003 var 11 713 som gjennomførte førstegangstjenesten mot 7 632 i 2010. Komiteen mener det i den anledning er viktig at de som faktisk gjennomfører førstegangstjenesten, godtgjøres på en måte som viser at samfunnet verdsetter det de gjør. Komiteen vil også påpeke at de som ikke gjennomfører tjenesten, vil ha anledning til å studere eller jobbe et år tidligere enn de som gjennomfører sin verneplikt. Komiteen ønsker derfor å øke statusen til dem som gjennomfører førstegangstjenesten og vil be regjeringen vurdere å fremme sak om statushevende tiltak.
Komiteen vil også tillate seg å vise til at ordningen med siviltjeneste er i ferd med å bli endelig avviklet. Dette vil føre til reduserte utgifter for staten, men også forsterke forskjellen mellom dem som gjennomfører førstegangstjenesten og dem som slipper. Komiteen mener at dette øker behovet for å fokusere på gode og forsvarlige ordninger som støtter opp om verneplikten som samfunnsinstitusjon.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietvil i tillegg vise til at det fra Vernepliktsrådet har vært påpekt over tid at de samlede godtgjøringene må heves og at de årlige endringene bør kobles opp mot grunnbeløpet i folketrygden (G). Disse medlemmer støtter dette og ser at en slik endring vil gi bedre forutsigbarhet.
Disse medlemmer fremmer på bakgrunn av dette følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer slik at tjenestetillegget blir hevet til 1 G, og at dimisjonsgodtgjøringen blir hevet til 0,5 G, i løpet av en periode på 5 år, senest 2018, og at fremtidige endringer etter dette følger justeringer av grunnbeløpet i folketrygden (G).»