Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Saksbehandlingen

Disse medlemmer viser til, slik det fremkommer, at søknaden til UD om økonomisk støtte var et resultat av en prosess mellom UD og de involverte i næringen. Det ble avholdt flere møter om dette. Søknaden ble sendt UD den 10. oktober 2008 og innvilget 7. november 2008. Videre har disse medlemmer merket seg at utenriksministeren på besøk i Nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø 14. oktober 2008 sa han ville støtte søknaden med 6 mill. kroner. Utenriksministeren presiserte imidlertid at UD behandlet søknaden grundig og i tråd med vanlig saksbehandling. Disse medlemmer mener det er svært viktig at søknader om tilskudd behandles i tråd med gjeldende regelverk og at tilskudd ikke må gis før beslutning faktisk er tatt. Disse medlemmer oppfatter imidlertid at ingenting ureglementert er gjort i denne saken og vil i den forbindelse vise til et videoklipp fra DB.no fra foredraget i Bodø 14. oktober hvor utenriksministeren sa: «Dette prosjektet vil vi jobbe videre med og det vil bli presentert i all sin detalj i slutten av november.»

Disse medlemmer forstår og støtter at UD og utenriksministeren i denne saken handlet politisk, ikke for å støtte Tschudi Shipping Company, men for å utvikle et senter for å frembringe mer kunnskap om logistikk i nordområdene. Disse medlemmer merker seg videre at UD har forholdt seg til det etab-lerte senteret på en ryddig måte, og fulgt opp virksomheten slik at den skjer i samsvar med forutsetningen i tilskuddsbrevet.

Også dette kom klart frem i høringen. Tidligere statssekretær Elisabeth Walaas bekreftet i høringen ryddigheten i saksbehandlingen. Der sa hun, på spørsmål fra representanten Kolberg om hun hadde fått beskjed fra utenriksministeren om å få prosjektet igjennom og om hun hadde fått inntrykk av at dette hadde noen relasjon til hans vennskap med Tschudi, følgende:

«Til representantens siste spørsmål kan jeg svare et klart nei på det. Til det første spørsmålet kan jeg redegjøre for at jeg ledet to møter i Utenriksdepartementet 19. og 25. september, med dem som var de relevante aktørene i prosjektet. Formålet i de møtene var å avklare nærmere hvordan dette prosjektet eventuelt kunne realiseres og igangsettes.»

Videre svarte Walaas på representanten Kolbergs spørsmål om det var noe unormalt i søknadsprosessen, slik:

«På representantens spørsmål må jeg svare at det opplevde jeg ikke. Jeg opplevde at det var både viktig og nødvendig for dette prosjektet å ha en grundig dialog. Her var det et initiativ på privat side og med næringen, og det handlet om hvordan dette kunne føyes sammen, eventuelt konkretiseres, for å få det opp og stå. I den sammenheng fant jeg det naturlig å ha en dialog og drøfte dette nærmere. Det skjedde i to møter i løpet av september måned.»

Disse medlemmer viser videre til at representanten Kolberg stilte følgende spørsmål til Westerberg:

«Fikk du på noe tidspunkt beskjed fra din daværende ledelse – altså den daværende ledelsen i Rederiforbundet – eller fikk du fra annet hold, at dette var en konstruksjon for at Gahr Støre skulle ”hjelpe sin venn Tschudi”, som det heter?»

På dette spørsmålet svarte Westerberg følgende:

«Nei, det kan jeg i hvert fall kategorisk avvise.»

På dette grunnlag vil disse medlemmer uttrykke full tillit til at søknaden om støtte til Senter for nordområdelogistikk er behandlet i tråd med gjeldende regelverk.