Brev fra Landsorganisasjonen i Norge v/Knut Bodding til arbeids- og sosialkomiteen, datert 22. mars 2012

Forslag om utvidet sykelønnsordning (forslag 43 S)

LO ser at det er pasientgrupper som kan ha behov for en mer fleksibel og forlenget sykelønnsordning i forbindelse med behandling og rehabilitering, både av helsemessige - og økonomiske årsaker. Det pekes på at behandling av og til må avbrytes pga at pasientens økonomiske situasjon tilsier at han/hun må tilbake i jobb. Forskjellen på lønn som tilsvarer 6G (kr 475 296) og AAP er kr 160.000 pr år, eller ca kr 13.500 pr mnd. Dette er en betydelig forskjell som kan medføre at pasientene føler seg tvunget til å gjenoppta arbeidet før de egentlig er klar for det rent behandlings- og helsemessig.

Imidlertid har vi flere betenkeligheter til å innføre en slik ordning nå. Hvordan skal diagnosene skilles ut, og hva skal ligge til grunn for å få betegnelsen alvorlig diagnose? Finnes det forskningsmessig belegg for at akkurat 14 uker er tilstrekkelig? Hvordan skal en tidskontoordning praktiseres på en rettferdig måte?

Videre frykter LO at en utvidelse av ordningen nå vil skape ytterligere debatt og press på hele sykelønnsordningen og derigjennom IA-avtalen. Regjeringen har forpliktet seg til å ikke endre sykelønnsordningen uten konsensus mellom partene for perioden 2009-2013. Opposisjonen var tydelig sist da regjeringen ønsket å endre sykelønnsordningen utenom avtaleforpliktelsene, og at det var viktig at regjeringen respektert denne. Vi mener det nå er riktig å forholde seg til klausulen i avtalen, og eventuelt drøfte endringer i sykelønnsordningen når nåværende avtaleperiode utløper og skal reforhandles.