Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1.8 Politiets responstid

Komiteen har merket seg at i februar 2011 ga Justisdepartementet Politidirektoratet i oppdrag å delta i en arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet for å utrede mulighetene for, og konsekvensene av, en lokalisering av beredskapssenter på en aktuell tomt på Alnabruområdet i Oslo. Beredskapssenteret vil bestå av helikopterbase, base og treningssenter for beredskapstroppen, politiets bombegruppe, m.m. Den aktuelle tomten er i dag regulert til jernbaneformål. Arbeidsgruppen besto av representanter fra Politidirektoratet, Oslo politidistrikt, Rom Eiendom og Jernbaneverket. Jernbaneverket ledet gruppens arbeid.

Komiteen har videre merket seg at i brev av 8. september 2011 til Samferdselsdepartementet ba Justisdepartementet om at arbeidsgruppen måtte fremskynde sitt arbeid. Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet har siden hatt dialog om prosessen og framdriften i dette arbeidet. Arbeidsgruppens rapport ble oversendt Samferdselsdepartementet 13. januar 2012. Rapporten inngår som en del av en større utredning om utbyggingsplanene for Alnabru godsterminal. Disse utredningene skal nå underlegges ekstern kvalitetssikring, som etter planen skal være ferdig innen 1. mai 2012. For å sikre en raskest mulig prosess har Justisdepartementet parallelt med dette i brev av 21. desember 2011 bedt Statsbygg om å undersøke andre aktuelle tomtevalg i Oslo, herunder estimere kostnader og lage en milepælsplan for ulike alternativer. Frist for dette arbeidet er 1. april 2012.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, vil understreke betydningen av at det etableres et beredskapssenter i Oslo, og at det settes fortgang i dette arbeidet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil understreke betydningen av at det etableres et beredskapssenter i Oslo-området, og at det settes fortgang i dette arbeidet.

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at ved dette arbeidet bør også mulige lokaliseringsalternativer for etablering av ny politihøyskole vurderes. Disse medlemmer har merket seg at det finnes flere interessenter og områder som innenfor en forsvarlig geografisk avstand fra Oslo sentrum har interessante forslag til hvordan disse planene kan gjennomføres. Disse medlemmer anmoder regjeringen om å initiere samarbeid om de lokaliseringsalternativene som kan sørge for at det etablereres et beredskapssenter, politihøyskole, treningssenter for beredskapstroppen og helikopterbase snarest mulig i Oslo-området.

Komiteen viser til at samtlige politidistrikt skal ha minimum ett lag (åtte personer) innsatspersonell i kategori 3 (IP 3). For å sikre at politipersonell som skal delta i slik operativ virksomhet, herunder skarpe oppdrag med våpen, har nødvendig kompetanse, blir det gjennomført årlig 103 timers opplæring med etterfølgende godkjenningsprosedyre. Komiteen har merket seg at politiet som er i operativ tjeneste har bedt om mer trening. Komiteen mener samarbeidet i politiet bør styrkes, både politidistriktene imellom og når det gjelder den sentrale ledelse.

Komiteen understreker at politiets responstid er et viktig spørsmål for Stortinget. Det er av stor betydning at tiden det tar fra politiet mottar en melding om en hendelse til politiet er på stedet, er kortest mulig. Samtidig erkjenner komiteen at norsk politi vanskelig vil kunne klare å oppfylle et krav om lik responstid i alle geografiske områder av landet.

Komiteen er kjent med, blant annet gjennom justisministerens redegjørelse 10. november 2010, at Justis- og beredskapsdepartementet har startet et arbeid med en resultatreform, som bl.a. skal se på politiets oppgaver og organisering samt vurdere utviklingen av politi- og lensmannsetaten. En sentral del av arbeidet vil være vurderinger knyttet til beredskap, bemanning, utstyr og responstid.

Det er viktig at også Stortinget går inn i debatten rundt hva som er å anse som en akseptabel responstid. Komiteen imøteser å få regjeringens vurdering av hva som kan forventes av politiets responstid i forbindelse med at Stortinget får seg forelagt resultatreformen.

Komiteen registrerer at det også etter 22. juli har blitt stilt spørsmål om behovet for at politiet får krav til responstid. Komiteen mener responstid kan være et av flere viktige parametre for å måle og vurdere politiets beredskap og evne til å håndtere akutte kriser. Komiteen understreker imidlertid behovet for at politiet har mer politikraft å respondere med, før det tas stilling til dette forslaget.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med resultatreformen foreta en vurdering av hvilken politidekning som må forutsettes for at ulike krav om responstid skal kunne realiseres.»