Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingebjørg Godskesen, Bård Hoksrud, Jan-Henrik Fredriksen og Torkil Åmland om å lovfeste vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett
Dette dokument
- Innst. 274 S (2011–2012)
- Kildedok: Dokument 8:55 S (2011–2012)
- Dato: 03.05.2012
- Utgiver: Familie- og kulturkomiteen
- Sidetall: 4
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Forslagsstillerne viser til lovforslag om endringer i åndsverkloven om tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett som har vært på høring. Forslaget innebærer ifølge forslagsstillerne en oppmykning av vilkårene for at private aktører skal kunne overvåke trafikken på nettet og få tilgang til informasjon som identifiserer personer som er innehavere av de abonnementer som blir benyttet til antatt ulovlig trafikk. Ifølge forslagsstillerne innebærer forslaget også at det åpnes for blokkering av nettsteder som «åpenbart og i stort omfang» medvirker eller legger til rette for tilgjengeliggjøring av innhold i strid med opphavsretten.
Regjeringens forslag innebærer ifølge forslagsstillerne forhåndssensur av Internett.
Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge frem konkrete forslag til lovmessig vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett.»
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Arild Stokkan-Grande og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til representantforslaget og svarbrev fra kulturministeren av 15. mars 2012 (vedlegg).
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil vise til Kulturdepartementets høring på lovforslag om tiltak mot ulovlig fildeling og andre opphavrettskrenkelser på Internett.
Komiteen ser frem til fremleggelse av lovproposisjonen og vil ta stilling til de enkelte forslag når saken er forelagt Stortinget.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet påpeker at personvern og ytringsfrihet er sentrale elementer i det norske demokratiet. Disse medlemmer viser til at personvernutfordringene på Internett øker som følge av en teknologiutvikling der Internett og elektronisk kommunikasjon i økende grad har blitt en del av den private sfære. Disse medlemmer er opptatt av at hensynet til personvern og ytringsfrihet blir ivaretatt når folk bruker elektronisk kommunikasjon, og viser til Datatilsynets viktige rolle.
Disse medlemmer viser til at regjeringen har sendt et lovforslag om endringer i åndsverkloven om tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett på høring, og at forslaget innebærer en oppmykning av vilkårene for at private aktører skal kunne overvåke trafikken på nettet og få tilgang til informasjon som identifiserer personer som er innehavere av de abonnementer som blir benyttet til antatt ulovlig trafikk. Forslaget innebærer også at det åpnes for blokkering av nettsteder som «åpenbart og i stort omfang» medvirker eller legger til rette for tilgjengeliggjøring av innhold i strid med opphavsretten. Disse medlemmer viser til at det har kommet flere kritiske høringsuttalelser til regjeringens forslag, og at IKT Norge i sin høringsuttalelse av 30. september 2011 blant annet skriver følgende:
«IKT-Norge mener det er oppsiktsvekkende at departementet sier at å fjerne krav om konsesjon ikke vil ha innvirkning for personvern. Det er grunn til å minne om at det ikke er tilfeldig at det er krav om konsesjon i dag. Dersom kravet om konsesjon bortfaller til fordel for en varslingsplikt vil flere ti- eller hundretusen rettighetshavere på egenhånd kunne starte innsamling, registrering og behandling av IP-adresser. Dette er informasjon som i dag anses som så sensitiv at det er krav om konsesjon for å sikre at behandlingen av informasjon ivaretar personvernet.»
Disse medlemmer mener at opplysninger som kan knytte en person til en IP-adresse ikke bør kunne utleveres til andre enn politiet, og viser til at det har vært stor offentlig debatt knyttet til de negative konsekvensene av amerikanske SOPA (Stop Online Piracy Act) og ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) på personvern og ytringsfrihet. Disse medlemmer påpeker at Norge allerede er en versting på personvern når det gjelder blant annet publisering av svært sensitive opplysninger om folks inntekt og formue, og at personvernet vil forverres ytterligere når Datalagringsdirektivet trer i kraft. Disse medlemmer viser til Dokument 8:55 S (2011–2012) og fremmer følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen legge frem konkrete forslag til lovmessig vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett.»
Disse medlemmer registrerer at statsråden i sitt svar til komiteen har unnlatt å kommentere selve anmodningsforslaget som går direkte på lovmessig vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett. Disse medlemmer påpeker at dette bekrefter at det velkjente mantraet om mer demokrati og mer åpenhet ikke har noe reelt innhold.
Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 1
Stortinget ber regjeringen legge frem konkrete forslag til lovmessig vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett.
Tilrådingen fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.
Komiteen viser til representantforslaget og til sine merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument 8:55 S (2011–2012) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingebjørg Godskesen, Bård Hoksrud, Jan-Henrik Fredriksen og Torkil Åmland om å lovfeste vern av ytringsfrihet og anonymitet på Internett – vedlegges protokollen.
Jeg viser til brev av 29. februar 2012 fra Stortinget v/Familie- og kulturkomiteen.
Som det fremgår av Soria Moria II er det viktig for denne regjeringen å sikre kunstneres inntekter og rettigheter "i møte med digital spredning av kunst og kultur." Det er på denne bakgrunn det har vært på høring et lovforslag om tiltak mot ulovlig fildeling og andre opphavsrettskrenkelser på Internett. Jeg merker meg at forslagsstillerne i representantforslag 55 S har valgt å henvise til to av de 75 høringsinstanser som har uttalt seg til lovforslaget. De aller fleste av disse høringsinstansene er positive til forslagene i høringsnotatet.
I den planlagte lovproposisjonen vil forslagene i høringsnotatet som vanlig bli vurdert i forhold til de synspunkter som har kommet i høringsrunden, også når det gjelder forholdet til ytringsfrihet og anonymitet på Internett.
Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 3. mai 2012
Gunn Karin Gjul |
ordfører og leder |