Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Eirin Sund, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Henning Skumsvoll, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til at hovedmålene i petroleumspolitikken er å legge til rette for lønnsom produksjon av olje og gass i et langsiktig perspektiv. Dette oppnås gjennom økt utvinning fra felt, utbygging av funn og påvisning av uoppdagede ressurser. For å sikre fortsatt verdiskapning på kontinentalsokkelen i et flergenerasjonsnivå, må det føres en aktiv politikk som motvirker produksjonsfall og som gir muligheter for å gjøre nye funn.
Komiteen viser til at petroleumsindustrien gjennom de siste 40 årene har bidratt vesentlig til Norges økonomiske utvikling og finansieringen av velferdsstaten.
Komiteen viser til at reserver i Martin Linge-feltet er anslått til om lag 6 millioner standard kubikkmeter olje, 20,4 milliarder standard kubikkmeter gass og 2,9 millioner standard kubikkmeter kondensat. Totalt tilsvarer dette om lag 189 millioner fat oljeekvivalenter. Operatørens økonomiske analyser viser at Martin Linge-feltet har en forventet nåverdi før skatt på 7,6 mrd. 2011-kroner.
Komiteen viser til at planlagt utbyggingsløsning baserer seg på at kraftbehovet i driftsfasen skal dekkes med kraft via en kabel fra land. Maksimalt forbruk er regnet til rundt 40 MW. Planlagt tilkoblingspunkt er Kollsnes, og konsesjonssøknad er sendt inn og behandles av NVE separat. Antatt kraftsituasjon i området ved oppstart gjør at det vil være aktuelt å knytte vilkår til en slik konsesjon for å ivareta hensynet til kraftsystemet i regionen. Komiteen vil i denne sammenheng understreke betydningen av at dette ikke er til hinder for kraftforsyningen på land.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, ser positivt på beslutningen om at feltet skal ha strømforsyning fra land i driftsfasen. Dette er et viktig bidrag for å unngå økning i klimautslipp fra Norge og norsk sokkel.
Komiteen viser til at det er gjennomført en konsekvensutredning for Martin Linge-feltet uten at det er avdekket forhold som tilsier at prosjektet ikke bør gjennomføres eller at det bør gjennomføres avbøtende tiltak utover de som ligger til grunn i utbyggingsplanene.
Komiteen merker seg imidlertid at Petro-leumstilsynet har vurdert operatørens gjeldende plan for brønndesign til ikke å være tilstrekkelig robust ved de trykk- og temperaturforhold som kan påtreffes i Martin Linge-feltet. Operatøren har innledet diskusjoner med Petroleumstilsynet om hvordan endelig brønndesign skal utformes, og operatøren har forsik-ret om at man i det videre arbeidet frem mot endelig brønndesign vil oppfylle alle krav i innretningsforskriften. Komiteen understreker viktigheten av at Petroleumstilsynet følger opp at operatøren velger et brønndesign som ivaretar kravene i regelverket.
Komiteen viser til at basert på operatørens beregninger, anslag gjort av Oljedirektoratet og vurderinger gjort av Petroleumstilsynet fremstår utbyggingen av Martin Linge-feltet som et samfunnsøkonomisk lønnsomt og tilstrekkelig robust prosjekt, som kan gjennomføres innenfor akseptable rammer med hensyn til sikkerhet, arbeidsmiljø, det ytre miljøet og fiskeriinteresser.
Komiteen viser til at i tillegg til skatteinntekter fra produksjonen på feltet, vil utbyggingen og driften bidra til sysselsetting nasjonalt og regionalt. Samlede årsverk som forventes skapt i utbyggingsfasen og driftsfasen, er henholdsvis 16 100 og 12 700, inkludert konsumvirkninger.
Komiteen slutter seg til proposisjonen.