Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Thomas Breen, Are Helseth, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til forslaget om å innføre en ordning med fritt rehabiliteringsvalg, der personer med rett til rehabilitering kan velge mellom ulike kvalitetssikrede rehabiliteringsinstitusjoner, som skal være offentlig finansiert.
Komiteen er enig i at vi skal ha gode habiliterings- og rehabiliteringstilbud over hele landet, og at dette tilbudet skal styrkes. Mange pasienter og brukere har svært god nytte av de mange habiliterings- og rehabiliteringstilbud som finnes både i spesielle rehabiliteringsinstitusjoner, i sykehus og poliklinikker, i distriktsmedisinske sentra og i primærhelsetjenesten. Komiteen vil nevne at habilitering og rehabilitering også skjer i andre sammenhenger som i friskhus og i lærings- og mestringssentra.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til brev fra helse- og omsorgsministeren av 28. mars 2012 der det opplyses at kjøp av tjenester i private opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner har økt jevnt, og at dette utgjør 1 524,5 mill. kroner i 2011.
Komiteen er enig i at slike institusjoner utgjør en viktig del av det rehabiliteringstilbudet som tilbys norske pasienter. Samtidig vil komiteen understreke nødvendigheten av at de ulike tjenestene koordineres bedre. Primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og andre rehabiliteringsaktører må ses i sammenheng, også på rehabiliteringsfeltet, fordi mange pasienter og brukere har behov for flere sammenhengende, helhetlige tiltak. Komiteen vil på bakgrunn av dette peke på at rehabiliteringsinnsatsen for den enkelte pasient ikke nødvendigvis bare skal skje på ett sted, men i et samspill hvor mange sektorer og aktører deltar.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg derfor til helse- og omsorgsministerens vurdering av at fritt valg av tilbud i private opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner ikke sikrer pasientene helhetlige, tilpassede habiliterings- og rehabiliteringstjenester.
Flertallet foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er uheldig at pasienter med behov for rehabilitering ikke har et system som sikrer dem valgfrihet, da dette kunne gitt både bedre kvalitet og raskere behandling. Disse medlemmer viser til det politiske ønsket om at rehabiliteringsfeltet skal styrkes og være et satsingsområde innen helsetjenestene.
Disse medlemmer viser til brevet av 28. mars 2012 fra statsråden der hun viser til de regio-nale helseforetakenes kjøp av private opptrenings- og rehabiliteringstjenester. Disse medlemmer minner om at også pasientorganisasjoner, som Norsk Revmatikerforbund, har tatt til orde for en slik ordning som den som foreslås, med den begrunnelse at pasienter får avslag av de regionale helseforetakene når de søker om behandling ved institusjoner med ledig kapasitet. Dette viser, mener disse medlemmer, at dagens ordning for å benytte seg av private institusjoner ikke er god nok.
Disse medlemmer viser til at også Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon har bedt regjeringen innføre en ordning med fritt rehabiliteringsvalg. «FFO mener fritt rehabiliteringsvalg vil gi brukerne en mulighet til å få raskere og riktigere rehabilitering», uttalte FFOs administrasjonssjef Andreas Habberstad i en pressemelding 9. januar 2012.
Disse medlemmer viser videre til at statsråden i sitt brev med henvisning til forslaget skriver at «Det er ikke lagt opp til en godkjenningsordning for private opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner». Disse medlemmer vil klargjøre at en slik godkjenningsordning ligger i forslagets tekst om at tilbud og institusjoner omfattet av en valgfrihetsordning lik den som foreslås, skal skje «blant forhåndsgodkjente institusjoner som tilbyr tjenestene» og henvisningen til «kvalitetssikrede institusjoner innenfor et transparent system».
Disse medlemmer vil også vise til at Riksrevisjonens undersøkelse om rehabilitering innen helsetjenesten, Dokument 3:11 (2011–2012), overlevert Stortinget 6. mars 2012, slo fast at: «Samlet sett er det ikke mulig å måle en styrking av rehabiliteringsfeltet i spesialisthelsetjenesten i perioden 2005 til 2010.»
På denne bakgrunn mener disse medlemmer at en ordning med fritt rehabiliteringsvalg vil være et viktig bidrag for å sikre raskere og bedre tilgang til rehabilitering for dem med behov, og fremmer derfor følgende forslag:
«Stortinget ber regjeringen forbedre kvaliteten og tilgjengeligheten på rehabiliteringstilbudet og legge frem forslag om å innføre en ordning med fritt rehabiliteringsvalg, der personer med rett til rehabilitering fritt kan velge mellom kvalitetssikrede institusjoner innenfor et transparent system og med offentlig finansiering.»
Disse medlemmer viser til at aktiviteten i de private rehabiliteringsinstitusjonene har blitt redusert de siste årene. Reduksjonen er på 7 prosent i antall opphold og oppholdsdøgn ifølge Riksrevisjonens undersøkelse om rehabilitering innen helsetjenesten. Disse medlemmer ser det som lite gunstig at det er lange og økte ventetider innen en rekke velferdstjenester samtidig som flere private og ideelle velferdsinstitusjoner er lagt ned de siste årene. Kompetansen som disse organisasjonene representerer, bør utnyttes bedre.