Sammenfatning av saken
INFOFLYT ble etablert i 2005 og er et system for gjensidig utveksling av informasjon mellom kriminalomsorgen og politiet/påtalemyndigheten. Systemet skulle gi kriminalomsorgen et bedre grunnlag for å sikkerhetsvurdere varetektsfengslede og dømte. Den informasjonen som registreres gjelder innsatte som antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, gisseltaking og fare for ny særlig alvorlig kriminalitet. Videre omfatter informasjonen innsatte med spesielt beskyttelsesbehov og innsatte som kan ha tilhørighet til organiserte kriminelle nettverk.
Hittil har i underkant av 190 domfelte vært registrert i INFOFLYT-systemet, og i dag er om lag 50 innsatte registrert.
INFOFLYT-systemet ble etablert på bakgrunn av formålsbestemmelsen i straffegjennomføringsloven § 2 som lyder:
«Straffen skal gjennomføres på en måte som tar hensyn til formålet med straffen, som motvirker nye straffbare handlinger, som er betryggende for samfunnet og som innenfor disse rammene sikrer de innsatte tilfredsstillende forhold.»
INFOFLYT-systemet er regulert i Justisdepartementets rundskriv G-3/2005.
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har i rundskriv 2/2005 gitt særskilt saksbehandlingsinstruks innen sitt område.
INFOFLYT kommer i tillegg til et databasert informasjonssystem KOMPIS (Kriminalomsorgens produktivitetsfremmende informasjonssystem), der en rekke opplysninger knyttet til innsatte under kriminalomsorgens ansvarsområde blir registrert.
På bakgrunn av at Sivilombudsmannen kom med kritiske spørsmål ved sider av INFOFLYT-systemet (sak 2007/2274), opprettet Justisdepartementet i mai 2010 et utvalg (INFOFLYT-utvalget). Utvalget skulle etter planen utarbeide en rapport til Justisdepartementet innen 31. desember 2010, men rapporten er først ventet å foreligge våren 2012.
Ombudsmannen uttalte i sin undersøkelse, som ble avsluttet 3. desember 2010:
«Jeg er kjent med at departementet har opprettet et eget utvalg for å vurdere ulike problemstillinger rundt INFOFLYT og at utvalgets innstilling skal leveres innen utgangen av 2010. Siktemålet er å finne frem til 'et hensiktsmessig regelverk som både ivaretar formålet med informasjonsutveksling og rettssikkerheten til domfelte, innsatte og andre registrerte'. Utvalget synes å være bredt sammensatt og med et relativt vidt mandat, som departementet på forespørsel har oversendt hit. Utvalget skal kartlegge og vurdere hvordan utvekslingen av informasjon fungerer i dag og foreslå hensiktsmessige regler på området. Forslagene skal blant annet omfatte saksbehandlingstiden for informasjonsutveksling og for bruk av opplysningene i kriminalomsorgens behandling av fangesaker.»
Ombudsmannen uttalte også:
«Det er oppsiktsvekkende at personopplysninger har blitt behandlet i INFOFLYT med en uendret saksbehandlingsinstruks etter at kriminalomsorgen ble kjent med at Datatilsynet vurderte lovligheten av registreringene som tvilsom og ba om en rekke avklaringer. Det tok over tre år før brevet overhodet ble besvart og over fire år før utvalget som skal vurdere INFOFLYT ble nedsatt. …»